24 May 2011

Ωχ, εδώ τι απαντάμε; (X)

Θεόπνευστες οι γραφές χωρίς επιλογή κειμένων και διαμεσολάβηση!

http://www.youtube.com/watch?v=udttOIpHfwQ&feature=youtube_gdata
16 Όλη η Γραφή είναι θεόπνευστη και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για διόρθωση, για διαπαιδαγώγηση, η οποία οδηγεί σε μια ζωή δικαιοσύνης, 17 έτσι ώστε να είναι ολοκληρωμένος ο άνθρωπος του Θεού, καταρτισμένος για κάθε καλό έργο.
Το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι από τη δεύτερη προς Τιμόθεο επιστολή του Παύλου, εδάφιο 3.16-17. Και τι αναφέρει; Ότι οι πιστοί χρειάζονται τη Βίβλο, μόνο τη Βίβλο! Δεν αναφέρει ότι χρειάζεται και κάποιος άνθρωπος για να βοηθήσει! Δεν λέει ότι χρειάζονται κάποιοι επιλεγμένοι, ειδικοί, δήθεν φωτισμένοι ή σοφοί, π.χ. οι λεγόμενοι θεολόγοι, που είναι απαραίτητοι για να κατανοήσουν οι πιστοί και να ερμηνεύσουν τις γραφές.

Και γιατί να τις «ερμηνεύσει», αφού ο Ιησούς μίλαγε σε απλούς και συνήθως αμόρφωτους ανθρώπους, άρα ήταν όλα κατανοητά. Δεν αναφέρει ο Παύλος ότι χρειάζεται ένα ιερατείο με διάκους, εφημέριους, αρχιμανδρίτες, μητροπολίτες, επισκόπους και όλοι αυτοί που πληρώνονται από το Δημόσιο για να εξηγούν (όπως τους βολεύει) τις γραφές...

Υπάρχει, τώρα, και μια ερμηνευτική παραλλαγή. Κάνουν μερικοί φιλόλογοι διάφορα άλματα και γράφουν ότι, δεν λέει αυτό ο Παύλος, άαααααλλο πράγμα λέει, και αρχίζουν με συντακτικά τρικ να βαφτίζουν το «θεόπνευστος» επιθετικό προσδιορισμό, το «ωφέλιμος» κατηγορούμενο κτλ. κτλ. Δηλαδή, η «αληθής ερμηνεία» είναι ότι «Κάθε θεόπνευστο βιβλίο είναι και ωφέλιμο για...» Όλα αυτά για να δικαιολογηθεί συντακτικά το «και» -το οποίο σε μάγκικη αργκό παραπέμπει σ' αυτή τη θέση-, οπότε διασώζεται και η ανάγκη παρουσίας των κληρικών και του εκκλησιαστικού εισπρακτικού μηχανισμού! Όποιοι διαφωνούν δε με τους συγκεκριμένους φιλολόγους, είναι μιαροί «προτεστάντες» και αιρετικοί, βεβαίως βεβαίως... Όλη η χριστιανική αγάπη και μετριοφροσύνη στο αποκορύφωμά της.

Έστω λοιπόν ότι στους πρωτοχριστιανικούς αιώνες που υπήρχαν πάμπολλοι αναλφάβητοι και στη συνέχεια, κατά το Μεσαίωνα, οπότε η αμορφωσιά έγινε πλεονέκτημα και καύχημα για τους πιστούς, να χρειάζονταν οι μεσίτες της γνώσης για να καταλάβουν οι απλοί άνθρωποι το λόγο του θεού τους. Τον 20ο και τον 21ο αιώνα οι άνθρωποι είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό μορφωμένοι, έχουν τελειώσει τουλάχιστον το δημοτικό σχολείο, οπότε μπορούν μόνοι τους να διαβάσουν και να καταλάβουν τα «ιερά κείμενα», έστω σε μετάφραση στην καθομιλουμένη γλώσσα. Ουδεμία ανάγκη μεσιτών υπάρχει λοιπόν και αυτό τους καίει!

Παραβλέπω τώρα τις αντιφάσεις, τις ανακρίβειες και τις αλλοιώσεις που περιέχονται στις γραφές και μένω στο ίδιο το γράμμα της! Έστω ότι είναι θεόπνευστη, όπως γράφει ο περιπλανώμενος προσηλυτιστής, τι ανάγκη υπάρχει να πληρώνουμε εμείς όλοι -ακόμα κι αυτοί που είναι φυσιοκράτες και δεν ασχολούνται με θεούς, πνεύματα και αερικά- τους διάφορους αργόσχολους που μεσιτεύουν για τη «σωτηρία» των πιστών τους;