20 September 2011

Να πληρώσει κάθε ναός 300 €

της Βασιλικής Σιούτη, Ελευθεροτυπία, 18/9/2011


Η Σούλα Μερεντίτη υπήρξε συνεργάτις του Κ. Σημίτη μέχρι το 2000 και έκτοτε εκλέγεται βουλευτής Τρικάλων. Ανήκει στους «εκσυγχρονιστές» και δεν διστάζει να γίνεται δυσάρεστη για τους δημόσιους υπαλλήλους, τους ταξιτζήδες, τους φορτηγατζήδες, την Εκκλησία, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση. «Δεν με ενδιαφέρει να είμαι αρεστή, αρκεί να είμαι χρήσιμη» δηλώνει.

Πάνω στο γραφείο της έχει φακέλους για τις δημοτικές επιχειρήσεις. «Η κυβέρνηση τώρα άρχισε να τις ψάχνει. Από πέρσι είχα βρει δύο καταλόγους μισθοδοσίας δημοτικών επιχειρήσεων και τους κατέθετα κάθε φορά που συζητούσαμε το θέμα. Σε πολλές δημοτικές επιχειρήσεις υπάρχουν τρελοί μισθοί. Γιατί ν' αργήσουμε τόσο;»

Ενα άλλο θέμα που τη θυμώνει είναι η εξαίρεση των ναών από τον έκτακτο φόρο ακινήτων. «Μπορούσαμε να βάλουμε αύριο το πρωί να πληρώσει από 300 ευρώ κάθε ναός, ποσό το οποίο άνετα μπορούσε να πληρώσει. Κι εδώ μπαίνει κι άλλο ένα θέμα: γιατί πληρώνουμε τους ιερείς, έναντι ποίας συμφωνίας; Πόσες εκκλησίες είχαμε τότε; Πόσοι ήταν οι ιερείς και τι μισθό έπαιρναν; Και πώς καταδέχεται η Εκκλησία σήμερα να πληρώνει η πολιτεία τους αναρίθμητους ιερείς την ώρα που υπάρχει αυτή η κατάσταση;»

Ερ.: Ως προς την αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ορισμένοι μιλούν για «συντεχνία εφοριακών» που χαϊδεύει το ΠΑΣΟΚ.

Απ.: Υπάρχει ολιγωρία, είναι φανερό και κανείς μα κανείς δεν απολογείται γι' αυτό. Φυσικά έχουμε ευθύνη. Στο σημείο που είμαστε, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαϊδεύουμε κανέναν. Δεν μπορούμε ν' ανεχόμαστε την αδυναμία ή τα κολλήματα κάποιου. Δεν υπερασπιζόμαστε όλοι στο ΠΑΣΟΚ τις συντεχνίες. Κάποιοι το κάνουν αυτό και κάποιοι άλλοι τολμάμε, παρότι δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε. Να σας θυμίσω ότι το 2009 ξεκινήσαμε με κάποιους στην κυβέρνηση που ήθελαν να δώσουμε κι αυξήσεις.

Ερ.: Γιατί, παρά την επείγουσα κατάσταση, δεν έγινε τίποτα με τη φοροδιαφυγή;

Απ.: Είμαστε εκτεθειμένοι. Δεν έχουμε διευρύνει τη φορολογική βάση. Δεν έχουμε πατάξει τη φοροδιαφυγή. Δεν έχουμε προβεί σε συγχωνεύσεις. Δεν έχουμε περιορίσει τις σπατάλες. Δεν έχουμε ανοίξει τα επαγγέλματα και τώρα βάζουμε αυτό το χαράτσι, που είναι μέτρο πανικού με πάρα πολλές αδικίες.

Ερ.: Κάποιοι αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές. Τι θα γίνει με αυτούς;

Απ.: Τι να σας πω; Εάν το είχαμε βάλει τουλάχιστον πριν από δύο χρόνια, πολλοί από αυτούς που σήμερα δεν μπορούν, τότε θα μπορούσαν και θα το έκαναν, ιδίως αν τους πείθαμε ότι θα είχε αποτέλεσμα.

Ερ.: Γιατί δεν υπάρχει αποτέλεσμα;

Απ.: Αργήσαμε πολύ κι εξακολουθούμε ν' αργούμε. Δεν ξέρω τι περισώζεται τώρα.

Ερ. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές όταν συζητάτε για τη σωτηρία της χώρας να μη σκέφτεστε τη σωτηρία της έδρας.

Απ.: Σωστό, αλλά όταν κινδυνεύει η χώρα δεν μπορεί να κοιτάζουμε τις φιλίες και τις συμπάθειές μας. Οφείλουμε όλοι μας, και ο πρωθυπουργός μαζί, ν' αναζητήσουμε τους ικανότερους για να τρέξουν, να προλάβουν, να διορθώσουν. Αλλιώς δεν υπάρχει ελπίδα.

Ερ.: Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στελεχώθηκαν από τους ικανότερους;

Απ.: Αυτό ας το κρίνει ο πρωθυπουργός. Εγώ έχω να πω ότι δεν είχαμε τα αποτελέσματα που έπρεπε.

Ερ.: Δεν βρίσκετε προσβλητικό ότι έρχεται η 30μελής ομάδα δράσης υπό τον Γερμανό Χορστ Ράιχενμπαχ επειδή η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της;

Απ.: Το θέμα είναι να μην είναι καταστροφικό. Δεν έχουμε περιθώρια ν' ασχολούμαστε με το αν είναι προσβλητικό. Αν τα είχαμε καταφέρει, δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα. Δεν χρειάζεται ανάλυση αυτό. Πρέπει ν' αλλάξουμε. Αν δεν μπορούμε από μόνοι μας, ας πάρουμε τη βοήθεια από άλλους.

Ερ.: Γιατί οι βουλευτές συνηθίζετε να προστατεύετε από την κριτική σας τον πρωθυπουργό, λες και φταίνε πάντα άλλοι για τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης;

Απ.: Εγώ αυτό κάνω; Ο καθένας έχει ευθύνες, ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται. Δεν μπορώ να ζητήσω από τον πολίτη την ίδια ευθύνη (που έχει ευθύνη όταν δεν ζητάει αποδείξεις) με εμένα που νομοθετώ ή με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ή την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Ο καθένας έχει την ευθύνη που αντιστοιχεί στη θέση του.