20 December 2011

Δεν δέχονται την αποτέφρωση, αλλά ευλογούν παράνομες ταφές

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, Ελεευθεροτυπία, 20/12/2011

Δύο μέτρα και δύο σταθμά μετά... θάνατον. Μπορεί η Εκκλησία να βάζει εμπόδια στις ιεροπραξίες που τελούνται σε όσους επιλέγουν την αποτέφρωση, στην περίπτωση όμως των ταφών που έγιναν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου, στο αυθαίρετο νεκροταφείο της Γλυφάδας, έσπευσε χθες να τις ευλογήσει.

Σκηνές από... άλλον κόσμο εκτυλίχθηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στον Υμηττό, εκεί όπου λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο ο Δήμος Γλυφάδας μαζί με την τοπική Μητρόπολη επιχείρησαν να ιδρύσουν νεκροταφείο σε «ζώνη προστασίας». Εκτοτε, ο χώρος φρουρείται από την Αστυνομία με περιπολικό που αποχωρεί όμως στις 10.00 μ.μ. Ετσι, όπως καταγγέλλει ο δημοτικός σύμβουλος Τάσος Ταστάνης (Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία), «στις 10.30, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, ορδές αγνώστων, αφού ξυλοκόπησαν και προπηλάκισαν κατοίκους, έσκαψαν με φτυάρια και κασμάδες ακόμη δύο λάκκους και έθαψαν, έχωσαν στην ουσία μέσα σε 10 λεπτά, πριν επιστρέψει ξανά το περιπολικό της Αστυνομίας, τις σορούς δύο άγνωστων νεκρών».


Ο κ. Ταστάνης μιλά για «μαφιόζικες πρακτικές» και «πολιτικές της νύχτας». Κατηγορεί τόσο τον δήμαρχο Κ. Κόκκορη όσο και την κυβέρνηση, που ακολουθεί λογική Πόντιου Πιλάτου και δεν προωθεί την κατασκευή νεκροταφείου εντός του αστικού ιστού. Μας ενημερώνει, δε, ότι χθες το μεσημέρι προσήλθε ιερέας από τοπική εκκλησία και τέλεσε ευχέλαιο στους δύο τάφους.

Αντίθετα, και με αφορμή την απόφαση του Δήμου Μαρκοπούλου για τη χωροθέτηση αποτεφρωτηρίου νεκρών εντός των ορίων της περιοχής, ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος εξέδωσε εγκύκλιο τονίζοντας ότι είναι «προβληματική» η «τέλεση εξοδίου ακολουθίας για όσους αποφασίζουν προηγουμένως να αποτεφρωθούν». Ο δήμος έλαβε ομόφωνη απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο για χωροθέτηση του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Σ. Μεθενίτης, ενδιαφέρον για συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων στο εγχείρημα εκδηλώθηκε από τον Γ. Καμίνη.

Υπέρ πίστεως

Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής απάντησε με εγκύκλιο λέγοντας ότι «ούτε τις ακολουθίες μπορούμε να αλλάξουμε ούτε την παράδοση και την πίστη μας να αλλοιώσουμε» και τόνισε «τυχόν επιμονή του δημοτικού συμβουλίου πιθανόν να προκαλέσει έντονα κοινωνικά προβλήματα».

«Εκκλησία αρωγός ή εκκλησία τιμωρός», αναρωτιέται με αφορμή τα παραπάνω η Επιτροπή για το Δικαίωμα της Αποτέφρωσης των Νεκρών στην Ελλάδα με κείμενο που υπογράφει ο πρόεδρός της Α. Αλακιώτης. Επισημαίνει ότι η Εκκλησία έχει αγιοποιήσει μάρτυρες που ερρίφθησαν στην πυρά, όπως επίσης ότι αποδέχεται την «υποχρεωτική εκταφή των νεκρών τρία χρόνια μετά την ταφή τους». Και ζητεί να παρέχεται η εξόδιος ακολουθία σε όσους επιθυμούν αποτέφρωση, εκτός εάν επιθυμείται «η καλλιέργεια της υποκρισίας και του ψέματος στις σχέσεις με τις οικογένειες των νεκρών πιστών».