17 November 2010

Πριν από 1,2 δισ. χρόνια επιταχύνθηκε η εξέλιξη

(ΒΗΜΑonline 12/11/2010)

Τα αρχαιότερα ευρήματα ύπαρξης ζωής στη Γη έχουν ηλικία 3,8 δισ. έτη. Οι πρώτες μορφές ζωής που αναπτύχθηκαν στον πλανήτη ήταν απλοί μονοκύτταροι οργανισμοί οι οποίοι συνέχισαν να υπάρχουν για περίπου δύο δισεκατομμύρια έτη χωρίς να εξελιχθούν. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία ο καταλύτης που βοήθησε τη ζωή να «προχωρήσει» και να αποκτήσει πολύπλοκες μορφές ήταν η αύξηση των επιπέδων του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα.

Τα ευρήματα που είχαν στη διάθεσή τους επιστήμονες έδειχναν ότι αυτό το κρίσιμο χρονικό σημείο όπου το οξυγόνο αυξήθηκε στην ατμόσφαιρα ήταν πριν από 800 εκατομμύρια έτη. Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν τώρα ότι η αύξηση των επιπέδων του οξυγόνου και άρα το σημείο εκκίνησης της εξέλιξης της ζωής στη Γη έγινε πολύ νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα πριν από 1,2 δισ. έτη.


Ομάδα γεωλόγων του Πανεπιστημιακού Κέντρου Περιβαλλοντικών Ερευνών στη Γλασκώβη μελέτησαν πετρώματα από μια περιοχή των βορειοδυτικών Χάιλαντς της Σκωτίας στα οποία υπήρχαν τα ίχνη βακτηρίων που ζούσαν πριν από 1,2 δισ. έτη και όπως φαίνεται είχαν σύνθετη βιοχημική λειτουργία. Οπως αποκάλυψε η χημική ανάλυση αυτών των βακτηρίων, για να μπορούν να παράγουν ενέργεια και να επιβιώνουν χρειάζονταν απαραιτήτως οξυγόνο.