07 September 2010

Εμείς το ξέραμε, τώρα το λένε ευθέως και οι ξένοι!

(ΒΗΜΑ, 7/9/2010)

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίκουλας Ντζουρίντα δήλωσε σήμερα ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια που παρέχεται στην Ελλάδα για το χρέος της, στην οποία η χώρα του έχει αρνηθεί να συμβάλει, δεν ήταν παρά ένας «ευφημισμός» για μια βοήθεια προς τις μεγάλες τράπεζες.

«Η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι ένας ευφημισμός. Πρόκειται για την διάσωση των κερδών των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εμπορικών τραπεζών», δήλωσε ο Ντζουρίντα ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αυτά τα χρήματα ρέουν προς τα πιο αδύνατα κοινωνικά στρώματα στην Ελλάδα; Ρέουν προς τις ευρωπαϊκές ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες», δήλωσε. Πρόκειται στην πραγματικότητα, όπως είπε, για μια «αλληλεγγύη των ανθρώπων που εργάζονται τίμια και πληρώνουν φόρους, προς τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, για να μπορέσουν αυτές να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με ανεύθυνο τρόπο».

«Αυτό δεν μου αρέσει», δήλωσε ο Ντζουρίντα, πρωθυπουργός της Σλοβακίας την περίοδο 1998 και 2006, και υπεύθυνος για μια σειρά υπέρ-φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Συχνά επώδυνες για τον πληθυσμό, οι μεταρρυθμίσεις αυτές προσέδωσαν στην μετά-κομμουνιστική χώρα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων το παρατσούκλι «της κεντροευρωπαϊκής τίγρης».

Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας, η οποία είναι το πιο πρόσφατο και το πιο φτωχό μέλος της ζώνης του ευρώ, αρνήθηκε τον Αύγουστο, το πράσινο φως για τη συμμετοχή της Σλοβακίας στο δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ για χρονικό διάστημα τριών ετών που χορηγείται στην Ελλάδα.

Η Μπρατισλάβα όμως δέχτηκε αμέσως μετά τα πυρά της κριτικής από τις ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες την κατηγόρησαν για «έλλειψη αλληλεγγύης».