30 January 2013

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα θρησκόληπτων

Οι ισλαμιστές έκαψαν τη βιβλιοθήκη του Τιμπουκτού

A.P., AFP, Reuters, Καθημερινή, 29/1/2013


Φωτιά στην πλούσια βιβλιοθήκη Αχμέντ Μπάμπα του Τιμπουκτού έβαλαν οι ισλαμιστές καθώς αποχωρούσαν από την πόλη, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο. Μετά τη 17η ημέρα αεροπορικών βομβαρδισμών, οι γαλλικές δυνάμεις βρίσκονταν κοντά στην ανάκτηση του ελέγχου της πόλης που έχει ονομαστεί «μαργαριτάρι της ερήμου», καθώς οι ισλαμιστές αναδιπλώθηκαν στην έρημο.

Η γρήγορη προέλαση των γαλλικών δυνάμεων έθεσε τέρμα στη δεκάμηνη κυριαρχία των ισλαμιστών που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα σε πολλές πόλεις του βόρειου Μάλι. Η επιβολή αυστηρού ισλαμικού νόμου στους κατοίκους του βόρειου Μάλι, που ασπάζονται μετριοπαθή εκδοχή της θρησκείας, ήταν δυσάρεστη και η αποχώρηση των ισλαμιστών πανηγυρίστηκε με χορούς και τραγούδια.


«Δεν επέτρεπαν το κάπνισμα, τη μουσική, τις φιλενάδες» είπε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης ο 26χρονος φοιτητής Ιστορίας Αμαντού Κανέ. «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα ευχάριστο». Οι ισλαμιστές χρησιμοποιούσαν την ποινή του ακρωτηριασμού, ενώ κατέστρεψαν ιστορικά μαυσωλεία, θεωρώντας τα «βλάσφημα» επειδή εξείχαν από το έδαφος.

Δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με την πυρπόληση της τετραώροφης βιβλιοθήκης του Τιμπουκτού, αφού δεν υπάρχουν ακόμη δημοσιογράφοι μέσα στην πόλη. Η πληροφορία για τον εμπρησμό προήλθε από τον δήμαρχο της πόλης, Ουζμάν Αλέ. «Είναι πολύ ανησυχητικό αυτό που συνέβη. Εβαλαν φωτιά σε όλα τα αρχαία χειρόγραφα, τα αρχαία βιβλία γεωγραφίας και επιστήμης. Είναι η ιστορία του Τιμπουκτού και του λαού του», είπε ο Αλέ. Κάποια κειμήλια είχαν ήδη απομακρυνθεί από την πόλη ενόψει της επέλασης των ισλαμιστών, ενώ άλλα έχουν φυλαχθεί σε ασφαλή σημεία. Το Τιμπουκτού άνθισε τον 14ο αιώνα ως κέντρο ισλαμικών γραμμάτων και ως αναγκαστικός σταθμός καραβανιών που διέσχιζαν την έρημο Σαχάρα.

Η αποχώρηση των ισλαμιστών από τα αστικά κέντρα δεν σημαίνει και επιστροφή στην ομαλότητα, καθώς το βόρειο Μάλι θα περάσει υπό τον έλεγχο πολυεθνικής αφρικανικής δύναμης, λόγω της αδυναμίας του στρατού της χώρας να ελέγξει τα εδάφη της αχανούς χώρας.

Εξάλλου οι ισλαμιστές εξακολουθούν να ελέγχουν την πόλη Κιντάλ, ενώ τον περασμένο μήνα έγινε γνωστό ότι χρησιμοποίησαν βαριά μηχανήματα προκειμένου να κατασκευάσουν σήραγγες που θα τους επιτρέψουν να κρυφτούν για να εξαπολύσουν επιθέσεις αργότερα.

Εξάλλου, οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί μεταφράζονται σε συνεχιζόμενες ροές προσφύγων προς τον Νότο της χώρας, αλλά και έξω από τα σύνορά της.

«Το βράδυ της Κυριακής κάναμε μία επιχείρηση που μας επέτρεψε να ελέγξουμε την πρόσβαση στο Τιμπουκτού», είπε ο εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού, συνταγματάρχης Τιερί Μπουρκάρ. «Τώρα επαφίεται στις δυνάμεις του Μάλι να ανακαταλάβουν την πόλη».