27 January 2015

Περί παραδόσεων και εθίμων

του Δημήτρη Φύσσαathensvoice.gr, 27/1/2015

Οι παραδόσεις και τα έθιμα είναι για να σπάνε. Το αξίωμα αυτό επιβεβαιώθηκε τη μετεκλογική Δευτέρα, 26 του Γενάρη. Μόνο που η σύγκριση είναι συντριπτική για τον άνθρωπο του χτες
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή στην (απελθούσα) εκπρόσωπό του κ. Μαρία Σπυράκη ν΄ αποδοκιμάσει τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, που είχε ήδη προαναγγείλει την πολιτική του ορκωμοσία. Και, σα να μην έφτανε αυτό, δεν εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραδώσει στο διάδοχό του. Η παράδοση – παραλαβή έγινε ανάμεσα στους διευθυντές των γραφείων τους.

Έσπασε έτσι μια θετική παράδοση «πολιτικού πολιτισμού», όπως έσπευσε να σημειώσει ο (καραμανλικός) κ. Αντώναρος, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει πως τουλάχιστον η παράδοση των υπουργείων θα γίνει κανονικά την Τρίτη. Με απλά λόγια: «πολιτική ορκωμοσία εσύ, δε σου παραδίδω πρωθυπουργία εγώ». Η απόφαση αυτή ήταν στην ίδια κατεύθυνση των προεκλογικών του δηλώσεων, ότι οι θρησκευτικές εικόνες δε θα κατέβουν «ποτέ» από κανένα δημόσιο κτίριο. Κατά τα άλλα, ο παλαιοδεξιός ή και ακροδεξιός κ. Σαμαράς, του οποίου θίχτηκαν τα αγνά θρησκευτικά αισθήματα, ήταν (είναι ακόμα…) ο ηγέτης ενός κόμματος που εμφανίζεται ως …φιλελεύθερο.
Από την άλλη, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αφού πρώτα πέρασε από τον αρχιεπίσκοπο και του εξήγησε τι και γιατί πρόκειται να κάνει, πήγε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς γραβάτα (όπως και όλοι οι συνεργάτες του) κι έδωσε πολιτικό όρκο (λάθος όρος, ουσιαστικά υπόσχεση) «στην τιμή και στη συνείδησή του».
Έσπασε έτσι μια αναχρονιστική παράδοση που κράταγε από το 19ο αιώνα, και που ήταν υπερώριμη να σπάσει, στην κατεύθυνση του ελπιζόμενου μελλοντικού χωρισμού κράτους – ορθόδοξης εκκλησίας.
Εξού και η ανακοίνωση της Ένωσης των Άθεων, που «χαιρετίζει με ιδιαίτερη χαρά την πρώτη πολιτική ορκωμοσία πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, και εύχεται σύντομα να ακολουθήσουν αυτό το βήμα και άλλα, ουσιαστικά βήματα, προς την εκκοσμίκευση της πολιτείας».