07 February 2011

Επίπεδο και μεγαλύτερο το σύμπαν

(ΤΟ ΒΗΜΑ, 5/2/2011)

Ομάδα επιστημόνων από μεγάλα βρετανικά πανεπιστήμια υποστηρίζει ότι το Σύμπαν είναι επίπεδο και ότι ο Κόσμος είναι τουλάχιστον 250 φορές μεγαλύτερος από το ορατό Σύμπαν. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι το Σύμπαν έχει έκταση 13,7 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Ιmperial College London χρησιμοποίησαν τη μέθοδο Βayesian, μια πολύπλοκη μέθοδο ανάλυσης δεδομένων, με την οποία μελέτησαν όλες τις έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με το μέγεθος του Σύμπαντος. Επίσης με τη βοήθεια των διαστημικών τηλεσκοπίων μελέτησαν τη λεγόμενη «μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου», μια διάχυτη ακτινοβολία μικροκυμάτων που κατακλύζει ολόκληρο το Σύμπαν και θεωρείται ότι αποτελεί υπόλειμμα από τη Μεγάλη Εκρηξη.


Αρχικός στόχος της έρευνας ήταν να απαντήσει σε ένα από τα πλέον θεμελιώδη κοσμικά ερωτήματα. Αν το Σύμπαν είναι επίπεδο και άρα «ανοιχτής» έκτασης ή αν είναι σφαιρικό και άρα περιορισμένης έκτασης. Οι ερευνητές κατέληξαν σε δύο συμπεράσματα: πρώτον, ότι το Σύμπαν είναι επίπεδο και, δεύτερον, ότι έχει μεγαλύτερη έκταση από εκείνη που μπορούμε να δούμε με τα υπάρχοντα τεχνικά μέσα. Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει την προσπάθειά της και επιχειρεί τώρα να υπολογίσει την έκταση του ορατού Σύμπαντος και να διαπιστώσει αν πράγματι είναι 13,7 δισεκατομμύρια έτη φωτός.
Η ισχυρότερη επιστημονική υπόθεση για το (δικό μας) σύμπαν είναι ότι αποτελεί ένα υποσύνολο του πολυσύμπαντος - κάτι σαν απεριόριστα εκτεταμένη σαπουνάδα, της οποία κάθε φουσκάλα είναι ένα σύμπαν. Η διαφορά μεταξύ των διαφορετικών συμπάντων εικάζεται ότι σχετίζεται με τις διαστάσεις, πέραν των τεσσάρων που γνωρίζουμε: Αυτές οι διαστάσεις (επτά, εκτός των τεσσάρων!) είναι τυλιγμένες και δεν γίνονται αντιληπτές από τις αισθήσεις μας.  Σε κάθε σύμπαν είναι όμως οι "περισσευούμενες" διαστάσεις με διαφορετικό, τυχαίο τρόπο τυλιγμένες. Έτσι, ένα έμβιο ον που έχει εξελιχθεί, ώστε να αντιλαμβάνεται τις γήινες 4 διαστάσεις, δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί κάτι σε άλλο σύμπαν, όπου λειτουργούν διαφορετικές 4 ή 5 κτλ. διαφορετικές διαστάσεις...

Αυτά είναι όμως ψιλά γράμματα ακόμα, πρέπει πρώτα να ξεφύγουμε από τον πλανήτη μας και από το ηλιακό μας σύστημα... Θα ακολουθήσουν η διαφυγή από το γαλαξία και τέλος η διαφυγή και από το σύμπαν... τις επόμενες χιλιετίες αυτά -καλά να είμαστε!