11 October 2010

Γεννήθηκε μωρό από κατεψυγμένο έμβρυο...

(ΤΑ ΝΕΑ, 11/10/2010)

Ένα μωρό γεννήθηκε τον Μάιο από ένα έμβρυο που καταψύχθηκε πριν από 20 χρόνια. Είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που αποθηκεύεται ένα έμβρυο πριν εξελιχθεί σε υγιές μωρό – ένα επίτευγμα, που μπορεί τελικά να βοηθήσει αναρίθμητες γυναίκες να αποκτήσουν το μωρό που λαχταρούσαν.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ», το μωρό γέννησε μια 42χρονη Αμερικανίδα, η οποία επί χρόνια έκανε εξωσωματική γονιμοποίηση δίχως να μένει ποτέ έγκυος.

Πέρυσι, όμως, εμφυτεύτηκε στη μήτρα της ένα έμβρυο που είχε δημιουργηθεί από ένα άλλο ζευγάρι το 1990 - και τελικά τον Μάιο γέννησε ένα αγοράκι, που ζύγιζε 3,450 κιλά.

Το έμβρυο δημιουργήθηκε μαζί με άλλα τέσσερα το 1990, από ένα ζευγάρι Αμερικανών οι οποίοι έκαναν επιτυχημένη τεχνητή γονιμοποίηση. Όταν η γυναίκα έμεινε έγκυος με το πρώτο έμβρυο που της εμφυτεύτηκε, το ζευγάρι δώρισε τα υπόλοιπα τέσσερα για να χρησιμοποιηθούν σε κάποιο άλλο ζευγάρι.

Τα έμβρυα καταψύχθηκαν και 19 χρόνια αργότερα προσφέρθηκαν στην 42χρονη και στον σύζυγό της, οι οποίοι επισκέπτονταν την ίδια κλινική προσπαθώντας να κάνουν παιδί.

Από τα τέσσερα έμβρυα, μόνον τα δύο επέζησαν από την διαδικασία καταψύξεως και τοποθετήθηκαν στην μήτρα της 42χρονης. Το ένα τελικά κατάφερε να επιζήσει, και η εγκυμοσύνη της ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Όπως ανακοίνωσε ο γιατρός της 42χρονης, δρ Σέρτζιο Ένινγκερ, ιατρικός διευθυντής στο Ίδρυμα Αναπαραγωγικής Ιατρικής Τζόουνς της Ιατρικής Σχολής της Ανατολικής Βιρτζίνια, η γυναίκα προσπαθούσε από το 2000 να μείνει έγκυος.

Ο δρ Ένινγκερ έχει πραγματοποιήσει μελέτες με κατεψυγμένα έμβρυα, που υποδηλώνουν ότι η διάρκεια της κατάψυξής τους δεν αναστέλλει την ικανότητά τους να αναπτύσσονται σε υγιή μωρά. Κάποιοι επιστήμονες μάλιστα πιστεύουν ότι μπορούν να καταψυχθούν έως και 40 χρόνια.

Από βιολογικής απόψεως, το μωρό που γεννήθηκε τον Μάιο είναι αδελφάκι με εκείνο που γεννήθηκε πριν από 20 χρόνια, παρά την τόσο μεγάλη διαφορά ηλικίας τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γεννιούνται μωρά από κατεψυγμένα έμβρυα, αλλά έως τώρα το πιο «παλιό» έμβρυο είχε ηλικία 13 ετών: το 2005, η 45χρονη Ντέμπι Μπέσλυ από το Σαν Φρανσίσκο γέννησε ένα κοριτσάκι από ένα έμβρυο που είχε καταψυχθεί το 1992.
Κάποια στιγμή θα προκύψουν λοιπόν άνθρωποι με αρχικούς "γονείς" που έζησαν πριν από 100, 200 ή περισσότερα χρόνια. Θα έχει επιτευχθεί έτσι ένα άλμα στο χρόνο, κάτι που γίνεται και σήμερα με φυσιολογικό τρόπο μεν, αλλά σε πολλές ενδιάμεσες γενιές...