29 January 2017

Πάπας: Η εξέλιξη των ειδών και το Big Bang είναι αληθινά

Huffington Post, 28/1/2017


Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε πως αποδέχεται τις θεωρίες της εξέλιξης και του Big Bang, προσθέτοντας ότι ο Θεός δεν είναι ένας «μάγος με ένα μαγικό ραβδί».
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, ο Πάπας, μιλώντας στην Παπική Ακαδημία Επιστημών, δήλωσε ότι οι θεωρίες δεν είναι ασύμβατες με την ύπαρξη ενός δημιουργού, υποστηρίζοντας μάλιστα πως την «απαιτούν/προϋποθέτουν».
«Όταν διαβάζαμε για τη Δημιουργία στη Γένεση, υπήρχε ο κίνδυνος να φανταστούμε πως ο Θεός ήταν ένας μάγος, με ένα μαγικό ραβδί ικανό να κάνει τα πάντα. Αλλά δεν είναι έτσι» είπε ο Πάπας.
«Το Big Bang, από το οποίο θεωρούμε πως προήλθε ο κόσμος, δεν έρχεται σε αντίθεση με την παρέμβαση του θεϊκού δημιουργού, αλλά αντίθετα την προϋποθέτει. Η εξέλιξη στη φύση δεν είναι ασύμβατη με την έννοια της δημιουργίας, επειδή η εξέλιξη απαιτεί τη δημιουργία πλασμάτων που εξελίσσονται».
Η Καθολική Εκκλησία για πάρα πολλά χρόνια είχε τη φήμη πως αντιτίθεται στην επιστήμη- και το πιο γνωστό παράδειγμα είναι η «αναμέτρηση» του Γαλιλαίου με την Ιερά Εξέταση, όπου αναγκάστηκε να ανακαλέσει την «αιρετική» θεωρία του πως η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο (ωστόσο, λέγεται πως φεύγοντας από την Ιερά Εξέταση, είπε το περίφημο «κι όμως γυρίζει»). 
Ωστόσο τα σχόλια του Πάπα Φραγκίσκου παραπέμπουν περισσότερο στη γραμμή του Πάπα Πίου του 12ου, ο οποίος ήταν θετικός απέναντι στη θεωρία της εξέλιξης των ειδών, καθώς και του Πάπα Ιωάννη Παύλου του 2ου, που το 1996 δήλωσε πως η εξέλιξη ήταν «κάτι παραπάνω από μια υπόθεση» και ένα «πρακτικά αποδεδειγμένο γεγονός».
Σημειώνεται πως ο προηγούμενος Πάπας (Βενέδικτος ο 16ος) και οι σύμβουλοί του είχαν υποστηρίξει την ιδέα πως η θεωρία του ευφυούς σχεδιασμού είναι το θεμέλιο της εξέλιξης- η ιδέα πως η φυσική επιλογή από μόνη της δεν αρκεί για να εξηγήσει την πολυπλοκότητα του κόσμου.
----------------------------------------

Με αυτές τις παραδοχές μεταφέρεται ο "θεός" των χριστιανών θεολόγων πίσω στο χρόνο και στο χώρο, χωρίς να έχει εξηγηθεί η προέλευσή του, η ανάγκη για την παρουσία του και τι ακριβώς κάνει, τόσα δισεκατομμύρια χρόνια, αφού όλα εξελίσσονται μόνα τους και ο θεός είναι παντού και πάντα απών...