13 June 2011

Η «ελευθερία του χριστιανισμού» και οι συστηματικές διαστρεβλώσεις!

Απάντηση σε ένα σχόλιο!


Στην πρόσφατη ανάρτηση για τον Αποχαιρετισμό στη θρησκευτική πίστη του φίλου Μαρίνου Π., καθηγητή Φυσικής, θεώρησε σκόπιμο να γράψει ένα «διδακτικό σχόλιο» ένας αναγνώστης, yannidakis, ο οποίος μαλώνει τον συγγραφέα που ξέφυγε από τη σωστή χριστιανική διδασκαλία και παραθέτει απίστευτες διαστρεβλώσεις, όπως αυτές που ακούγονται σε κατώτερα κατηχητικά, για να παραπλανηθούν νέα παιδιά! Δεν ξέρω πού αποβλέπει ο σχολιαστής, λες και απευθύνεται σε αδαείς, πάντως δεν γλιτώνει την απάντηση που του ταιριάζει!
yannidakis said...
πολύ φοβάμαι πως ως νεαρός, δέχθηκες πολλά, αλλά λανθασμένα ερεθίσματα. Και από την οικογένεια και από την Εκκλησία.
εκείνο που κανείς δε σου δίδαξε (το λέω επειδή δεν το αναφέρεις) είναι πως ο Χριστιανισμός χαρακτηρίζεται από την απόλυτη ελευθερία. Ελευθερία στην κριτική σκέψη (πίστευε και μη, ερεύνα), ελευθερία στον τρόπο έκφρασης, ακόμα και στον τρόπο πίστης προς στον Θεό. η Εκκλησία έχει ορίσει κάποιος κανόνες, όμως ο Θεός δεν διώχνει κανένα παραβάτη.
Το σημαντικότερο πρόβλημά σου ήταν πως δεν είχες την τύχη να βρεις έναν πνευματικό που να σε οδηγήσει ορθά στην ζωή σου. Ευτυχώς την ανακάλυψες μόνος, όμως χωρίς Τον Θεό δίπλα σου. Βλέπεις, ο Θεός δεν μας απομακρύνει από τις επίγειες απολαύσεις, απλά μας μαθαίνει πως να τις αξιολογούμε και να τις απολαμβάνουμε συνετά.
Η διδασκαλία του Χριστιανισμού δίνει μεγάλη βαρύτητα στη σημαντικότητα του ανθρώπου (και της παραμελημένης γυναίκας στις άλλες θρησκείες) και το κυριότερο παράδειγμα αυτού, είναι η ίδια η ανθρώπινη υπόσταση που πήρε ο ίδιος ερχόμενος στα επίγεια.
Ας μη μένουμε στην ιστορία με τον παράδεισο των λουλουδιών και την κόλαση της φωτιάς, χρειάζεται πνευματική και φιλοσοφική μελέτη για να προσεγγίσεις την εν Θεώ αλήθεια :[
Και η απάντησή μου επ' αυτών:

yannidakis, εγώ πολύ φοβάμαι ότι δεν κατάλαβες πως σε τρεις μικρές παραγράφους κατάφερες να συμπεριλάβεις ένα σωρό ανακρίβειες, ψεύδη και διαστρεβλώσεις!

Αφού ο χριστιανισμός «χαρακτηρίζεται από την απόλυτη ελευθερία», όπως γράφεις, γιατί λες δολοφονούσε ως θρησκευτικός μηχανισμός συστηματικά και μαζικά ανθρώπους που πίστευαν κάτι διαφορετικό, στην ίδια ή σε άλλη θρησκεία; Έχεις υπόψη σου τις μαζικές δολοφονίες Παυλικανών και Βογόμιλων; Έχεις διαβάσει ποτέ για την συστηματική εξόντωση των Καθαρών; Ασκήσεις ελευθερίας των πιστών στο Χριστούλη λες να ήταν αυτές;

Έχεις διαβάσει ότι οι χριστιανοί σταυροφόροι κατέσφαξαν στην Αντιόχεια και την Ιερουσαλήμ γυναικόπαιδα και τα μαγείρεψαν, τρώγοντας επί εβδομάδες το κρέας τους; Περιγράφονται παραστατικότατα όλα αυτά από χρονικογράφους (π.χ. Radulph von Caen ή Rodolfo di Caen στο χρονικό του: "Gesta Tancredi in expeditione Hierosolymitana"). Και δεν παίζει ρόλο εδώ αν οι σταυροφόροι ήταν Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι ή κάτι άλλο, πρωτίστως με την ιδιότητα του χριστιανού πήγαν εκεί! Πόση ελευθερία άφησαν οι στρατιώτες του ιουδαιο-χριστιανικού θεού στους φουκαράδες κατοίκους που έγιναν γεύμα;

Και πριν τολμήσεις να ισχυριστείς «Μα, δεν τα έκανε αυτά ο θεός, οι άνθρωποι τα έκαναν!», σου απαντώ για να σε προλάβω ότι οι «άνθρωποι» ήταν θεόπνευστοι, επιλεγμένοι από το θεό δια του αγίου πνεύματος και ό,τι άλλες αρλούμπες σας λένε και διαδίδετε παραπέρα, οπότε κανείς δεν είναι αμέτοχος!
• Δεν ήθελε ο θεούλης σου να σωθούν τα παιδάκια που σφάχτηκαν από τους χριστιανούς σταυροφόρους και φαγώθηκαν; Τότε δεν είναι πανάγαθος!
• Δεν μπορούσε να τους σώσει, αν και ήθελε πολύ; Τότε σίγουρα δεν είναι παντοδύναμος!
• Μήπως ήθελε και μπορούσε, αλλά δεν ήξερε τι κάνουν οι πιστοί του; Τότε δεν είναι παντογνώστης...

Δεν γίνεται να αερολογείς χωρίς στόχο, διάλεξε κάτι και πες τί ακριβώς ισχύει! Τα παραμύθια και η παραπληροφόρηση δεν διαρκούν πολύ!

Μήπως έχεις ακούσει για τις διώξεις φυσιοδιφών και ερευνητών, οι οποίοι ξέφευγαν από τις θεοκρατικές ερμηνείες της φύσης και της κοινωνίας; Αναφέρω ενδεικτικά μερικές από τις γνωστές διώξεις, οι οποίες διαψεύδουν την ιδεοληψία σου περί ελευθερίας στον χριστιανισμό:

• Το έτος 1082 καταδικάστηκε ο «ύπατος των φιλοσόφων» Ιωάννης Ιταλός με έντεκα αναθέματα σε υποχρεωτικό μοναστικό εγκλεισμό. Το σκεπτικό της καταδικαστικής ποινής που ανακοίνωσε ο ευνούχος και αγράμματος πατριάρχης Ευστράτιος Γαρίδας εν συνόδω, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Ιταλός ήταν «ελληνόπληκτος και δαιμονόπληκτος στασιαστής κατά της Νέας Ρώμης» και διέδιδε «... μακάβριες διδασκαλίες των Ελλήνων (Πλάτωνα και Νεοπλατωνικών) σε σχέση με την ψυχή, τη μετεμψύχωση, το σώμα, με το οποίο θα αναστηθούν οι άνθρωποι κατά τη δεύτερη παρουσία, τήν άρνηση του εκκλησιαστικού δόγματος ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε εκ του μηδενός...»
• Τρεις αιώνες μετά αφορίστηκε ο Ισαάκ Αργυρός (~1300-1370), ο οποίος ενεπλάκη σε αντιδικίες με τους Ησυχαστές, με το σκεπτικό: «Ισαάκ Αργυρόν τον ιού μεστόν, τον και πολύ το κίβδηλον της Ελλήνων φλυαρίας πλουτήσαντα ... ανάθεμα» (= ανάθεμα στον Αργυρό που ήταν γεμάτος δηλητήριο και ο οποίος είχε πολύ πλουτήσει από την κίβδηλη φλυαρία των Ελλήνων).
• Και πάλι τρεις αιώνες μετά, κάηκε το έτος 1600 στην πυρά από τον εκκλησιαστικό μηχανισμό ο φυσιοδίφης Giordano Bruno, επειδή υποστήριζε ότι το σύμπαν είναι άπειρο και δεν έχει κέντρο του τη Γη, υπάρχουν δε κι άλλοι κόσμοι γύρω μας (ηλιακά συστήματα, γαλαξίες, σύμπαντα... λέμε σήμερα) που δεν τους αντιλαμβανόμαστε.

Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πόση ελευθερία είχαν ακόμα και κληρικοί, όταν διατύπωναν αποκλείνουσες απόψεις, οπότε έτρωγαν κατακέφαλα αφορισμούς,  εξορίες και εκτελέσεις! Αν όλα αυτά σου δίνουν εσένα μια εντύπωση «ελευθερίας», μάλλον έχεις μπερδέψει τη σημασία της συγκεκριμένης λέξης ή είσαι προπαγανδιστής κακής ποιότητας!

