09 February 2011

Ναι η όχι στην «εξομολόγηση» μέσω iPhone;

Μια εφαρμογή για το iPhone που καθοδηγεί τους πιστούς στο μυστήριο της εξομολόγησης κυκλοφόρησε με τις ευλογίες της Καθολικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ. Η εφαρμογή Confession (εξομολόγηση) δεν μοιράζει ψηφιακά συγχωροχάρτια, προσφέρει όμως μια «εξατομικευμένη εξέταση της συνείδησης του κάθε χρήστη».

Περιλαμβάνει για παράδειγμα λίστες με αμαρτήματα και ατοπήματα για να γνωρίζει ο χρήστης αν μπορεί να έχει τη συνείδησή του καθαρή. Όπως αναφέρει το Reuters, το Confessions πιστεύεται ότι είναι η πρώτη εφαρμογή που εγκρίνεται επίσημα από εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η μικρή εταιρεία Little iApps που ανέπτυξε το πρόγραμμα αναφέρει ότι συνεργάστηκε με καθολικούς ιερείς, και τελικά εξασφάλισε τις ευλογίες του επισκόπου Κέβιν Ρόαντς, επικεφαλής της Επισκοπής του Φόρτ Ουέιν στην Ιντιάνα. «Επιθυμία μας είναι να προσκαλέσουμε τους καθολικούς να ενασχοληθούν με την πίστη τους μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας»δήλωσε στο Reuters ο Πάτρικ Λέινεν, ένας από τους τρεις εργαζόμενους της Little iApps στην Ιντιάνα.


Ο Λέινεν τόνισε ότι η εφαρμογή σέβεται το πνεύμα όσων επισήμανε ο Πάπας σε ομιλία του στις 24 Ιανουαρίου, στην οποία αναγνώρισε ότι η Καθολική Εκκλησία δεν μπορεί να απουσιάζει από τον ψηφιακό κόσμο. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' διευκρίνισε επιπλέον ότι η χρήση υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι αμαρτία, αρκεί να μην οδηγεί στην αποξένωση από τον πραγματικό κόσμο.

Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών ίσως πράγματι αποδίδει: Σύμφωνα με την Little iApps, η νέα εφαρμογή ενέπνευσε έναν άνδρα να πάει να εξομολογηθεί για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια. Και όλα αυτά, για μόλις 1,99 δολάρια.
(in.gr, 8/2/2011)



«Όχι» από το Βατικανό στην εξομολόγηση μέσω iPhone

zougla.gr, 9/2/2011

Όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, οι Καθολικοί δεν μπορούν να εξομολογούνται μέσω του iPhone. Η δήλωση αυτή έγινε,μετά την εμφάνιση στις ΗΠΑ μίας εφαρμογής για το smartphone με την ονομασία «Εξομολόγηση» (Confession).

Ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, διευθυντής του γραφείου Τύπου του Βατικανού, ανέφερε ότι: «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το μυστήριο της μεταμέλειας απαιτεί απαραιτήτως μία σχέση προσωπικού διαλόγου μεταξύ αυτού που μετανοεί και του εξομολογητή του. Αυτό δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμία εφαρμογή της πληροφορικής».

Η εφαρμογή «Εξομολόγηση», δημιουργήθηκε από τη μικρή εταιρεία Little iApps και πωλείται προς 1,99 δολάρια από το iTunes.