22 July 2011

Θαύμα, θαύμα!

Ο Άγιος Άλμπαν (St. Alban, ίσως και Αλβανός) είναι θαυματουργός, αν και έκανε μόνο ένα ιδιοτελές, αλλά ανούσιο για τον χριστιανισμό θαύμα. Περί το έτος 406 μ.Χ. πήγε στη σημερινή πόλη Mainz (Μαγεντία) της Γερμανίας για να κηρύξει το χριστιανισμό. Κάποια στιγμή που προσευχόταν, συνελήφθη αιφνίδια από μια συμμορία Βανδάλων (επίσης χριστιανοί)... Ο θεός, στον οποίο προσευχόταν ο Άλμπαν, δεν φρόντισε να τον προστατεύσει, αλλά τον εγκατέλειψε στην ελεύθερη βούληση των πλιατσικολόγων Βανδάλων, οι οποίοι τον αποκεφάλισαν.

Εδώ θα είχε λήξει και η ιστορία του άτυχου Άλμπαν, αν δεν είχε συμβεί το απρόοπτο, ένα σημάδι εξ ουρανού, να πάρει ο αποκεφαλισμένος το κομμένο κεφάλι του από το έδαφος και να προχωρήσει κάποιες εκατοντάδες μέτρα, μέχρι το σημείο, στο οποίο ήθελε ο ίδιος να ταφεί. Ελεύθερη βούληση αποκεφαλισμένου! Θαύμα, θαύμα, αλλά προς τι; Γιατί έχει σημασία πού αποκεφαλίστηκε και πού θα θαβόταν ο ιεροκήρυκας του χριστιανισμού;

Έκτοτε και αφού επεβλήθη οριστικά ο ρωμαϊκός χριστιανισμός και στις γερμανόφωνες χώρες, ο Άλμπαν ανακυρήχθηκε προστάτης της πόλης Mainz, την οποία όμως δεν φρόντισε να προστατεύσει, όταν μεταξύ 1942 και 1945 σμήνη βρετανικών αεροσκαφών βομβάρδισαν την πόλη, οπότε σκοτώθηκαν πολλές χιλιάδες άνθρωποι· εγκαταλείφθηκαν κι αυτοί στην ελεύθερη βούληση των πιλότων και της ηγεσίας της βρετανικής αεροπορίας.

Στην εικόνα δεξιά, ο "άγιος" κρατάει το κομμένο κεφάλι του και περπατάει...