18 March 2012

Μια άτυχη γυναίκα αδιευκρίνιστου φύλου


Διάβασα στην Καθημερινή ένα άρθρο για την Πολωνίδα αθλήτρια Stanisława Walasiewicz (Βαλασίεβιτς) και σκέφτηκα να το αποδώσω εδώ συνοπτικά με πρόσθετες πληροφορίες:

Η Βαλασίεβιτς γεννήθηκε το 1911 στο Rypin της Πολωνίας και αναδείχθηκε σε αθλήτρια μεγάλου βεληνεκούς. Σε μικρή ηλικία μετανάστευσε με τους γονείς της στις ΗΠΑ και προσπάθησε εκεί να πάρει την αμερικάνικη υπηκοότητα, χωρίς επιτυχία όμως. Στην εφηβία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό με το όνομα Stella Walsh και έφερε σημαντικές επιδόσεις, με αποτέλεσμα να ανταγωνίζονται Πολωνία και ΗΠΑ να την εντάξουν στις εθνικές ομάδες τους. Η Βαλασίεβιτς επέλεξε την πολωνική υπηκοότητα και αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες αθλήτριες της Πολωνίας. 

Στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες το έτος 1932 κατέρριψε δύο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα (11,9"), ταυτόχρονα είχε αξιόλογη επιτυχία στη δισκοβολία. Στους Ευρωπαϊκούς αγώνες του έτους 1938 νίκησε η Βαλασίεβιτς στα 100 και 200 μέτρα, πήρε αργυρό μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4x100m και στο άλμα εις μήκος.

Το 1947 πήρε τελικά η Βαλασίεβιτς την αμερικάνικη υπηκοότητα και το έτος 1951 πήρε πρωτιές σε ηλικία 40 ετών σε διάφορους παναμερικανικούς αγώνες. Έκτοτε ζούσε στην πολιτεία Οχάιο στην αφάνεια, μέχρι που το έτος 1980 δολοφονήθηκε σε ηλικία 69 ετών από αδέσποτη σφαίρα σε ανταλλαγή πυροβολισμών κατά τη διάρκεια μιας ληστείας.

Η απαραίτητη νεκροψία που ακολούθησε, έδειξε πως η Βαλασίεβιτς είχε ανδρικά γεννητικά όργανα, μολονότι μερικές πηγές υποστήριξαν πως είχε και γυναικεία χαρακτηριστικά. Λεπτομερείς έρευνες αποκάλυψαν δε ότι είχε ταυτόχρονα χρωμοσώματα ΧΧ και ΧΥ. Κάθε γυναίκα έχει δύο χρωμοσώματα Χ και κάθε άνδρας ένα Χ και ένα Υ. Συνεπώς, οι πληροφορίες, που είχαν αναφερθεί τότε από μέσα ενημέρωσης, πως ήταν άνδρας, δεν ήταν ακριβείς. Σωστότερη φαίνεται ότι ήταν η διαπίστωση, πως επρόκειτο για περίπτωση γυνανδρομορφισμού. Σε αυτόν, η παρουσία χρωμοσωμάτων και των δύο φύλων σε διάφορους ιστούς του σώματος, παράγει ένα μωσαϊκό ανδρικών και γυναικείων χαρακτηριστικών.

Πέρα από την τραγικότητα του άδικου θανάτου αυτής της μεγάλης αθλήτριας, η ειρωνία των γεγονότων είναι ότι το έτος 1930 είχαν ισχυριστεί Πολωνοί δημοσιογρφάφοι ότι η Αμερικανίδα αντίπαλος της Βαλασίεβιτς στο στίβο,  Helen Stephens, ήταν στην πραγματικότητα άνδρας...