02 March 2012

Ένα βήμα πίσω η καύση νεκρών στα Μεσόγεια...

του Απόστ. Λακασά, Καθημερινή, 2/3/2012


Τις καλύτερες στιγμές της ΚΝΕ θύμισε η άμεση οργάνωση και κινητοποίηση κατά του «εχθρού», την οποία επέδειξαν όσοι κατακεραύνωσαν από την αρχή την πρόταση του δημάρχου Μαρκόπουλου κ. Σωτήρη Μεθενίτη να δημιουργηθεί κέντρο αποτέφρωσης νεκρών στην περιοχή. Πόρτα - πόρτα κινήθηκαν για να πείσουν κατά του «Κακού», μάζεψαν 2.500 υπογραφές, κινδυνολόγησαν χωρίς έλεος, έχοντας την... ευχή αλλά και την άμεση συμπαράσταση του μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικολάου. 

Ήταν εκείνος που σήκωσε αμέσως το λάβαρο της επανάστασης κατά της πρότασης Μεθενίτη, δίνοντας χαρακτηριστικά πολιτικής κόντρας στη βεντέτα ανάμεσα στη μητρόπολη και όσους στήριξαν την πρόταση Μεθενίτη. Πολιτική κόντρα που σχετίζεται με το, πάντα δύσκολο, θέμα των ορίων στις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους. Τελικά, προχθές το δημοτικό συμβούλιο Μαρκοπούλου ανακάλεσε την ομόφωνη αρχική απόφασή του (από τις 28 Νοεμβρίου 2011) για κατασκευή αποτεφρωτηρίου, αφού στο μεσοδιάστημα υπήρξαν δημοτικοί σύμβουλοι από τη Ν. Δ. και το ΠΑΣΟΚ που -εν όψει και των εθνικών εκλογών- επείσθησαν από τα επιχειρήματα του μητροπολίτη. Επιχειρήματα, η διαβάθμιση των οποίων ξεκινούσε από το «σκεφτείτε την υγεία των παιδιών μας λόγω των τυχόν περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την καύση» και έφθαναν έως το... «στις επόμενες εκλογές δεν θα ξαναβρείτε ούτε τη δική σας ψήφο»! Μόνο πολιτική ήταν η κόντρα; Οχι. Εκκλησιαστικές πηγές ανέφεραν χθες στην «Κ»  ότι τα νεκροταφεία είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων για την Εκκλησία.

Η κατασκευή αποτεφρωτηρίων από δήμους έχει τεθεί στην Ελλάδα από το 2006 όταν, επί κυβερνήσεως Ν. Δ., ομόφωνα η Βουλή ψήφισε τον νόμο 3448/2006, που δίνει τη δυνατότητα της καύσης νεκρών. 
Ο νόμος αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του πολίτη να διαλέξει τι επιθυμεί, αλλά η φιλοσοφία του βασίζεται στην ύπαρξη ετερόδοξων και ετερόθρησκων πολιτών στην Ελλάδα. Ηδη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό για αποτεφρωτήριο και προσδοκάται ότι η αδειοδότηση θα δοθεί μέσα στο 2012. «Εκτιμώ ότι έχουμε την ανοχή του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου για το θέμα. Μας δήλωσε ότι σέβεται τον νόμο» ανέφερε χθες στην «Κ» στέλεχος του Δήμου Θεσσαλονίκης που, ήδη από την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών, είχε εξαγγείλει τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου. Κάτι που δεν είχε κάνει ο κ. Μεθενίτης, εξαγγέλλοντας την απόφασή του για δημιουργία του αποτεφρωτηρίου μετά τις δημοτικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αυτός ήταν ο λόγος που στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο κ. Μεθενίτης δεν έθεσε ζήτημα πειθαρχίας στους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, που άλλαξαν γνώμη και πέρασαν στην πλευρά του μητροπολίτη Μεσογαίας, παρότι είχαν ψηφίσει υπέρ του αποτεφρωτηρίου στη συνεδρίαση της 28ης Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι τα οικονομικά οφέλη για τον δήμο από το αποτεφρωτήριο εκτιμώνται σε 300.000 ευρώ ετησίως τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του και έως 1 εκατ. ευρώ ετησίως σε βάθος χρόνου.


Άλλαξαν στρατόπεδο

Συγκεκριμένα, εννέα ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης (Ν. Δ.) που άλλαξαν στρατόπεδο συμπλέοντας με τους επτά δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού «Ανθρώπινη Πόλη - Λύσεις Ζωής», που είναι φίλα προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ. Οι 7 της «Ανθρώπινης Πόλης» ήταν εκείνοι που ζήτησαν προχθές τη ματαίωση της κατασκευής αποτεφρωτηρίου, ενώ οι 9 ζήτησαν την αναβολή της κατασκευής όταν «υπάρχει ευρύτερη κοινωνική συναίνεση». Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 7 ήταν αυτοί που πρώτοι άλλαξαν στρατόπεδο, για να τους ακολουθήσουν οι 9 «όταν είδαν ότι υπάρχει ρεύμα», όπως ανέφερε στην «Κ» κομματικό στέλεχος της περιοχής.

Η στάση της «Ανθρώπινης Πόλης» εξόργισε και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο (που εκλέγεται στην ίδια περιοχή), ο οποίος χαρακτήρισε ένα σχετικό κείμενο της παράταξης «αξιοθρήνητο». «Το κείμενο συνδυάζει το αισχρό με το γελοίο. Το αισχρό συνίσταται στην άκριτη υιοθέτηση όλων των επιχειρημάτων των φανατικών θρησκόληπτων εχθρών της αποτέφρωσης. Το γελοίο είναι η συγγνώμη την οποία ζητάνε “ευθαρσώς” για την αρχική τους απόφαση, που ήταν η υποστήριξη της πρότασής σου» ανέφερε ο κ. Πάγκαλος σε επιστολή του (εστάλη στις 7 Φεβρουαρίου) στον κ. Μεθενίτη.

Ποιος μέσα σε ένα τρίμηνο (τέλη Νοεμβρίου - τέλη Φεβρουαρίου) συνέβαλε στην αλλαγή των κομματικών στελεχών; Η στάση της τοπικής μητρόπολης. «Με πρόφαση τα όποια οικονομικά οφέλη, εντελώς αβίαστα κάποιοι επιδιώκουν να εισαγάγουν πρωτόγνωρα ήθη, ποδοπατώντας ιερές διαχρονικές παραδόσεις και περιφρονώντας την εκκλησιαστική μας συνείδηση» έλεγε ο Νικόλαος σε κυριακάτικο κήρυγμά του, δίνοντας την ιερή ευχή στους υποστηρικτές του να ξεδιπλώσουν μία επιχειρηματολογία που χαρακτηρίστηκε «για γέλια και για κλάματα» από την άλλη πλευρά. Ενδεικτικά, ανέφεραν ότι εάν γίνει το αποτεφρωτήριο θα υπάρξει πρόβλημα μόλυνσης της περιοχής από τον υδράργυρο που θα εκλυθεί από τα παλαιού τύπου (με υδράργυρο) σφραγίσματα ατόμων που θα αποτεφρωθούν. Τα πιστεύουμε όλα αυτά εν έτει 2012; Βεβαίως, αφού οι εκκλησιαστικοί παράγοντες εμμένουν να παίζουν πολιτικό ρόλο, ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να οπισθοχωρήσουν μπροστά στο πολιτικό κόστος...