30 April 2010

Θαύμα, θαύμα!

Με θαυματουργό τρόπο επιχείρησε να πείσει τα μέλη της Επιτροπής για την υπόθεση Βατοπεδίου ο μοναχός Αρσένιος, υποστηρίζοντας ότι "αυτή η υπόθεση δεν αποτελεί σκάνδαλο και εμείς απλά συρθήκαμε στις ανταλλαγές".

Ο "λογιστής" της Μονής και "δεξί χέρι" του ηγούμενου Εφραίμ απέδωσε τα πάντα στο... θέλημα Θεού και στο... θαύμα. Ο διάλογός του με τον Ντίνο Ρόβλια τα λέει όλα:

Π. Αρσένιος: Είδαμε τον κ. Μπασιάκο και μας είπε ότι κάποιες ανταλλαγές μπορούν να γίνουν μέσω της Κ.Ε.Δ..
Ντ. Ρόβλιας: Ξαναείδατε τον κ. Μπασιάκο;
Π. Αρσένιος: Άλλη μια φορά. Μετά βγήκε η υπουργική απόφαση.
Ντ. Ρόβλιας: Έτσι αμέσως; Με δύο επισκέψεις κινητοποιήθηκε τόσο γρήγορα το Δημόσιο και σε χρόνο ρεκόρ έβγαλε την υπουργική απόφαση; Αυτό είναι θαύμα!
Π. Αρσένιος: Γιατί; Δεν πιστεύετε δηλαδή στα θαύματα;
Ντ. Ρόβλιας: Πως, βέβαια, μετά από αυτό πιστεύω και παρά πιστεύω στα θαύματα!

Κατά τα λοιπά ο "θαυματοποιός" της Μονής επέμεινε στην σκληρή γραμμή να μην δίνει απαντήσεις και να μην μπαίνει στις... μαγικές λεπτομέρειες του σκανδάλου.

(Δημήτρης Αλειφερόπουλος, Έθνος, 29/4/2010)

28 April 2010

Οι 10 εκρήξεις ηφαιστείων με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις

(Ιωάννα Σουφλέρη, ΒΗΜΑ, 25/4/2010)

Πώς θα είχε άραγε εξελιχθεί ο ελληνικός πολιτισμός αν δεν είχε εκραγεί ποτέ το ηφαίστειο της Σαντορίνης; Και πώς θα είχαν επιδράσει οι πολίτες της Πομπηίας στη ρωμαϊκή ιστορία αν δεν είχαν παρασυρθεί από την ηφαιστειακή λάβα; Προφανώς οι παραπάνω ερωτήσεις είναι καταδικασμένες να μείνουν αναπάντητες. Οι φυσικές καταστροφές (όπως επίσης οι πόλεμοι και οι ασθένειες) αποτελούν παράγοντες που διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν την ανθρώπινη ιστορία. Και όπως δείχνουν τα στοιχεία που παραθέτουμε εδώ, οι ηφαιστειακές εκρήξεις έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτισμού μας. 

Εmeishan: Οταν «πέθανε» η θάλασσα!

Μπορεί να μην ήμασταν παρόντες για να βιώσουμε τις ηφαιστειακές εκρήξεις που συγκλόνισαν τον πλανήτη μας πριν από εκατομμύρια χρόνια, όμως η ύπαρξή μας καθορίστηκε από αυτές. Δύο εκρήξεις υπήρξαν ιδιαίτερα σημαίνουσες: η μία έλαβε χώρα πριν από 260 εκατομμύρια χρόνια στην επαρχία Εmeishan νοτιοανατολικά της Κίνας και σύμφωνα με τους αμερικανούς και κινέζους γεωλόγους που την περιέγραψαν πέρυσι στην επιστημονική επιθεώρηση «Science» (DΟΙ:10.1126/ science. 1171956) υπήρξε πραγματικά γιγαντιαία. Το μισό εκατομμύριο κυβικά χιλιόμετρα λάβας που διασκορπίστηκαν σε μια έκταση ίση με αυτή της Ελλάδας ήταν αρκετό για να εξαλείψει όλα τα είδη θαλάσσιας ζωής στον πλανήτη. 

Όταν γεννήθηκε το... πετρέλαιο

Η δεύτερη, εξίσου σημαντική και γιγαντιαία, έλαβε χώρα πριν από 93 εκατομμύρια χρόνια και στην πραγματικότητα ήταν μια ολόκληρη σειρά υποθαλάσσιων ηφαιστειακών εκρήξεων που συγκλόνησαν διάφορες περιοχές του πλανήτη. Οι εκρήξεις αυτές είχαν αντίστοιχα αποτελέσματα: εξάλειψαν όλη τη θαλάσσια ζωή, καθώς στέρησαν τους ωκεανούς από το οξυγόνο. Αν και υπήρξαν μοιραίες για τη ζωή των θαλάσσιων οργανισμών, οι εκρήξεις αυτές υποστήριξαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη δική μας ζωή: το οργανικό υλικό των μικροοργανισμών που αφανίστηκαν απετέλεσε την αρχή για τη δημιουργία του πετρελαίου που αντλούμε ακόμη και σήμερα! 

Υπερηφαίστειο Τόμπα: Οταν δημιουργήθηκαν οι ανθρώπινες φυλές (;)

Η έκρηξη του ηφαιστείου Τόμπα στη Σουμάτρα της Ινδονησίας πριν από 74.000 χρόνια απελευθέρωσε 2.500 μυβικά χιλιόμετρα μάγματος - όγκος σχεδόν διπλάσιος από αυτόν του Εβερεστ- και θεωρείται δεδομένο ότι υπήρξε η μεγαλύτερη των τελευταίων 2 εκατομμυρίων ετών! Η καταστροφή που προκάλεσε ήταν κατακλυσμιαία και πολλοί θεωρούν τον «ηφαιστειακό χειμώνα» που επακολούθησε ως την απαρχή των φυλών του ανθρώπινου γένους, αφού αποδεκάτισε τους πληθυσμούς των ανθρωποειδών, τους απομόνωσε και ευνόησε την ανεξάρτητη εξέλιξή τους. Νέα ωστόσο ευρήματα που προέκυψαν από αναλύσεις του μάγματος αμφισβητούν την άποψη αυτή και επιδιώκουν να ξαναγράψουν την ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης.
Σαντορίνη: το τέλος των Μινωιτών

Όσοι έχετε γοητευθεί από την απόκοσμη ομορφιά της Σαντορίνης, ειδικά αν είχατε την τύχη να προσεγγίσετε το νησί ακτοπλοϊκώς την ώρα που ξημερώνει, θα γνωρίζετε ότι στην πράξη το σημερινό νησί και τα γειτονικά του δεν είναι παρά τα απομεινάρια της μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης που πιθανότατα έλαβε χώρα γύρω στα 1500 π.Χ. Θεωρείται μια από τις ισχυρότερες εκρήξεις των ιστορικών χρόνων: το νέφος που παρήχθη υπολογίζεται ότι είχε ύψος μεγαλύτερο από 30 χιλιόμετρα, ενώ το τσουνάμι που ακολούθησε δημιούργησε κύματα ύψους 35-250 μέτρων! Η δε κλιματική επίδραση της έκρηξης ίσως και να έφθασε ως την Κίνα, καθώς υπάρχουν περιγραφές για κίτρινη ομίχλη, θαμπό ήλιο, παγετό τον Ιούλιο και σπαρτά που δεν απέδιδαν καρπούς σε περίοδο που συμπίπτει χρονικά με την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας. Οσο για τις πολιτισμικές συνέπειες της έκρηξης, αυτές είναι ανυπολόγιστες καθώς το πλήγμα που κατέφερε στον μινωικό πολιτισμό υπήρξε θανατηφόρο: όχι μόνο κατέστρεψε ολοσχερώς τον οικισμό στο Ακρωτήρι (αν και σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα αυτός είχε εκκενωθεί νωρίτερα), αλλά σήμανε και την αρχή του τέλους για τη μινωική Κρήτη. 