Δεν μου λες κάτι άλλο: αυτή τη φράση «πίστευε και μη, ερεύνα», όπως την γράφεις, πού την είδες έτσι γραμμένη; Μόνος σου θα την έχεις επινοήσει, γιατί δεν υπάρχει πουθενά! Θα έπρεπε να ξέρεις, πριν βγεις να κάνεις δημόσιο κήρυγμα ότι, ο μέέέέγας Αθανάσιος απαιτεί: «Πίστευε είς πατέρα, μη ερευνήσεις δε το πράγμα...» (Προς Αντίοχον άρχοντα) και o Ιωάννης Χρυσό(Βρωμό-)στομος επίσης: «Πιστεύω, ουκ ερευνώ» (Εις την παραβολήν περί συκής). Αυτές και άλλες όμοιες προτροπές περί τυφλής πίστης και διαγραφής της λογικής κωδικοποιήθηκαν στην οικουμενική σύνοδο της Εφέσου το έτος 431 με τη δογματική επιταγή: «... πίστευε τώ θαύματι καί μή ερεύνα λογισμοίς τό γενόμενον...», το οποίο αποδίδεται διαχρονικά με τη σύντμηση «πίστευε καί μή ερεύνα».

Scripta manent, έτσι; Η παραλλαγή που επινόησες εσύ ή κάποιος φίλος σου για να παραπλανήσεις τα κορόιδα, δεν έχει καμιά σχέση με αυτά που έλεγαν οι πατέρες της δικής σου θρησκείας, εκτός αν εσύ έχεις δικό σου μαγαζί και δεν αποδέχεσαι αυτά που γράφω ότι έχεις διαστρεβλώσει! Αυτή η απόφαση οικουμενικής συνόδου που προανέφερα, μόνο σε νεότερη οικουμενική σύνοδο μπορεί να ανακληθεί και αντιλαμβάνεται καθένας ότι αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού οικουμενική σύνοδος είναι πλέον αδύνατη, λόγω των πολλαπλών διασπάσεων και ταμείων... Έτσι έμπλεξαν τα παραμύθια τους οι παπάδες και αναγκάζονται τώρα να σέρνονται πίσω από τις επιστημονικές εξελίξεις διαδίδοντας ψέματα...

Ξέρεις ότι:

• Ο Αμβρόσιος (Ambrosius, 339-397), επίσκοπος Μεδιολάνου (σήμερα: Μιλάνο), ισχυρός παράγων του εκκλησιαστικού μηχανισμού και άγιος όλων των χριστιανικών δογμάτων, κήρυσσε ότι η επιστήμη ήταν ενάντια στο θεό (deus maiestatis) και μόνο τα ιερά βιβλία του χριστιανισμού περιείχαν την αλήθεια;
• Ο εκκλησιαστικός ιστοριογράφος Ευσέβιος επιτίθεται σε «αιρετικούς», λέγοντας ότι «περιφρονώντας τα ιερά κείμενα του Θεού ασχολούνται με τη γεωμετρία. διότι είναι άνθρωποι της γης, μιλούν γήινη γλώσσα και δεν γνωρίζουν Εκείνον ο οποίος έρχεται από τον ουρανό, ενώ με ζήλο μελετούν τη γεωμετρία του Ευκλείδη, θαυμάζουν τον Αριστοτέλη και τον Θεόφραστο, μερικοί μάλιστα σχεδόν προσκυνούν τον Γαληνό»;
• Με νόμο του έτους 385 (Θεοδοσιανός Κώδιξ 9.16.8-12) καλούνται όλοι οι Μαθηματικοί (Mathematici) της Αυτοκρατορίας, είτε να μεταβούν σε διαρκή εξορία, είτε να παραδεχτούν τις «αμαρτίες» τους και να εκχριστιανιστούν: «Παύεται η πραγματεία των μαθηματικών. Διότι αν κάποιος δημόσια ή κατ' ιδίαν, κατά την διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας, συλληφθεί ασχολούμενος ή συναναστρεφόμενος με αυτή την απαγορευμένη πλάνη, τιμωρείται με αποκεφαλισμό. Διότι δεν διαφέρει το αμάρτημα να διδάσκεις από το να διδάσκεσαι»;
• Ο Γεώργιος Σχολάριος, μετέπειτα υπότουρκος πατριάρχης Γεννάδιος, γράφει στον κυβερνήτη της Πελοποννήσου πώς να τιμωρεί μέχρι θανάτου τους Ελληνιστάς - προφανώς αυτούς που μελετούσαν τα αρχαιοελληνικά φιλοσοφικά και λογοτεχνικά κείμενα: «...τους γουν δυσσεβείς και αλάστορας Ελληνιστάς και πυρί και σιδήρω και ύδατι και πάσι τρόποις εξαγάγετε τής παρούσης ζωής ... ράβδιζε, είργε, είτα γλώτταν αφαίρει, είτα χείρα απότεμνε καν και ούτω μένη κακός, θαλάττης πέμπε βυθώ
• Το 1803 η Σύνοδος της Κωνσταντινουπόλεως καταδίκασε τον ιερέα και φυσιοδίφη Βενιαμίν Λέσβιο, επειδή αυτός δίδασκε πως η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο και πως υπάρχει ζωή και σε άλλους πλανήτες, απαιτούσε δε η Σύνοδος από τον «ένοχο» να ανακαλέσει τις κακοδοξίες του.
• Και για να μην γράφω πολλά –ατέλειωτα είναι μέσα σε τόσους αιώνες–, αναφέρω μόνο την πρόσφατη αθλιότητα του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ (να πας να του φιλήσεις το χέρι!), ο οποίος συσχέτισε τα κοσμολογικά συμπεράσματα του Στ. Χόκινγκ με την κατάσταση υγείας του, η οποία σίγουρα, λέει, θα του έχει πειράξει και το μυαλό! Προτροπή προς ερευνητές να λένε μόνο όσα αρέσουν στον Σεραφείμ, αλλιώς είναι πειραγμένοι...

