26 February 2011

Ο άγιος Γεδεών δεν θέλει το καρναβάλι, βρεεε!

Από την Εφημερίδα «Ελεύθερη Θράκη» (16/02 /2004)

Αντίθετη στην παρέλαση καρναβαλιών η Μητρόπολη Αλεξ/πολης


Σε σύσκεψη που έγινε την παρελθούσα Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στο Επισκοπείο, υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου και με την συμμετοχή των ιεροκηρύκων της Ιεράς Μητροπόλεως και των εφημερίων ιερέων των ενοριών της Αλεξανδρουπόλεως και των προαστείων αυτής, ελήφθη η εξής απόφαση, επί του τεθέντος υπό πολλών Χριστιανών μας θέματος της διοργανώσεως υπό του Δήμου Καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πόλη μας.

Ο ιερός κλήρος της τοπικής Εκκλησίας μας:
  • Εκφράζει την απόλυτη διαφωνία του για την διοργάνωση καρναβαλικών εθίμων στην Αλεξανδρούπολη, που άρχισαν πέρυσι δειλά με την υποστήριξη του καρναβαλιού της Ξάνθης, και τώρα εξελίσσονται εντονώτερα.
  • Υπενθυμίζει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε ανέκαθεν αντίθετη στις εκδηλώσεις αυτές, που αποτελούν κατάλοιπα ειδωλολατρικών εορτών, και οι οποίες νοθεύουν το περιεχόμενο του ιερού Τριωδίου, το οποίον αποτελεί την απαρχή για τον κατάλληλο εορτασμό του Πάσχα.
  • Έχει την άποψη ότι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις είναι παντελώς ξένες προς τον χαρακτήρα και την φήμη της Αλεξανδρουπόλεως, αφού θεωρείται μια πόλη με αξιοπρέπεια, με σοβαρότητα, με πολιτισμό, με ορθόδοξη παράδοση, με παιδεία και με καλές κοινωνικές ισορροπίες.
  • Επισημαίνει πως εάν κάποιες πόλεις διοργανώνουν έντονο εορτασμό του καρναβαλιού, με σκοπούς κυρίως εμπορικούς, στο τέλος οι κοινωνικές και ηθικές συνέπειες από όλη αυτή την διαδικασία είναι οδυνηρές για πολλά κυρίως νεαρά άτομα.
  • Παρακαλεί και προτρέπει τους αγαπητούς εκπαιδευτικούς της πρωτοβαθμίου και δευτεροβαθμίου εκπαιδεύσεως της πόλεώς μας, καθώς και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, να αποτρέψουν τα παιδιά μας από την συμμετοχή σε παρέλαση και χορούς καρναβαλιού, για να αποφύγουν δυσάρεστες συνέπειες στις τρυφερές ψυχές τους, τις ψευδαισθήσεις για την ζωή και τις οποιεσδήποτε αθέλητες προκλήσεις.
  • Παρακαλεί τον κ. Δήμαρχο Αλεξανδρουπόλεως και το Δημοτικό Συμβούλιο να αναθεωρήσει την απόφασή του για του χορούς και την παρέλαση και να περιορισθεί ο εορτασμός στην Πλατεία της Ακαδημίας, όπως και κατά το παρελθόν έτος.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμος έκαμε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο αρχηγός της πίστεώς μας Κύριος Ιησούς Χριστός, η Θεοτόκος Παναγία Μητέρα Του, ο προστάτης μας άγιος Νικόλαος και οι άλλοι άγιοί μας, μας χαρίζουν ένα μεγάλο δώρο, εδώ και τριάντα και πλέον χρόνια. Μας προφύλαξαν από πολέμους, από σεισμούς, από πλημμύρες, από ανεμοθύελλες, από χιονοθύελλες, από τρικυμίες, από πυρκαϊές, από επιδημίες και από άλλες συμφορές.

Ας μη προκαλούμε λοιπόν τη θεία Βουλή Του, με πράξεις αντίθετες στην χριστιανική πίστη μας. Ελάτε να ζήσουμε τούτη την περίοδο του Τριωδίου με την ανείπωτη χαρά της πίστεως, της μετανοίας, της αγάπης και των καλών έργων.

Καλή Σαρακοστή. Ευλογημένο το Πάσχα Κυρίου».
Εγώ καταλαβαίνω από τα λόγια του μητροπολίτη ότι τις επιδημίες, τους πολέμους, τους σεισμούς και τους καταποντισμούς τους προκαλεί ο "θεός της αγάπης", ο οποίος σκοτώνει, πνίγει, καίει, καταπλακώνει κτλ. ανθρώπους, επειδή κάνουν καρναβάλια και άλλα που δεν αρέσουν στο μητροπολίτη.

Αρκεί αυτή η υπενθύμιση για να ξέρουμε ότι μόνο με απειλές και τρομοκράτηση μπορούν να σταθούν στην κοινωνία οι παπάδες και να συνεχίσουν να εισπράττουν την αργομισθία τους από το κράτος.

Άραγε η Ragazza στη φωτογραφία με τα αγγελικά φτερά ανήκει στη νεολαία του "Αγίου Γεδεών"; Αν όχι, να την γράψουμε μέλος, θα χαρεί και ο μητροπολίτης...
 (Κείμενα από το http://apollonios.pblogs.gr/)