Αίτνα και Βεζούβιος: η ρωμαϊκή καθημερινότητα στην αιωνιότητα

Η γειτονική Ιταλία μάς συναγωνίζεται σε ηφαιστειακή δραστηριότητα και οι εκρήξεις των διάσημων ηφαιστείων Αίτνας και Βεζούβιου έχουν καθορίσει την ιστορία της. Η Αίτνα παραμένει ένα από τα πλέον ενεργά ηφαίστεια της Γης: η πρώτη έκρηξή της τοποθετείται γύρω στο μισό εκατομμύριο χρόνια πριν, ενώ σήμερα, ύστερα από πλήθος εκρήξεων, παραμένει σε συνεχή «αναβρασμό». Οι εκρήξεις και των δύο ηφαιστείων έχουν καταγραφεί από Ρωμαίους ιστορικούς: η πρώτη καταγεγραμμένη έκρηξη της Αίτνας περιγράφεται από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, ενώ οι περιγραφές του Πλίνιου του Νεότερου για την ιστορική έκρηξη του Βεζούβιου η οποία κατέστρεψε την Πομπηία (24 Αυγούστου του 79 μ.Χ.) αποτελούν την πρώτη λεπτομερή καταγραφή ηφαιστειακής έκρηξης. Περιττό μάλιστα να σημειώσουμε τη σημασία που έχει για την ιστορική μελέτη η έκρηξη αυτή: καθώς η στάχτη διατήρησε και προστάτευσε την πόλη που σκέπασε, στην πράξη διατήρησε για την αιωνιότητα μια στιγμή της καθημερινότητας των αρχαίων Ρωμαίων και παρέδωσε στους σημερινούς αρχαιολόγους έναν πραγματικό θησαυρό. 


Laki: οκτώ μήνες πάνω από την Ευρώπη

Οι επιπτώσεις των ηφαιστειακών εκρήξεων στο κλίμα έχουν καταγραφεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις και έχουν υπάρξει δραματικές: Το ηφαίστειο Laki της Ισλανδίας παρουσίαζε δραστηριότητα για οκτώ ολόκληρους μήνες το 1784. Το νέφος που δημιούργησε σκέπασε τη Βόρεια Ευρώπη αλλά μέρος της Βόρειας Αμερικής. Η τέφρα που έφθασε στη στρατόσφαιρα μετέβαλε τις κλιματικές συνθήκες, γεγονός που παρατήρησε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ως ο πρώτος διπλωματικός εκπρόσωπος της Αμερικής στο Παρίσι. 


Τambora: όταν χάθηκε το καλοκαίρι

Αντίστοιχα ήταν τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν το 1816, όταν ενεργοποιήθηκε το ηφαίστειο Τambora στην Ινδονησία. Το νέφος στάχτης έκρυψε τον ήλιο και η θερμοκρασία παρουσίασε πτώση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το 1816 ονομάστηκε «η χρονιά δίχως καλοκαίρι» και ο λόρδος Βύρωνας εμπνεύστηκε τη νουβέλα «Η σκοτεινιά». 


Κrakatau: «θειικά» ηλιοβασιλέματα

Αλλά και η έκρηξη του δεύτερου ηφαιστείου της Ινδονησίας, του Κrakatau, το 1883, επέδρασε στην καλλιτεχνική δημιουργία: εμπλούτισε την ατμόσφαιρα με θειικές ενώσεις δημιουργώντας έντονα κόκκινες ανταύγειες κάθε ανατολή στον ευρωπαϊκό ορίζοντα από το Νοέμβριο του 1883 ως τον Φεβρουάριο του 1884, κάτι που αποτυπώθηκε σε πλήθος πινάκων της εποχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκρηξη είναι από τις πρώτες οι οποίες αποτυπώθηκαν στο κινηματογραφικό φίλμ που μόλις είχε κάνει την εμφάνισή του. 

Ρinatubo: με δύναμη από τις Φιλιππίνες


Τέλος, η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη του 20ού αιώνα σημειώθηκε το 1991 στις Φιλιππίνες από την ενεργοποίηση του Ρinatubo. Η στήλη της στάχτης άγγιξε τα 7 χιλιόμετρα ύψος και η μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη που προκλήθηκε από αυτή ήταν της τάξεως του μισού βαθμού. 



27 April 2010

Θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία

(tovima.gr, 26/4/2010)

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση περιφερειακής υπουργού της Γερμανίας -η πρώτη γυναίκα τουρκικής καταγωγής που θα αναλάβει μια τέτοια θέση- να αποσυρθούν οι σταυροί από τα δημόσια σχολεία. Η ίδια δέχθηκε ακόμα και βέλη από στελέχη του κόμματος στο οποίο ανήκει, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

«Τα χριστιανικά σύμβολα δεν έχουν θέση στα δημόσια σχολεία» δήλωσε η Αϊγκιούλ Οζκάν, μέλλουσα υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας (Niedersachsen) σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται από το εβδομαδιαίο περιοδικό Focus.


«Το σχολείο πρέπει να είναι ένας ουδέτερος χώρος» πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι ούτε η μαντίλα έχει θέση σε μια αίθουσα διδασκαλίας. Η 38χρονη Οζκάν πρόκειται να ορκιστεί την Τρίτη η πρώτη τουρκικής καταγωγής υπουργός στη Γερμανία.


«Τα θρησκευτικά σύμβολα, ιδιαίτερα ο σταυρός, θεωρούνται από την περιφερειακή κυβέρνηση ένδειξη μιας εκπαίδευσης που έχει τη σφραγίδα της ανεκτικότητας, με υπόβαθρο τις χριστιανικές αξίες» δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Κρίστιαν Βουλφ.


Αλλες αντιδράσεις ήταν πολύ πιο έντονες. Ο υπεύθυνος στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανικών Ενώσεων για θέματα κοινωνικής ένταξης Στέφαν Μίλερ, ο οποίος προέρχεται από τη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), τον πιο συντηρητικό κλάδο της CDU στη Βαυαρία, δήλωσε ότι οι θέσεις της Οζκάν «αποκκλίνουν σε τέτοιο βαθμό που προκαλεί τρόμο».

«Πολιτικοί αξιωματούχοι που θα ήθελαν να απαγορεύσουν τους σταυρούς στα σχολεία, πρέπει να σκεφτούν αν έχουν πραγματικά θέση σε ένα χριστιανοδημοκρατικό κόμμα» πρόσθεσε.

Ο «κύκλος των στρατευμένων χριστιανών» του κόμματος της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ ήταν ακόμη πιο κατηγορηματικός και υποστήριξε ότι «η εμπειρία να γίνει μια μουσουλμάνα υπουργός της CDU στην Κάτω Σαξονία μοιάζει να έχει αποτύχει πριν ακόμη αρχίσει».

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η μέλλουσα υπουργός έχει δεχθεί απειλές κατά της ζωής της και έχει τεθεί υπό αστυνομική προστασία.

Η Οζκάν δέχτηκε πάντως και κάποια στήριξη στους κόλπους της CDU. Ο υπουργός αρμόδιος για την κοινωνική ένταξη στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία (δυτική Γερμανία) Αμίν Λάσετ είπε ότι ο διορισμός της Οζκάν αποτελεί μια ένδειξη που αυξάνει την αξιοπιστία της CDU στον τομέα της κοινωνικής ένταξης.
(βλέπε επίσης εδώ κι εδώ!)
Αν θέλετε μουσουλμάνο/να στο υπουργικό συμβούλιο -και καλά κάνετε- πρέπει να ακούτε την άποψή του/της. Γελαστήκατε όσοι πιστέψατε ότι θα είναι διακοσμητικό πρόσωπο!

