14 October 2011

10 θέσεις για κοσμικό κράτος και φυσιοκρατική εκπαίδευση

Για να εμπιστευτούμε στις εκλογές ένα κόμμα, πρέπει να έχει στο πρόγραμμά του τις ακόλουθες θέσεις, χωρίς μισόλογα και τάσεις αναβλητικότητας. Όποιοι επικαλούνται δε το υπάρχουν σύνταγμα που δήθεν δεν επιτρέπει το ένα ή το άλλο, περιμένουμε να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά του και τις αντίστοιχες προτάσεις για συνταγματική αλλαγή:
  1. Το κράτος διαχωρίζεται οριστικά και αμετάκλητα από κάθε θρησκευτική σχέση και δραστηριότητα.
  2. Καταργούνται τα πάσης φύσεως προνόμια εκκλησιαστικών φορέων και προσώπων.
  3. Καταργούνται οριστικά όλες οι συμβάσεις για συνεργασία και συναλληλία με θρησκευτικούς φορείς. Δεν αναγνωρίζονται οποιαδήποτε προνόμια και παραχωρήσεις ακινήτων που στηρίζονται σε βυζαντινά χρυσόβουλα και οθωμανικά παραχωρητήρια,  λόγω αμφισβητούμενου κύρους και περιορισμένης χρονικής ισχύος.
  4. Καταργούνται θρησκευτικά σύμβολα και τελετές από κάθε δημόσια λειτουργία και υπηρεσία.
  5. Κάθε νομικό πρόσωπο που λειτουργεί στην παραγωγή, το εμπόριο και τις υπηρεσίες με προνόμια θρησκευτικής οργάνωσης, αντιμετωπίζεται στο εξής ως κοινή επιχείρηση.
  6. Όλες οι θρησκευτικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται μελλοντικά σε θρησκευτικές ενώσεις που λειτουργούν με βάση ενιαίους νόμους για την οργάνωση και την οικονομική διαχείριση.
  7. Για λόγους προστασίας από κακοποίηση και παραπλάνηση επιτρέπεται είσοδος και συμμετοχή προσώπων σε θρησκευτικές ενώσεις μόνο μετά την ενηλικίωσή τους.
  8. Κάθε πολίτης που έχει ενηλικιωθεί, είναι ελεύθερος να προσχωρήσει ή να αποχωρήσει από θρησκευτικές ενώσεις.
  9. Η διδασκαλία θρησκευτικών θεμάτων αποτελεί ιδιωτική υπόθεση των γονέων και της οικογένειας και το κράτος δεν παρεμβαίνει με κανένα τρόπο. Στα σχολεία διδάσκονται θέματα που συμβαδίζουν με τα παγκοίνως αποδεκτά συμπεράσματα της επιστήμης.
  10. Θρησκευτικές γιορτές αποτελούν προσωπική υπόθεση των πιστών κάθε θρησκείας και δεν επιβάλλονται από το κράτος, ούτε συμμετέχει οποιοσδήποτε δημόσιος φορέας σ’ αυτές.