24 May 2012

Ταλιμπάν σκοτώνουν 120 μαθήτριες

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα
Καθημερινή, 24/5/2012


Εκατόν είκοσι μαθήτριες και τρεις δάσκαλοι σχολείου στο Αφγανιστάν έχασαν τη ζωή τους, έπειτα από επίθεση Ταλιμπάν, που χρησιμοποίησαν μη αναγνωρισμένη τοξική σκόνη και μόλυναν τον αέρα στις τάξεις.

Τρόμο προκαλεί η είδηση δηλητηριασμού 120 Αφγανών μαθητριών και τριών δασκάλων από επίθεση ριζοσπαστών στην επαρχία Τακχάρ, έχοντας χρησιμοποιήσει μη αναγνωρισμένη τοξική σκόνη, μολύνοντας τον αέρα στις τάξεις.


Η υπηρεσία πληροφοριών του Αφγανιστάν μεταδίδει ότι η συγκεκριμένη επίθεση πραγματοποιήθηκε από δυνάμεις των Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα προχωρουν σε επιθέσεις σε σχολεία της χώρας ως μέσο πίεσης για την αποχώρηση των ειρηνευτικών δυνάμεων απ' το Αφγανιστάν. Δηλητηριάζοντας μαθήτριες προσπαθούν να προκαλέσουν φόβο και να ωθήσουν τις οικογένειες να μη στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο.

Το προηγούμενο μήνα δηλητηριάστηκαν 150 μαθήτριες αφού ήπιαν μολυσμένο νερό. Επίσης, το υπουργείο παιδείας του Αφγανιστάν γνωστοποίησε ότι 550 σχολεία σε 11 επαρχίες κατελήφθησαν από αντάρτες.
Δεν ήταν απαραίτητες αυτές οι εγκληματικές ενέργειες για να επιβεβαιώσουν ότι οι (μονοθεϊστικές κατά κύριο λόγο) θρησκείες είναι εχθροί της εκπαίδευσης και της παιδείας. Ό,τι χρειάζεται ο άνθρωπος βρίσκεται στις γραφές, τα άλλα είναι του διαβόλου και δεν χρειάζονται. Οι χριστιανοί έχουν την πρωτοπορεία και σ' αυτόν τον τομέα: Ο εκκλησιαστικός πατέρας Τερτυλλιανός (Quintus Septimius Florens Tertullianus, 155-240), ήταν εχθρός των επιστημών και απαγόρευε στους μαθητές του να γίνουν δάσκαλοι, ώστε να μη συμβάλλουν στη διάδοση των γνώσεων. Ο Αμβρόσιος (Ambrosius, 339-397), επίσκοπος Μεδιολάνου (σήμερα: Μιλάνο), ισχυρός παράγων του εκκλησιαστικού μηχανισμού και άγιος όλων των χριστιανικών δογμάτων, κήρυσσε ότι η επιστήμη ήταν ενάντια στο θεό (deus maiestatis) και μόνο τα ιερά βιβλία του χριστιανισμού περιείχαν την αλήθεια. Λίγους αιώνες μετά καταργήθηκα όλες οι (ελληνικές) φιλοσοφικές σχολές και οι διδάσκοντες βρήκαν καταφύγιο στην Περσία, όπου συνέβαλαν στην ανάπτυξη των αραβικών γραμμάτων.