26 April 2010

Είμαστε όλοι... εξωγήινοι ΙΙ

Σε παλαιότερη ανάρτηση είχα δημοσιεύσει την άποψη ερευνητών ότι χρωστάμε τη γήινη βιολογία τουλάχιστον κατά ένα μέρος σε οργανικά μόρια που έφτασαν στη Γη με μετεωρίτες. Αυτές οι εκτιμήσεις ενισχύονται από νεότερα συμπεράσματα!
Οι άνθρωποι και οι άλλοι ζωντανοί οργανισμοί ήρθαν στη Γη από το διάστημα, με "όχημα" τους περιπλανώμενους κομήτες, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα νέα αστρονομικά στοιχεία που συνεχώς έρχονται στο φως, σύμφωνα με κορυφαίο Βρετανό επιστήμονα.

Ο καθηγητής Τσάντρα Γουικραμασίνγκε, διευθυντής του Κέντρου Αστροβιολογίας του πανεπιστημίου του Κάρντιφ, σε άρθρο του στο "International Journal of Astrobiology" (Διεθνές Περιοδικό Αστροβιολογίας) του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική "Τέλεγκραφ", τονίζει ότι η γήινη ζωή έχει κοσμική προέλευση, αλλά ένα "πολιτισμικό φράγμα" εμποδίζει τους ανθρώπους του πλανήτη να παραδεχθούν τη διαστημική τους καταγωγή.

Όπως αναφέρει, η αστρονομία συνεχίζει να αποκαλύπτει την παρουσία οργανικών μορίων και οργανικής "σκόνης" σε μια τεράστια κοσμική κλίμακα, που καλύπτει το ένα τρίτο περίπου του συνολικού διαστρικού άνθρακα. Εκτιμά ότι όπως στη Γη η οργανική ύλη, που έχει αποθηκευτεί στη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών και ανιχνεύεται στα γεωλογικά στρώματα, κατά βάση προέρχεται από τη σταδιακή αποσύνθεση ζώντων κυττάρων, έτσι και στο αχανές διάστημα η διαστρική οργανική ύλη έχει βιολογική προέλευση, από αποσυντεθειμένα βακτήρια και μικρόβια.

Ο Γουικραμασίνγκε εκτιμά ότι, καθώς φέτος ξεκίνησε μια νέα δεκαετία, η δεύτερη του 21ού αιώνα, ήρθε η ώρα, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, η ανθρωπότητα να αναγνωρίσει πια την εξωγήινη καταγωγή της και την ύπαρξη εξωγήινης ζωής σε κοσμική κλίμακα.

Ο διάσημος επιστήμων, ο οποίος γεννήθηκε στη Σρι Λάνκα το 1939, υπήρξε μαθητής και συνεργάτης του διάσημου βρετανού αστρονόμου Φρεντ Χόιλ, μαζί με τον οποίο υπήρξαν, στη δεκαετία του '60, οι πρωτεργάτες της θεωρίας της "πανσπερμίας", σύμφωνα με την οποία η ζωή είναι διάχυτη στο σύμπαν και διασπείρεται συνεχώς, με τον τρόπο αυτό φθάνοντας και στη Γη.

Σύμφωνα με τον Γουικραμασίνγκε, οι πρώτοι "σπόροι" της ζωής έφτασαν με κομήτες που έπεσαν στον πλανήτη μας πριν περίπου 3,8 δισ. χρόνια. Ήσαν μικρόβια και άλλοι μικροοργανισμοί, που τελικά εξελίχτηκαν για να δημιουργήσουν τη βιοποικιλότητα που σήμερα βλέπουμε στη Γη.

  
Τα νεφελώματα στις τρεις φωτογραφίες ονομάζονται: Αετός, ΡοζέταΟρίων

"Ναι, είμαστε όλοι εξωγήινοι, μοιραζόμαστε μια κοσμική καταγωγή", τονίζει. «Κάθε φορά που ένα νέο πλανητικό σύστημα σχηματίζεται, λίγα μικρόβια που επιβιώνουν, βρίσκουν το δρόμο τους σε κάποιους κομήτες. Μετά αυτά πολλαπλασιάζονται και 'σπέρνονται' σε άλλους πλανήτες. Είμαστε, έτσι, τμήμα μιας ενιαίας αλυσίδας που εκτείνεται σε ένα μεγάλο τμήμα του Κόσμου. Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν αναμφισβήτητα προς αυτή την κατεύθυνση", προσθέτει.

Ουσιαστικά, όπως πιστεύει, πρόκειται για μια κυκλική διαδικασία μεταφοράς της ζωής από πλανήτη σε πλανήτη (χωρίς την μεσολάβηση εξωγήινων κατ' ανάγκην!). Οι κομήτες πέφτουν πάνω σε πλανήτες και σπρώχνουν την οργανική ύλη στο διάστημα. Ένα μέρος από αυτή την ύλη επιβιώνει πάνω σε κομήτες και μεταφέρεται έτσι, με την επόμενη πρόσκρουση, σε άλλο πλανήτη κ.ο.κ. στην πορεία δισεκατομμυρίων ετών.

Πάντως ο κεϊλανο-βρετανός αστρονόμος παραδέχεται ότι η θεωρία του δεν μπορεί να εξηγήσει πώς άρχισε πραγματικά η ζωή για πρώτη φορά κάπου στο σύμπαν. "Αν και δεν έχουμε ξεκάθαρη γνώση για το πώς η ζωή ξεκίνησε στην αρχή, από τη στιγμή που αυτό συνέβη, άρχισε την εξάπλωσή της στον Κόσμο και η επιβίωσή της ήταν αναπόφευκτη", υποστηρίζει.

Ο Γουικραμασίνγκε και η θεωρία της πανσπερμίας αντιτίθενται στην εναλλακτική -και πιο δημοφιλή μεταξύ των επιστημόνων μέχρι στιγμής- θεωρία ότι η ζωή στη Γη ξεκίνησε από μια "πρωταρχική σούπα" χημικών στοιχείων, από όπου, με τις κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες και μετά από πολλές "δοκιμές" και τύχη, ξεπήδησαν τα πρώτα οργανικά μόρια, που αποτέλεσαν την απαρχή της μακράς εξελικτικής πορείας της ζωής (βλέπε >>>).

Ο 70χρονος αστροβιολόγος αντιτείνει ότι, κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, πολλές επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι μεγάλες εκτάσεις του γαλαξία μας είναι "σπαρμένες" με γιγάντια σύννεφα σκόνης γεμάτης οργανικά μόρια. Όπως αναφέρει, η φασματοσκοπική ανάλυση αυτών των οργανικών μορίων δείχνει ότι στην πραγματικότητα είναι απομεινάρια βακτηρίων που έχουν πια διασπαστεί. "Τα διαστρικά νέφη φαίνονται να είναι τα νεκροταφεία και όχι τα λίκνα της ζωής", γράφει στο άρθρο του.

(NASA, 984fm-radio, 8/2/2010)

25 April 2010

Οι γυναίκες προκαλούν ηφαίστεια και σεισμούς...

Τελικά, οι άσεμνες γυναίκες φταίνε για τους σεισμούς!
(ΤΑ ΝΕΑ, 20/4/2010)


Άλλη μια θεωρία για τη δημιουργία των σεισμών προσθέτει από το Ιράν ο κληρικός Χογιατολεσλάμ Καζέμ. Όπως ο ίδιος δήλωσε στη διάρκεια των προσευχών της περασμένης Παρασκευής, οι πιστοί πρέπει να ακολουθούν τους αυστηρούς κανόνες σεμνότητας που υπαγορεύει η θρησκεία τους, για να προστατευτούν.

