17 February 2011

Ουράνιο δακτυλίδι με μαύρες τρύπες

Η αμερικάνικη NASA έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες ενός δακτυλιοειδούς γαλαξία, ο οποίος είναι διακοσμημένος με μαύρες τρύπες, σαν διαμάντια σε δακτυλίδι!

Πρόκειται για την ακρίβεια για ένα ζεύγος γαλαξιών, γνωστό με το όνομα Arp 147, το οποίο φωτογραφήθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Μετά τη σύγκρουση των δύο γαλαξιών που έχει συμβεί σε απόσταση 430 ετών φωτός, ο ένας γαλαξίας έχασε το κεντρικό υλικό του και παρέμεινε ως δακτυλίδι.

Αυτό το δακτυλίδι ακτινοβολεί λόγω της δημιουργίας νέων αστρικών συστημάτων, τα οποία φαίνεται να έχουν περιορισμένη διάρκειας ζωής μερικών εκατομμυρίων ετών, αλλά ακτινοβολούν πολύ έντονα. Μετά την έκρηξή τους, όταν τελειώσουν τα καύσιμα υλικά, παραμένουν στη θέση τους ως άστρα νετρονίων και μαύρες τρύπες.

Ενώ λοιπόν το Χάμπλ φωτογράφησε το γυαλιστερό γαλάζιο δακτυλίδι στο ορατό φάσμα τους φωτός, ένα άλλο διαστημικό τηλεσκόπιο, το Chandra, έπαιρνε εικόνες ακτίνων Röntgen κι εκεί φάνηκε ότι στο Arp 147 υπάρχουν εννέα πηγές τέτοιων ακτίνων. Λόγω της έντασης αυτής της ακτινοβολίας συμπεραίνουν οι αστροφυσικοί ότι αυτές οι περιοχές είναι μαύρες τρύπες.

Με συμπληρωματικές φωτογραφίες στο φάσμα του υπέρυθρου φωτός από τα διαστημικά τηλεσκόπια Spitzer und Galaxy Evolution Explorer, μπορούν οι ερευνητές της NASA να συμπεράνουν ότι η δημιουργία νέων άστρων πρέπει να κορυφώθηκε πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια.