19 December 2012

Ένας στους έξι δεν έχει θρησκεία

Καθημερινή, 19/12/2012


Ένας στους έξι ανθρώπους στον πλανήτη δεν ανήκει σε καμία θρησκεία. Αυτό προκύπτει από μεγάλη έρευνα του αμερικανικού ινστιτούτου Pew. Οι άθρησκοι ισοδυναμούν με το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού και αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα, σχεδόν ίση αριθμητικά με τους καθολικούς. Σύμφωνα με την έρευνα επίσης, σημειώνονται διαφορές στις ηλικίες μεταξύ των πιστών των διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων, με τους μουσουλμάνους και τους ινδουιστές να είναι οι νεότεροι και τους βουδιστές και τους Εβραίους να είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Ο μέσος όρος ηλικίας του μουσουλμάνου πιστού είναι 23 ετών, ενώ για τους Εβραίους είναι τα 36 έτη. 


Συνολικά οι χριστιανοί, (συμπεριλαμβανομένων και των καθολικών) είναι η πολυπληθέστερη θρησκευτική ομάδα με 2,2 δισεκατομμύρια πιστούς που ισοδυναμούν με το 32% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ακολουθούν οι μουσουλμάνοι που αριθμούν 1,6 δισεκατομμύρια πιστούς και αντιστοιχούν στο 23% του πληθυσμού του πλανήτη. Οι ινδουιστές ανέρχονται σε ένα δισεκατομμύριο -αντιστοιχούν στο 15%- ενώ οι βουδιστές αριθμούν περί το μισό δισεκατομμύριο, ποσοστό ίσο με το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα όσων δεν ανήκουν σε καμιά θρησκεία ζουν στην Ασία και η πλειονότητα εξ αυτών ζει στην Κίνα. Ορισμένα μέλη αυτής της ομάδας έχουν θρησκευτικά πιστεύω και μπορεί να πιστεύουν σε κάποια θεότητα, όμως δεν ταυτίζονται με κάποιο δόγμα. Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία από 2.500 διαφορετικές πηγές, μεταξύ άλλων έρευνες και δημογραφικά στοιχεία παιδιών και ενηλίκων σε 232 χώρες. Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι θρησκευτικές ομάδες με τους νεότερους πιστούς είναι οι πιο φτωχές και αυτές στις οποίες γεννιούνται περισσότερα παιδιά.