03 April 2014

Δημοψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα;

του Γιώργου Καλαντζή, γενικός γραμματέας θρησκευμάτων 
υπουργείου παιδείας, Καθημερινή, 3/4/2014
Ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι θα διενεργήσει τοπικό δημοψήφισμα για το αν θα γίνει το τζαμί στον Ελαιώνα. Δεν είπε, όμως, τι πιστεύει ο ίδιος, μολονότι όποιος θέλει να είναι καπετάνιος πρέπει να έχει το θάρρος να πει πού οδηγεί το καράβι.
Για να μην εξευτελισθεί διεθνώς η χώρα αν γίνει δημοψήφισμα μόνο για το τζαμί στον Ελαιώνα, η μόνη λύση είναι να γίνεται τοπικό δημοψήφισμα για κάθε χώρο προσευχής στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας εκκλησιών. Ετσι, η εγγύηση της θρησκευτικής ελευθερίας, αντί να ανάγεται στο (μη αναθεωρητέο) άρθρο 13 του Συντάγματος και στο Κοινοβούλιο που εκφράζει τη βούληση του ελληνικού λαού συνολικά, θα καταλήξει να εξαρτάται από τοπικά δημοψηφίσματα. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία θα αποφασίζει για τα δικαιώματα των μειοψηφιών με μόνο κριτήριο τη βούλησή της.

Ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος, ως βουλευτής της Ν.Δ., έχει ψηφίσει τον νόμο για την κατασκευή του τζαμιού στην Αθήνα και μάλιστα στη συγκεκριμένη τοποθεσία που αυτό θα γίνει. Το 2009 ανέλαβε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Είχε δηλαδή και τη δυνατότητα και την ευθύνη να διατυπώσει τη διαφωνία του και να αλλάξει τον νόμο για το τζαμί. Δεν το έπραξε. Είχε επίσης τη δυνατότητα να παρέμβει στο θέμα των άτυπων χώρων προσευχής των μουσουλμάνων μεταναστών. Δεν το έπραξε. Αφησε τα πράγματα ως είχαν και τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν.
Ο κ. Ν. Κακλαμάνης σήμερα τοποθετείται εναντίον της κατασκευής του τζαμιού στον Ελαιώνα. Αντιγράφω, χωρίς σχόλια, από ρεπορτάζ της εφημερίδας “Εθνος” στις 5/3/2010: “Ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης πρότεινε την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στη θέση Ναυτικό Οχυρό, που βρίσκεται εντός του Ελαιώνα (...) Στον χώρο όπου ενδιαφέρεται ο δήμος να χτιστεί το μουσουλμανικό τέμενος, έκτασης 2-3 στρεμμάτων, λειτουργεί ο Κεντρικός Σταθμός Αυτοκινήτων Ναυτικού (ΚΣΑΝ) σε κτίριο της τελευταίας εικοσαετίας”.
Η θέση της Χρυσής Αυγής είναι συγκεκριμένη, αναμενόμενη και εντελώς σύμφωνη με τον βαθιά αντιχριστιανικό, ρατσιστικό και ναζιστικό χαρακτήρα της. Οι απόψεις των άλλων υποψηφίων δημάρχων είναι άγνωστες επί του θέματος, καθώς μάλλον φοβούνται να αντιμετωπίσουν την αλήθεια. Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προξενεί η συνεχής και γενικότερη αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ. Με την τακτική αυτή, είτε χαρίζουν είτε αφήνουν έδαφος στη Χρυσή Αυγή για να επιβάλει την ατζέντα της στο θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας.
Αντίθετα, ο νυν δήμαρχος κ. Γ. Καμίνης, αν και θα μπορούσε να σιωπήσει ή να ρίξει την ευθύνη για την κατάσταση με τα άτυπα τζαμιά σ’ εκείνους που τη δημιούργησαν και να νίψει τας χείρας του για τα τετελεσμένα που βρήκε, προτίμησε να μπει στη φωτιά. Επέλεξε να επιδιώξει λύσεις οι οποίες είναι απολύτως θετικές για την πόλη και τους πολίτες, λύσεις που εξυπηρετούν τα διεθνή συμφέροντα της χώρας και είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα της χώρας, καθώς και με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες.
Στην Αθήνα, όλοι ζούμε υπό τη σκιά του Παρθενώνα και όσων συμβολίζει. Οσα λέμε και πράττουμε πάντα θα έχουν μέτρο το εάν εξακολουθούν να κυριαρχούν σε τούτα τα χώματα οι μεγάλες αρχές της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού και της ελευθερίας. Γιατί, όπως είπαν κάποτε οι πρόγονοί μας στους Πέρσες, εμείς είμαστε ελεύθεροι γιατί δεν υποτασσόμαστε σε βασιλείς, αλλά στον νόμο.