Λοιπόν απ' τη μια διαστρεβλώνεις μία κλασική οπισθοδρομική ρήση, απ' την άλλη αγνοείς ή κάνεις πως αγνοείς όλα τα ιστορικά γεγονότα που, δεν τα διδάχθηκες βέβαια στο υποβαθμισμένο ελληνικό σχολείο, έπρεπε να στα έχει πει όμως ο «πνευματικός» σου - κάποιος που πήρε βράδυ και με μέσον πτυχίο θεολογίας, αναρριχήθηκε πιθανότατα σε πλούσια ενορία κι από εκεί διδάσκει το ποίμνιο και εξέχοντα πρόβατά του, όπως εσύ, όλα όσα επινοεί για να περνάει αυτός καλά και το ποίμνιο στο σκοτάδι! Κάποιος σαν αυτούς ίσως να είναι, μπορεί και σαν τους άλλους με τα παιδάκια...

Πώς το έγραψες το άλλο; «Δίνει μεγάλη βαρύτητα στη σημαντικότητα του ανθρώπου (και της παραμελημένης γυναίκας στις άλλες θρησκείες)»; Δεν έχεις διαβάσει ούτε τον περιφερόμενο προσηλυτιστή, τον μισογύνη Παύλο ντε (είχε τους λόγους του!), που δίδασκε ό,τι του κατέβαινε και έφτιαξε μια δική του θρησκεία, άσχετη με αυτά που προκύπτουν από τη ζωή του (πιθανότατα ανύπαρκτου) Χριστούλη; Δεν ξέρεις ότι τοποθετούσε τις γυναίκες περίπου όπως τους δούλους και αυτούς όπως τα ζώα; Αυτή ακριβώς είναι η αναβάθμιση της γυναίκας που εμπνεύστηκες ή σε δίδαξαν οι κατηχητές σου!

  • «Οι γυναίκες να υποτάσσωνται στους άνδρες τους όπως στον Κύριο» (Εφεσ., ε', 22)
  • «Γυναίκες, να υποτάσσεσθε στους άνδρες καταπώς πρέπει στον Κύριο» (Κολοσ., γ', 18)
  • «Οι γυναίκες να υποτάσσωνται στους άνδρες τους στο κάθετί» (Εφεσ., ε', 24)
  • «Η γυναίκα να μαθαίνη εν σιγή και υποταγή. Δέν επιτρέπω σε γυναίκα να διδάσκη, ούτε να διευθύνη άνδρα. Ο Αδάμ δεν ξεγελάσθηκε, ενώ η γυναίκα ξεγελάσθηκε και έκαμε παράβαση» (Α' Τιμοθ., β', 11-14)
  • «Στις συναθροίσεις οι γυναίκες να σιγούν. Δέν τους επιτρέπεται να μιλάνε, αλλά να υποτάσσωνται, όπως λέει ο Νόμος. Κι αν θέλουν να μάθουν κάτι, άς ρωτάν τους άντρες τους στο σπίτι, διότι είναι επαίσχυντο να μιλάη η γυναίκα στη συνάθροιση» (Α' Κορινθ., ιδ', 34-35).
Με τέτοια αναβάθμιση κακώς έχουν δημόσιο λόγο οι γυναίκες και ψηφίζουν, να ξεκινήσεις αγώνα για να φορέσουν μπούρκα και να κλειστούν στα σπίτια τους! 

Και σ' ανώτερα πάτερ!