19 November 2012

Διάσπαση των ΗΠΑ;


Σε έναν ιστότοπο του Λευκού Οίκου με τίτλο "We the People" αυξάνονται οι αναρτήσεις Αμερικάνων από νότιες πολιτείες, οι οποίοι θέλουν να διαχωριστούν από τον "Καταραμένο Βορρά": Πέρα από τρελαμένους, πρόκειται κυρίως για Ρεπουμπλικάνους, Νεοναζιστές και μέλη της Ku-Klux-Klan!

Επικεφαλής του κινήματος με 100.000 υπογραφές είναι κάτοικοι του Τέξας, οι οποίοι ζουν με τη συλλογική ανάμνηση της ανεξάρτητης πολιτείας Republic of Texas (1836-1846). Ο κυβερνήτης Rick Perry που δεν κατάφερε φέτος να πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2012, καταγγέλλει την "αυθάδη ομοσπονδία" και δίνει έτσι θάρρος σε διάφορους κρατικούς υπαλλήλους της πολιτείας, όπως έναν σερίφη που ζητάει αυξημένη χρηματοδότηση για να εξοπλιστούν οι πολίτες και να αντιμετωπίσουν τα στρατεύματα του Ομπάμα. 

Με κόκκινο χρώμα οι πολιτείες που αποχώρησαν το 1860 από την Ομοσπονδία
Διάφοροι παράγοντες του αμερικάνικου δημόσιου βίου, όπως ο κωμικός Alec Baldwin  λέει μισοαστεία μισοσοβαρά ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα έπρεπε να δεχτεί την πρόταση των Νοτίων και να τους ευχηθεί καλό δρόμο στην πορεία τους: Θα έχουν βέβαια τον έλεγχο των πετρελαίων του Τέξας, αλλά θα γλιτώσει η υπόλοιπη Ομοσπονδία από τα μεγάλα κοινωνικά επιδόματα, θα ενισχυθεί το βιομηχανικό στοιχείο έναντι του αγροτικού και, τελικά, θα επικρατούν άνετα οι φιλελεύθεροι Δημοκράτες έναντι των συντηρητικών και θρησκόληπτων Ρεπουμπλικάνων.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει συμπαγής πλειοψηφία Τεξανών για διαχωρισμό, δεδομένου ότι στην πρωτεύουσα Austin η πλειοψηφία είναι υπέρ της Ομοσπονδίας. Περίπου 7.000 κάτοικοι της πόλης υπέγραψαν μάλιστα έκκληση στον Ομπάμα, αν τυχόν αποφασιστεί διάσπαση των ΗΠΑ, αυτοί να θεωρηθούν κάτοικοι του Βορρά - μια νησίδα Βορείων στο Νότο. Μια άλλη σκέψη, δυσάρεστη για τη συμμαχία των προθύμων για διαχωρισμό είναι ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού του νότου είναι ισπανόφωνοι και κάποια στιγμή, κι αν δεν διαθέτουν την πλειοψηφία, σίγουρα θα παίζουν αποφασιστικό ρόλο έναντι των Wasp (=white anglo-saxon protestant). Ίσως να είναι η νέα δημοκρατική πλειοψηφία στο Νότο έναντι των Ρεπουμπλικάνων.