23 March 2012

Ιστορική συμφωνία

μεταξύ του Αρχιραββίνου του Ισραήλ και του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου

Ο Αρχιραββίνος του Ισραήλ Γιόνα Μέτζκερ και ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος υπέγραψαν, στις 5.12.2011, στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, στη Λευκωσία, μία ιστορικής σημασίας Διακήρυξη.

Η Διακήρυξη επισημοποιεί τη δέσμευση των δύο πλευρών στην ενδυνάμωση των μεταξύ τους σχέσεων ενώ βεβαιώνει το αβάσιμο του δόγματος της συλλογικής ευθύνης του εβραϊκού λαού για τη σταύρωση του Ιησού. Είναι η πρώτη φορά που Ορθόδοξη Εκκλησία ξεκάθαρα αποδοκιμάζει το δόγμα αυτό, το οποίο από αιώνων υπήρξε ο θεμελιώδης παράγων ανάπτυξης του θρησκευτικού αντισημιτισμού στην Ευρώπη (πλήρες κείμενο εδώ >>>).
Πολύ καλά έκανε ο Κύπριος αρχιεπίσκοπος και υπέγραψε το αυτονόητο! Έτσι κι αλλιώς μόνο οι θρησκείες και οι δεισιδαίμονες άνθρωποι αποδέχονται συλλογικές ευθύνες, μεταφερόμενες "αμαρτίες" από γενιά σε γενιά και άλλα τέτοια οπισθοδρομικά... Με την ευκαιρία, μήπως θα μπορούσαν με μια γενικότερη συμφωνία να μας απαλλάξουν κι από το συλλογικό "προπατορικό αμάρτημα"; Όχι ότι αισθάνομαι ενοχές, αλλά τώρα που μυρίζει πετρέλαιο, ας ξεκαθαρίσουμε και τις υπόλοιπες ιδεοληψίες από την εποχή του λίθου...