«Πολλές γυναίκες που δεν ντύνονται σεμνά παρασύρουν τους νέους άνδρες και σκορπίζουν τη μοιχεία στην κοινωνία, κάτι που αυξάνει τους σεισμούς», είπε.

«Τι να κάνει κάποιος για να προστατευτεί από το σεισμό και να μην θαφτεί κάτω από ερείπια; Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να βρει καταφύγιο στη θρησκεία και να ακολουθήσει τον ηθικό κώδικα του Ισλάμ».

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε σεισμούς τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες, τους τελευταίους αιώνες στο Ιράν. Ο Χογιατολεσλάμ βρήκε την αντισεισμική θεραπεία!

Aποκαλυπτικές Ιρανές προκαλούν... σεισμό
(Καθημερινή, 24/4/2010)

«Γυναίκες, ενωθείτε, να δούμε αν θα προκαλέσουμε σεισμό!» Μια νεαρή Αμερικανίδα φοιτήτρια, που έμαθε τα όσα υποστήριξε Ιρανός κληρικός την περασμένη εβδομάδα, ότι δηλαδή οι γυναίκες με αποκαλυπτικό ντύσιμο ευθύνονται για τους σεισμούς, βάλθηκε να αποδείξει του λόγου του το κωμικό και αναληθές. 

Η νεαρή Τζένιφερ ΜακΚράιτ κάλεσε διαδικτυακώς –εννοείται– τις γυναίκες να βάλουν ό,τι ελαφρύτερο διαθέτουν την ερχόμενη Δευτέρα 26 Απριλίου, προκειμένου να διαπιστώσουν αν όντως θα προκαλέσουν σεισμό. Ας ενώσουμε τα προκλητικά σώματά μας για να ταρακουνήσουμε τη γη, λέει λίγο-πολύ η φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και δεδηλωμένη άθεη. 

Επιτέλους, ο κόσμος βαρέθηκε πια τις γελοίες αντιεπιστημονικές και μισογυνικές εικασίες, όπως αυτή του Ιρανού κληρικού και καμιά φορά η διακωμώδησή τους είναι η καλύτερη λύση, παρατήρησε η ίδια.

Οι αμαρτίες προκάλεσαν την έκρηξη του ηφαιστείου...


Δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι το ηφαίστειο στην Ισλανδία έβγαζε τέφρα για να τιμωρήσει όλους τους άθεους... Το λένε και οι ορθόδοξοι πατέρες μας: Η έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία οφείλεται στην "οργή του θεού"! Η Ισλανδία έχει δώσει δείγματα νεοπαγανισμού και ο θεούλης εκδικήθηκε τους αμαρτωλούς Ευρωπαίους με την έκρηξη ηφαιστείου. Με την ευκαιρία υπενθυμίζουν τι συνέβη στα Σόδομα και Γόμορρα των εβραϊκών γραφών!

Βέβαια, στο συγκεκριμένο ηφαίστειο προκαλούνται εκρήξεις εδώ και χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν εγκατασταθούν εκεί Βίκινγκς και αποτελέσουν τον πρώτο πληθυσμό της σημερινής Ισλανδίας. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες! Ενδιαφέρον είναι ότι χαίρονται και πολύ οι παπάδες για το ηφαίστειο, θέλουν μια καταστροφή, ένα ολοκαύτωμα για να επιβεβαιωθούν και δικαιωθούν... Θα μαζέψουν έτσι και μπόλικο ποίμνιο γύρω τους!

Εγώ θα ζητούσα από τους σεβαστούς πατέρες να κάνουν μια πολύμηνη νηστεία για μας τους άθρησκους και αμαρτωλούς και ίσως αλλάξει γνώμη ο θεός και βουλώσει το ηφαίστειο! Το ερώτημα είναι, ως προς ποια θρησκεία είμαστε αμαρτωλοί και σε ποιον θεό πρέπει να προσευχηθούν για μας οι πατέρες... Βρε πού μπλέξαμε...

24 April 2010

Οι παράλληλες κοινωνίες των Ζώων

Σειρά ομιλιών φιλοσοφικού προβληματισμού με τον Θεοδόση Τάσιο



Ο προβληματισμός για τη διαβίωση των ζώων, παράλληλα με τον άνθρωπο, αποτελεί σημαντικό ζήτημα ενασχόλησης για όλους τους επιφανείς διανοούμενους της εποχής μας. Για παράδειγμα, ο Ιστορικός Karlheinz Deschner δήλωσε σε μια συνέντευξή του, όταν ρωτήθηκε τι διαφορετικό θα έκανε, αν μπορούσε να ξεκινήσει πάλι τη ζωή του (είναι τώρα 85 ετών περίπου):


Στο ένα ή στο άλλο σημείο θα το έκανα κάπως διαφορετικό, καλύτερο, τυπικά καλύτερο. Και κατά προτίμηση δεν θα είχα αγωνιστεί ενάντια σε κάτι, αν και η καταπολέμηση της χριστιανικής θρησκείας είναι απαραίτητη, αλλά θα είχα αγωνιστεί για κάτι: για την απελευθέρωση των ζώων. Αυτά που τους έχουμε κάνει στη διαδρομή των χιλιετιών αποτελούν το μεγαλύτερο έγκλημα στην πορεία της Ιστορίας. Υπάρξεις που αισθάνονται όπως εμείς, που χαίρονται και λυπούνται μαζί μας, ενώ εμείς τα εκτρέφουμε για να τα σφάξουμε και να τα φάμε! Πρόκειται για τεράστιο έγκλημα απανθρωπιάς. Όσο σκέφτομαι αυτά τα πράγματα, μου έρχεται να τρελαθώ.


23 April 2010

Εκκλησιαστική διαπλοκή

(ΒΗΜΑ, 18/4/2010)

Στο άρθρο του με τον τίτλο «Δάσκαλε που διδάσκεις» («Το Βήμα», 28.3.2010), ο καθηγητής κ. Ι. Μ. Κονιδάρης επισημαίνει: «Η φιληδονία και η φιλοχρηματία στη διοίκηση της Εκκλησίας επερίσσευσε και όταν διαπιστώθηκαν ηθικά ή οικονομικά σκάνδαλα κουκουλώθηκαν επιτηδείως». Και: «Η διαπλοκή με πολιτικούς, σε πολλές περιπτώσεις αυταπόδεικτη, επέτρεψε την καθιέρωση προνομιακής μεταχειρίσεως της Εκκλησίας». 

Και τα δύο αυτά συμπτώματα τα ζούμε εμείς οι πολίτες εδώ στα Γιάννινα με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων. Εδώ η διαπλοκή της διοίκησης της Εκκλησίας με τους πολιτικούς είναι διαχρονική και χειρότερη από τη διαπλοκή της εποχής της Τουρκοκρατίας. Η προνομιακή της μεταχείριση ξεπερνάει κάθε συνταγματικό και ηθικό όριο. Διοικεί και διαχειρίζεται ανεξέλεγκτα τεράστιες περιουσίες των εθνικών μας ευεργετών, που αφέθηκαν για κοινωφελείς σκοπούς στον γιαννιώτικο λαό, με φιρμάνια του σουλτάνου και με διατάγματα των τριών φασιστικών καθεστώτων. 

Εδώ στα Γιάννινα οι πολιτικοί μας- της ΝΔ και του ΠαΣοΚ- αρνούνται να εκπληρώσουν ακόμη και τον όρκο που δίνουν ότι «θα φυλάττουν το Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό». Καταγγείλαμε, επανειλημμένα, σωρεία οικονομικών σκανδάλων, αλλά αυτά «κουκουλώθηκαν επιτηδείως».

