26 November 2013

Πάει το ΣΔΟΕ στον Θεό;

της Λίνας Παπαδάκη, protagon.gr, 26/11/2013
 
«Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολεμικής περιόδου, δέκα φορές μεγαλύτερο σε οικονομικό μέγεθος από το σκάνδαλο Κοσκωτά, που πλήγωσε την ελληνική κοινωνία, είχαν εμπλοκή μοναχοί κι ενέπλεξαν υπαλλήλους, δικαστή, υπαλλήλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους». Έτσι χαρακτήρισε στην αγόρευσή του την υπόθεση του Βατοπεδίου ο εισαγγελέας της έδρας Βασίλης Φλωρίδης, στο Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής. Ήταν Δεκέμβριος του 2011.
 
Δύο χρόνια μετά, με τη συσσωρευμένη σοφία από τις υποθέσεις κυρίως Βατοπεδίου και Τοπλού, η Πολιτεία αποφάσισε να θωρακιστεί. Από τον κίνδυνο να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώσει για μια ακόμα φορά ότι στις ίδιες ή σε άλλες μονές, σε εκκλησίες και εκκλησιαστικά ιδρύματα εξυφαίνονται νέα σκάνδαλα. Πώς; Με τον απλούστερο των τρόπων. «Όταν σου λέω πορτοκάλι θα κρύβεσαι».


Του ελέγχου θα προηγείται η ειδοποίηση και αυτής η κοινή υπουργική απόφαση. Δύο υπουργοί, Οικονομικών και Παιδείας θα εγκρίνουν εκ προοιμίου τους ελέγχους του ΣΔΟΕ για τη οικονομική δραστηριότητα των θείων ιδρυμάτων. Μόνο εκεί και πουθενά αλλού. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις διαχειριστικών ελέγχων το ΣΔΟΕ είναι Ανεξάρτητη Αρχή - ακόμα και τις υπηρεσίες του Υπουργείου του κ. Αρβανιτόπουλου μπορεί να ελέγξει. Στην Εκκλησία όμως δεν μπορεί αν πριν δεν ηχήσουν οι καμπάνες.

Άλλωστε οι ρασοφόροι λογοδοτούν απευθείας στον Ύψιστο. Η ελληνική Δεξιά ήταν πάντα ήσυχη από αυτήν την άποψη. Γνωρίζει ότι το άγρυπνο βλέμμα Του και όχι το ΣΔΟΕ είναι που ελέγχει τους εκπροσώπους Του στη Γη, επομένως δεν έχει να σκοτίζεται το κράτος για την εντιμότητά τους. Μόνο φροντίζει να μην ταλαιπωρεί τον Πανάγαθο να τους ψάχνει δεξιά – αριστερά. Γι' αυτό εξαίρεσε και τους παπάδες από την κινητικότητα.





Newsroom ΔΟΛ, in.gr, 28/11/2013

Αποσύρθηκε η τροπολογία που προέβλεπε ότι μόνο με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας θα διενεργούνται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του δημοσίου οι διαχειριστικοί έλεγχοι -που διενεργούν είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατά παραγγελία αρμόδιας αρχής- στην Εκκλησία ή σε νομικά πρόσωπα που υπάγονται σε αυτήν, και ότι σταματούν οι έλεγχοι που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η επίμαχη τροπολογία είχε ενταχθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργείου Παιδείας που αφορούσε θέματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πασχόντων από σοβαρές παθήσεις, θέματα μεταφοράς θέσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ, το μείζον θέμα των εξεταστικών περιόδων Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2014, τις κατατάξεις πτυχιούχων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κ.ά.

Η κυβέρνηση απέσυρε την ρύθμιση μετά από τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν ακόμα και στο εσωτερικό του συγκυβερνώντος ΠαΣοΚ, το οποίο εμφανίστηκε κάθετα αντίθετο με την κίνηση αυτή.

Όπως δήλωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωπος Τύπου Οδ.Κωνσταντινόπουλος «δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να εξαιρέσουμε την Εκκλησία από τους διαχειριστικούς ελέγχους».

Εμείς δεν συμφωνούμε και δεν νομίζω να το έχει ζητήσει και η ίδια η Εκκλησία», τόνισε, ζητώντας «ό,τι διέπει όλα τα νομικά πρόσωπα, να διέπει και την Εκκλησία» και ως εκ τούτου κάλεσε να αφαιρεθεί η επίμαχη διάταξη.

Το ίδιο ζήτησε και η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία διατύπωσε την έντονη διαφωνία της.