Σπύρος Εργολάβος 
φιλόλογος-συγγραφέας, 
πρ. αντιδήμαρχος Ιωαννίνων

22 April 2010

Οκνηροί Βασιλείς

(του ΝΙΚΟ ΔΗΜΟΥ, Lifo, 14/4/2010)
•Από την ιστορία της Γαλλίας που μελετούσα παιδί λίγα συγκράτησα, εκτός από τα δραματικά γεγονότα της Γαλλικής Επανάστασης και του Ναπολέοντα. Από τις παλιότερες εποχές μού είχαν εντυπωθεί μόνο οι «rois fainéants» - οι τεμπέληδες κι ανεπρόκοποι βασιλιάδες της δυναστείας των Mérovingiens. Η εγκυκλοπαίδεια του Πυρσού τους αποκαλούσε Μεροβίγγειους και γράφει γι' αυτούς σε άπταιστη καθαρεύουσα: «Μετά τον θάνατον του βασιλέως Δαγοβέρτου του Α' τω 639, επηκολούθησε σειρά βασιλέων ανικάνων και οκνηρών (των καλουμένων rois fainéants) οίτινες εξηκολούθησαν να βασιλεύουν επί έναν περίπου αιώνα, χωρίς όμως να κυβερνούν».

•Ο Δαγοβέρτος είναι ο «grand roi Dagobert» του γαλλικού παιδικού τραγουδιού, που είχε βάλει ανάποδα το βρακί του.

•Τώρα, τι μου ήρθε και θυμήθηκα τους οκνηρούς βασιλιάδες; Νομίζω πως έχουν κάτι κοινό με αυτόν που μας έφερε ως εδώ. Του πρώην πρωθυπουργού μας πολύ θα του πήγαινε το παρανόμι «Κωνσταντίνος ο Οκνηρός». Κατάφερε να βασιλέψει πέντε χρόνια, χωρίς να κυβερνήσει. Λένε ότι έπαιζε πολύ Playstation. Όμως και ο νυν, που δεν είναι οκνηρός αλλά υπερδραστήριος, μοιάζει συνεχώς να παίζει - και μάλιστα εν ου παικτοίς. Δεν αναφέρομαι μόνο στις αθλητικές του επιδόσεις -καγιάκ, κουπί, ποδήλατο και άλλα παιχνίδια- όσο στον τρόπο που κυβερνάει. Φαίνεται εντελώς ερασιτεχνικός. Εκτός από δύο-τρεις υπουργούς (Παπακωνσταντίνου, Πάγκαλος, Χρυσοχοΐδης), η κυβέρνηση μοιάζει με παρέα παιδιών που παριστάνει την κυβέρνηση.

•Κάθε φορά που κάποιος (ξεκινώντας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό) έχει μία φαεινή ιδέα (συνήθως νεφελώδους σοσιαλιστικής προέλευσης) την ξεστομίζει στα ξένα ΜΜΕ και ανεβάζει τα επιτόκια. Είναι απίθανο. Χωρίς να έχει χειροτερέψει η κατάσταση της χώρας από τον Οκτώβριο - τα spreads έχουν υπερδιπλασιαστεί, μόνο με τις δηλώσεις! Το τι μας κοστίζουν εμάς αυτά τα παιχνίδια ήδη το νιώθουμε (κι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα!).

•Ελπίζω σε μερικά χρόνια να μη διαβάζει κάποιος στην εγκυκλοπαίδεια: «Μετά το 2004 επηκολούθησε σειρά κυβερνητών ανικάνων -οκνηρών ή υπερδραστήριων- οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα κατά κρημνών...»

21 April 2010

Tεχνητά βλαστοκύτταρα

Υγιή ενήλικα ποντίκια δημιουργήθηκαν από τεχνητά βλαστοκύτταρα, ένα επίτευγμα που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τη δυνατότητα καλλιέργειας ανταλλακτικών ιστών και οργάνων. Η ομάδα της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του Ινστιτούτου Ιατρικής Γενετικής της Σαγκάης αρχικά δημιούργησε τεχνητά βλαστοκύτταρα χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη κύτταρα δέρματος από ενήλικα ποντίκια.

Στη συνέχεια κλωνοποίησε τα τεχνητά βλαστοκύτταρα και δημιούργησε έμβρυα που αναπτύχθηκαν σε υγιής, γόνιμους ενήλικες. Οι Κινέζοι ερευνητές παρουσίασαν μάλιστα στους δημοσιογράφους τον πρώτο από τους 27 κλώνους, ένα ποντίκι ονόματι Ζιάο Ζιάο, δηλαδή «Μικρούτσικο».

Ο Μικρούτσικος «μας δίνει ελπίδα για μελλοντικές θεραπευτικές παρεμβάσεις» σχολίασε στο AFP ο Φανί Ζενγκ του Ινστιτούτου. Η γέννησή του αποδεικνύει ότι τα τεχνητά βλαστοκύτταρα συμπεριφέρονται όπως τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα, δηλαδή το DNA τους έχει επανέλθει σε εμβρυική κατάσταση.

Η έρευνα του Δρ. Φανί, που δημοσιεύεται στο βρετανικό περιοδικό Nature, βασίστηκε στις εργασίες-ορόσημο που δημοσίευσε το 2006-2007 ο Ιάπωνας γενετιστής Σίνια Γιαμανάκα. Ο Γιαμανάκα δημιούργησε τα πρώτα τεχνητά πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPS, induced Pluripotent Stem cells) εισάγοντας τέσσερα επιπλέον γονίδια σε απλά κύτταρα δέρματος.

Όπως τα βλαστικά κύτταρα που απομονώνονται από έμβρυα, τα iPS έχουν τη δυνατότητα να δώσουν οποιοδήποτε τύπο ιστού για μεταμόσχευση. Το γενετικό υλικό των κυττάρων αυτών εισήχθη σε μη γονιμοποιημένα ωάρια προκειμένου να δημιουργηθούν βιώσιμα κλωνοποιημένα έμβρυα. Τα έμβρυα αναπτύχθηκαν σε υγιείς ενήλικες, από τους οποίους ο ένας, ένα αρσενικό με καφέ γούνα, διασταυρώθηκε με ένα λευκό υλικό και έδωσε υγιής απογόνους.

Αυτό σημαίνει ότι τα τεχνητά βλαστοκύτταρα δεν περιέχουν γενετικά ελαττώματα ικανά να προκαλέσουν ορατά προβλήματα υγείας. Στο μέλλον, αντίστοιχα τεχνητά βλαστοκύτταρα θα παράγονται από το δέρμα ασθενών και θα καλλιεργούνται στο εργαστήριο για να δώσουν ιστούς για μεταμόσχευση.
(Newsroom ΔΟΛ,24/7/2009)

20 April 2010

Αγνοια και θρησκεία εναντίον του... Δαρβίνου

(του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ, Ελευθεροτυπία, 2/6/2009)

Τουρκία, ΗΠΑ, Ελλάδα: Οι τρεις αυτές χώρες κατέχουν προνομιακή θέση στον «άξονα του σκοταδισμού». Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο «Economist», οι τρεις χώρες εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού που δεν πιστεύουν στη θεωρία της εξέλιξης.

(Η δημοσκόπηση περιλάμβανε τις χώρες της «παλαιάς» Ευρωπαϊκής Ενωσης συν τις ΗΠΑ και την Τουρκία.) Ετσι, το 51% στην Τουρκία, το 35% στις ΗΠΑ και το 28% στην Ελλάδα απορρίπτουν τη θεωρία της εξέλιξης ως ψευδή. Τα μικρότερα ποσοστά τα βρίσκουμε σε χώρες όπως η Ισλανδία (8%), η Δανία (10%) και η Σουηδία (10%).

Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό και πανεπιστημιακό Κώστα Κριμπά, τα αποτελέσματα της έρευνας εκφράζουν την άγνοια την οποία καλλιεργεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα:

«Σήμερα μπορεί θεωρητικά να έχει κάποιος τελειώσει το Λύκειο και να μην έχει ακούσει τίποτα για τη θεωρία της εξέλιξης!» λέει.

Υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά στο θέμα αυτό μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Ενώ στις ΗΠΑ το επίσημο κράτος (ακόμα και επί εποχής Μπους) στήριζε τη διδασκαλία της θεωρίας της εξέλιξης στα σχολεία, παρά τις αντιδράσεις των θρησκευτικών οργανώσεων, στην Ελλάδα αντίθετα το κράτος εκφράζει τις θρησκευτικές οργανώσεις: «Γίνεται τα τελευταία χρόνια σημαντική προσπάθεια να παραμεριστεί από τα σχολεία η θεωρία της εξέλιξης», μας λέει ο καθ. Κριμπάς, αποδίδοντας την αντίδραση κυρίως στην επιρροή που ασκούν οι θρησκευτικές οργανώσεις (
βλέπε επίσης >>>).

Ο συνομιλητής μας έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού προγράμματος της βιολογίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είχε συγγράψει μετά τη μεταπολίτευση το πρώτο εγχειρίδιο βιολογίας για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, το οποίο διδασκόταν μέχρι τις αρχές του '9O. Στο βιβλίο αυτό είχε προσπαθήσει να δώσει προνομιακή θέση στη θεωρία της εξέλιξης. Ομως οι προσπάθειές του συνάντησαν από την αρχή τη λυσσώδη αντίδραση των θρησκευτικών οργανώσεων.

«Στην πρώτη έκδοση του βιβλίου υπήρχε η φράση "ο άνθρωπος και ο πίθηκος έχουν έναν κοινό πρόγονο και αν αυτόν τον πρόγονο τον εξέταζε ένας ειδικός στην ταξινόμηση των πρωτευόντων θα τον ονόμαζε πίθηκο: αυτή είναι η γνώμη του κορυφαίου παλαιοντολόγου Σίμπσον"». Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο άρχισαν να φτάνουν μαζικά τα τηλεγραφήματα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Όλα είχαν την ίδια επωδό: «Είναι ντροπή να μαθαίνουν τα Ελληνόπουλα ότι κατάγονται από ένα κτήνος»!

Παράλληλα, ζητούσαν την απόσυρση και το κάψιμο του βιβλίου. Το βιβλίο δεν αποσύρθηκε μεν, όμως διαγράφηκε η επίμαχη φράση.

Ετσι η φράση που συνδέει τον άνθρωπο με τον πίθηκο υπάρχει μόνο στην πρώτη έκδοση, αλλά έχει αφαιρεθεί από τις άλλες 19! Με αυτή την πράξη το υπουργείο Παιδείας εξόρισε στην ουσία τον Δαρβίνο από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Μια ανάλογη κατάσταση δημιουργήθηκε αργότερα με το βιβλίο του Σταυριανού «Η Ιστορία του Ανθρώπινου Γένους». Και εδώ ένα σημαντικό μέρος των αντιδράσεων οφείλονταν στο γεγονός ότι προέβαλλε τη θεωρία της εξέλιξης. Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν το 1984 με την εξέγερση των ορθόδοξων φονταμενταλιστών και ολοκληρώθηκαν στην αρχή της δεκαετίας του '90 με την τελική απόσυρση του «βλάσφημου» εγχειριδίου.

Τόσο η υπόθεση της αφαίρεσης της επίμαχης φράσης από το εγχειρίδιο Κριμπά όσο και η απόσυρση του εγχειριδίου Σταυριανού σηματοδότησαν τη βούληση της πολιτείας να υποταχθεί στον θρησκευτικό σκοταδισμό και να αγνοήσει τις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας.

19 April 2010

Ηφαίστειο και κεραυνοί


Σε παλαιότερη ανάρτηση είχε αναφερθεί το φαινόμενο των ηλεκτρικών εκκενώσεων πάνω από ηφαίστεια που βρίσκονται στη φάση έκρηξης. Επρόκειτο για το ηφαίστειο Chaiten στη Χιλή! Τώρα καταγράφεται το ίδιο φαινόμενο στο ηφαίστειο της Ισλανδίας που έχει, παρεμπιπτόντως, γεμίσει τέφρα τον ουρανό του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι νυχτερινές από αυτό το ηφαίστειο, ώστε να φαίνονται καλύτερα οι κεραυνοί που πέφτουν!
(click)

 


Ο συνδυασμός, αφενός υψηλών θερμοκρασιών σε περιβάλλον με άζωτο, υδρατμούς και ατμούς θείου και διοξείδιου του άνθρακα και αφετέρου ηλεκτρικών εκκενώσεων, δημιουργεί τα αμινοξέα που αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία των προτεϊνών. Δηλαδή, δημιουργούνται από ανόργανα υλικά οργανικές ενώσεις, από τη Χημεία περνάμε στη Βιολογία!

Η φυσική αυτή διεργασία ονομάζεται
αβιογένεση και δείχνει, πώς μπορεί με απλές διεργασίες να προέκυψε η ζωή στον πλανήτη μας. Συμπληρωματικά πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα βιολογικά μόρια που έφτασαν στη Γη από το διάστημα με μετεωρίτες και τα οποία διαστημικά μόρια μπόλιασαν τα επίγεια προς την κατεύθυνση που εξελίχθηκε η ζωή μέχρι σήμερα...

Να προσθέσω ότι, σύμφωνα με νεότερες ανακοινώσεις, η έκρηξη του ηφαιστείου οφείλεται στην οργή του θεού, επειδή οι Ευρωπαίοι είναι άπιστοι, άθρησκοι και νεοπαγανιστές...

18 April 2010

Η καθολική κρίση

(του Πασχου Mανδραβελη, Καθημερινή, 18/4/2010)

Το μεγαλύτερο ίσως λάθος που κάνουμε αυτόν τον καιρό είναι να μιλάμε για «οικονομική κρίση της χώρας». Οχι πως αυτή δεν είναι υπαρκτή, αλλά η οικονομία είναι μόνο μέρος του προβλήματός μας και το πιο εμφανές σύμπτωμα της καθολικής κρίσης που αντιμετωπίζει το πολιτικοκοινωνικό σύστημα από την μεταπολίτευση και εντεύθεν. Δυστυχώς όμως η συζήτηση για τα spreads, για τον ρόλο του ΔΝΤ, για την Κομισιόν και τον Ολι Ρεν παραμερίζει τη μεγάλη συζήτηση που πρέπει να γίνει και αφορά τη συνολική αναδιάρθρωση της χώρας μας.

Όχι μόνο στην οικονομία, αλλά σε κάθε επίπεδο. Από το κράτος και τη διαφθορά μέχρι το ασφαλιστικό και την καθημερινότητά μας. Αυτή η συζήτηση έπρεπε να γίνει την εποχή των παχειών αγελάδων, τότε που οι αναδιαρθρώσεις θα είχαν μεν κόστος αλλά υπήρχαν και τα λεφτά για να αντιμετωπίσουμε τις περιστασιακές παρενέργειές τους.

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι χρεοκόπησε ένα ολόκληρο πλέγμα αντιλήψεων για την κοινωνία και την οικονομία, ένα οικονομικό μοντέλο που είχε στο κέντρο του το κράτος. Με πρόσχημα την κοινωνική δικαιοσύνη και με ιαχές για τα κεκτημένα, το κράτος στην Ελλάδα κατέληξε μια μαύρη τρύπα που απορροφά χρήματα, ανθρώπους και δεξιότητες. Κάθε ζήτημα είχε αναφορά στον σύγχρονο θεό της Ελλάδας. Διά πάσαν νόσον, το ερώτημα ήταν «μα, πού είναι το κράτος;». 

Και η απάντηση δινόταν πάντα με κάποια κονδύλια, τα οποία με περισσή χαρά σκόρπιζαν οι πολιτικοί για να αποδείξουν ότι το κράτος είναι παντού: από τα αεροδρόμια που βρίσκονται σε κάθε επαρχιακή πόλη (για να ενισχυθεί η παραγωγική δομή της περιφέρειας), μέχρι τις «πολιτιστικές εκδηλώσεις» σε κάθε χωριό που αφειδώς πληρώνοναν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο φαντασιακό του Ελληνα, το κράτος ήταν ένα μηχάνημα που παρήγαγε πλούτο και το μόνο που χρειαζόταν ήταν κάποιος να τον μοιράζει.

Η αριστερογενής αυτή αντίληψη βόλεψε πολλούς επί μακρόν. Στις πραγματικές ανάγκες που έπρεπε να καλύψει το κράτος κόλλησαν διάφορα αιτήματα που η εκπλήρωσή τους είχε μικρό κοινωνικό όφελος και μεγάλες απολαβές για λίγους. Οι συντεχνίες κατάφερναν να αποσπούν τρελά επιδόματα, οι πολιτικοί παράγοντες προωθούσαν έργα που δεν είχαν λόγο ύπαρξης για να επιδείξουν το «ενδιαφέρον» τους για την εκλογική τους περιφέρεια, οι επιχειρηματίες πετύχαιναν σκανδαλώδεις συμβάσεις κ. ο. κ., μέχρι την «Ολυμπιακή» που κρατούσαμε ζημιογόνο επί χρόνια επειδή ήταν το εθνικό μας καμάρι.

Τώρα ήρθε η ώρα του λογαριασμού και δυστυχώς είναι πικρός. Οσα δεν κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να γίνουν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Η αποτοξίνωση από τον κρατισμό που θα μπορούσε να γίνει σταδιακά και με μικρούς κοινωνικούς τριγμούς, τώρα θα γίνει ταχύτατα και χωρίς χρήματα για να απαλυνθούν οι όποιες επιπτώσεις της συρρίκνωσης. Αφού αποφύγαμε για πολλά χρόνια τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τώρα βαδίζουμε σε θεραπεία σοκ. 

Αυτή θα είναι μεν ηπιότερη από άλλες χώρες -επειδή καταφέραμε να πετύχουμε και τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πακέτο στήριξης- αλλά δεν παύει να είναι δύσκολη. Πρέπει να βγάλουμε τη χώρα από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και των χρεών. Κυρίως πρέπει να αλλάξουμε θεωρία. Το κράτος δεν είναι η λύση για τα προβλήματα της χώρας. Είναι το πρόβλημα της χώρας.

17 April 2010

Αρματολοί και (ολίγον) κλέφτες

(του ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ, Lifo, 24/3/2010)

•Τι ειρωνεία! Η διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποφασίζει για την ανεξαρτησία της Ελλάδας (την οικονομική) γίνεται στις 25 Μαρτίου...

•Αυτήν τη φορά ο πόλεμος για την ανεξαρτησία δεν γίνεται με αντίπαλους τους Τούρκους. Ούτε τους Ευρωπαίους (κι ας οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας).

•Γίνεται εναντίον του μόνου σοβαρού μας αντιπάλου. Τον είχε επισημάνει ήδη πριν 2.500 χρόνια ο Ανάχαρσις ο Σκύθης. «Ποιος είναι ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου;», τον ρώτησαν. «Αυτοί εαυτοίς», απάντησε. Με τον κακό εαυτό μας θα πολεμήσουμε.

•Εκατόν ογδόντα χρόνια αφού ελευθερωθήκαμε (χάρη στους Κουτόφραγκους...) δεν έχουμε γίνει ακόμα κράτος, ούτε κοινωνία. Μόνο στα ελαττώματα διαπρέπουμε. (Καλά τα είπε ο γείτονας Παπαγιώργης προχθές).

•Θα επαναλάβω δύο πράγματα που έγραψα πρόσφατα: το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι οικονομικό. Είναι πολιτισμικό.

•Αν θέλουμε να ζήσουμε με την Ευρώπη, πρέπει να γίνουμε Ευρωπαίοι. Σχεδόν διακόσια χρόνια τώρα η Ελλάδα προσπαθεί να μεταμορφωθεί σε δυτική χώρα -στην κοινωνία, την οργάνωση, τη νοοτροπία, την οικονομία, τη διανόηση- αλλά δεν το καταφέρνει (και, ενδόμυχα, είναι σαν να μην το θέλει). Δεν εκσυγχρονίστηκε, δεν πέρασε ποτέ στη νεωτερικότητα. Παραμένει μετέωρη ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, υπανάπτυξη και ανάπτυξη.

•Δεν νιώθει ότι ανήκει στην Ευρώπη. Μιλάει γι' αυτή σαν να ήταν άλλη ήπειρος: «σπούδασε στην Ευρώπη» - «ήρθε από την Ευρώπη».

•Έγραφε ο Ροΐδης το 1877: «... τα μεν πάτρια ήθη απηρνήθημεν, του δε διανοητικού βίου των εθνών της Δύσεως δεν μετέχομεν εισέτι».

•Δεν μετέχομεν εισέτι - ούτε του κοινωνικού, ούτε του οικονομικού βίου. Ζούμε άναρχα και παρασιτικά, σαν να ήμασταν Αρματολοί και Κλέφτες που προσκυνάνε και ταυτόχρονα ληστεύουνε το ντοβλέτι.

•Αυτό που μας ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απλώς να περιμαζέψουμε τα ελλείμματα και να νοικοκυρέψουμε τα δημοσιονομικά. Ζητάει (καλώς ή κακώς) να αλλάξουμε νοοτροπία, κώδικες και στάση ζωής. Φυσικά, δύσκολα θα γίνουμε Δανοί ή Γερμανοί - θα μας λείπει η προτεσταντική ηθική της εργασίας. Αλλά έστω: Γάλλοι;

•Ακούω μερικούς που λένε: και γιατί να γίνουμε Ευρωπαίοι;

•Αν όχι - τότε τι; Πού; Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Κίνα δεν μπορούν πια να σταθούν μόνες...

16 April 2010

Ο Εθνικός Διχασμός και η Εκκλησία


Αναφέρθηκα πριν από 2-3 εβδομάδες στο ανάθεμα της Εκκλησίας εναντίον του Ελευθ. Βενιζέλου, το οποίο ήταν ένα επεισόδιο στη σύγκρουση μεταξύ των οπισθοδρομικών δυνάμεων γύρω από τη μοναρχία και των ανανεωτικών δυνάμεων με αρχηγό τον Βενιζέλο. Ο καθηγ. Κώστας Μπέης σχολιάζει το βιβλίο του Αριστείδη Πανώτη, «Το Συνοδικόν της εν Ελλάδι Εκκλησίας», τόμος Β' (1850-1922), εκδόσεις Φανάριον, 2009, σ. 631, και αναφέρεται σ' εκείνα τα γεγονότα:
(Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας, 16/4/2010)


Ο τίτλος του βιβλίου φοβάμαι ότι δεν κεντρίζει το ενδιαφέρον του ανύποπτου βιβλιόφιλου. Πολύ περισσότερο, καθώς δεν είναι ευρύτερα γνωστές οι παράλληλες ρήξεις, τις οποίες προκάλεσε ο Εθνικός Διχασμός και στον χώρο της Εκκλησίας. Έτσι ο ανύποπτος αναγνώστης του βιβλίου πληροφορείται τα πολύ οδυνηρά (σελ. 558) ότι «στις 18 Ιανουαρίου 1922 ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Λόυδ Τζωρτζ δέχθηκε τον οικουμενικό πατριάρχη Μελέτιο παρουσία τριών άλλων αξιόπιστων προσώπων. 


Ο Άγγλος πρωθυπουργός απροκάλυπτα είπε: "είναι αδύνατον να μείνετε εις την Μικράν Ασίαν, εάν δεν παραιτηθεί ο Κωνσταντίνος, η δε επικείμενη συμφορά θα είναι ίση προς την πτώσιν της Κωνσταντινουπόλεως!"». Τη στενογραφημένη αυτή συνέντευξη θέλησε ο Μελέτιος αμέσως να την παραδώσει στον πρωθυπουργό Δημ. Γούναρη, που βρισκόταν στο Λονδίνο, αλλά εκείνος απέφυγε κάθε συνάντηση μαζί του, καθώς ο Πατριάρχης εθεωρείτο μίασμα για τους βασιλόφρονες, ως βενιζελικός!

Έτσι αυτήν τη στενογραφημένη συνέντευξή του με τον άγγλο πρωθυπουργό ο Πατριάρχης απέστειλε «στα δύο Σώματα του ελληνικού Στρατού της Κωνσταντινουπόλεως, στον βασιλέα, στην κυβέρνηση και στην βουλή. Ο Κωνσταντίνος κλονίστηκε και ζήτησε από τον Αλέξανδρο Ζαΐμη να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, εκείνος όμως του απάντησε: "μετά την παραίτησίν Σας"! Αρχικά ο βασιλεύς σκέφθηκε την παραίτηση, αλλά μεταπείστηκε από τους ανακτορικούς συμβούλους του, με το επιχείρημα οτι το περιεχόμενο της συνομιλίας Λόυδ Τζωρτζ και Μελετίου ήταν πλαστό. Έτσι ο Κωνσταντίνος ενθαρρύνθηκε και παρέμεινε στον θρόνο, για να επαληθευθεί η προειδοποίηση του βρετανού πρωθυπουργού».

Στις σελίδες 400 επ. του βιβλίου του ο συγγραφέας εξιστορεί πώς φτάσαμε από τον εθνικό στον εκκλησιαστικό διχασμό των ετών 1916-1922. Γράφει σχετικώς κατά λέξη: «από πονηρή άμιλλα για την εύνοια της βασιλικής Αυλής ο μητροπολίτης Αθηνών Θεόκλητος δεν άργησε να παρασύρει αφελείς ή και ιδιοτελείς αρχιερείς στο ολίσθημα. Ετσι όλοι οι συνοδικοί συμμετείχαν πλέον σε μία άνευ εκκλησιαστικών και κανονικών προϋποθέσεων ποινικοποίηση της διαφωνίας των κομμάτων για την εξωτερική πολιτική της χώρας».

Εύρημα της εκκλησιαστικής πολυπραγμοσύνης υπήρξε ο κανόνας Γ' της Συνόδου της "Αγίας Σοφίας" του έτους 879, που είχε εκδοθεί εναντίον εκείνων, οι οποίοι φέρονταν ως επιβουλευόμενοι "των θείων και βασιλικών προσταγμάτων". Οι πολυπράγμονες αρχιερείς της Συνόδου των Αθηνών ενήργησαν σαν να εξακολουθούσε το πολίτευμα του ελληνικού κράτους και στους δικούς τους χρόνους (1914-1916) να είναι τάχα η απόλυτη μοναρχία των βυζαντινών αυτοκρατόρων!

Αγνοούσαν ή επιδεικτικά παρέβλεπαν ότι, 
  1. το πολίτευμά μας ήταν πλέον ευρωπαϊκών προδιαγραφών βασιλευόμενη δημοκρατία, στους κόλπους της οποίας ο βασιλιάς όφειλε απλώς να βασιλεύει, δίχως να κυβερνά, 
  2. η Ελλάδα είχε συμβατική υποχρέωση έναντι της Σερβίας να προσέλθει σε ενίσχυση της άμυνας εκείνης, καθώς είχε υποστεί εχθρική επίθεση από τις ενωμένες δυνάμεις Αυστρίας και Βουλγαρίας, 
  3. η Βουλγαρία ήταν τότε κοινός εχθρός και της Ελλάδας, απο την οποία, ένα χρόνο νωρίτερα, είχε ηττηθεί, 
  4. η αντισυνταγματική άρνηση του βασιλέα Κωνσταντίνου να συγκατατεθεί στην είσοδο της Ελλάδας στον πόλεμο είχε πειθαναγκάσει τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο σε παραίτηση της κυβέρνησής του και στη διεξαγωγή νέων εκλογών, από τις οποίες εξήλθε νικητής με συντριπτική πλειοψηφία, 
  5. ο βασιλέας και πάλι είχε αρνηθεί να σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία, προκηρύσσοντας αμέσως νέες εκλογές, στις οποίες το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελ. Βενιζέλου αρνήθηκε να μετάσχει, στην εκλογική δε ψηφοφορία μετείχε τελικώς λιγότερο από το ένα δέκατο του εκλογικού σώματος, και έτσι τελικώς 
  6. το 1916, ενώ μαίνονταν στη Μακεδονία οι μάχες μεταξύ Αγγλο-γάλλων και Βουλγάρων, ο Βενιζέλος, συνοδευόμενος από τον ναύαρχο Κουντουριώτη και πλήθος αξιωματικών, σχημάτισε επαναστατική κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη, κάτι που τελικώς του επέτρεψε να φέρει τον ελληνικό στρατό στο μέτωπο του πολέμου».
Ο συγγραφέας διηγείται λοιπόν (σελ. 408) ότι η τότε «διοικούσα Διαρκής Σύνοδος των Αθηνών, αντί να ασκήσει συμβιβαστικό έργο μεταξύ του λαού, παρεμβαίνει στον πολιτικό στίβο», και μάλιστα με τόση εμπάθεια, ώστε να μη διστάσει να δηλώσει στις άναρχες ομάδες των λεγόμενων επιστράτων ότι «την επομένη, στο Πεδίο του Αρεως, "θα ρίψουν λίθον αναθέματος" κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου. 

Μόλις πληροφορήθηκε το μελετώμενο ολίσθημα ο τότε βασιλικός πρωθυπουργός, καθηγητής Σπυρίδων Λάμπρου, θέλησε να συγκρατήσει την παρέμβαση της Συνόδου στα πολιτικά πράγματα», όμως η Σύνοδος υπό τον μητροπολίτη Αθηνών Θεόκλητο «έρριξαν "λίθον αναθέματος" λέγοντας την φράση: "Ελευθερίω Βενιζέλω επιβουλευθέντι την βασιλείαν και την Πατρίδα και καταδιώξαντι και φυλακίσαντι αρχιερείς, ανάθεμα έστω"! 

Δυστυχώς», συνεχίζει ο συγγραφέας, «η αντικανονική αυτή πράξη έλαβε διορθόδοξη και διαχριστιανική έκταση και ρύπανε την ελλαδική ιστορία, καθώς συνετέλεσε στον διεθνή διασυρμό της εν Ελλάδι Εκκλησίας, αφού ανακοινώθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και σε όλους τους μη συνοδικούς αρχιερείς, αλλά και στις λοιπές ορθόδοξες και ετερόδοξες Εκκλησίες, ακόμη και στον πάπα της Ρώμης Βενέδικτο ΙΕ', στον αρχιεπίσκοπο Καντερβουρίας Ντάβινσον» κ.ά  Και τούτο, ακριβώς επειδή «οι αρχιερείς δεν διέθεταν σθένος υπεύθυνου ποιμένα, προκειμένου να σταθούν στο μέσον της κομματικής διαστάσεως». (πλήρες κείμενο εδώ >>>)
Μια ανάγλυφη παρουσίαση του προδοτικού ρόλου της μοναρχίας και του εκκλησιαστικού μηχανισμού που ήθελε πάντα να πολιτεύεται - κουσούρι που επανέφερε στην πολιτική ζωή της χώρας, χωρίς επιτυχία ευτυχώς, ο μακαρίτης πλέον Χριστόδουλος!