31 July 2010

Νέες κλειδώσεις από βλαστοκύτταρα

(Καθημερινή, 30/7/2010)

Μια νέα σελίδα μοιάζει να ανοίγει για την ιατρική επιστήμη μετά την ανακοίνωση Αμερικανών ερευνητών ότι κατάφεραν να αναδημιουργήσουν πλήρως λειτουργικές κλειδώσεις σε πειραματόζωα έχοντας ως πρώτη ύλη βλαστοκύτταρα.

Πρόκειται, εξάλλου, για την πρώτη φορά που φαντάζει δυνατή η αντικατάσταση κάποιας φθαρμένης κλείδωσης, όπως του ισχίου ή του γόνατος, με άλλη η οποία θα έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος.

Επί του παρόντος, βέβαια, οι ερευνητές εφάρμοσαν τη μέθοδο μόνο σε κουνέλια. «Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώσαμε ότι αναγεννήθηκε ολοκληρωτικά η επιφάνεια μιας κλείδωσης από τα βλαστοκύτταρα του ίδιου του πειραματόζωου. Η κλείδωση, μάλιστα, που δημιουργήθηκε ήταν πλήρως λειτουργική, καθώς όπως αποδείχθηκε, άντεχε το βάρος και είχε σωστή κίνηση», ανέφερε ο καθηγητής του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια δρ Τζέρεμι Μάο, ο οποίος συντόνισε την έρευνα.

Ενα σημαντικό πλεονέκτημα των κλειδώσεων από βλαστοκύτταρα είναι η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής που αναμένεται να έχουν συγκριτικά με τους τεχνητούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Στα πειράματα, ο δρ Μάο και οι συνεργάτες του αφαίρεσαν την κλείδωση του ισχίου από δέκα κουνέλια και εμφύτευσαν στη θέση της ένα είδος βιολογικής σκαλωσιάς συμβατής με τον οργανισμό του ζώου. Τα βλαστοκύτταρα κατευθύνθηκαν στο σημείο όπου είχε τοποθετηθεί η σκαλωσιά. Λίγο καιρό αργότερα, οι επιστήμονες παρατήρησαν τη δημιουργία οστού και χόνδρου σε δύο διακριτά στρώματα. Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, τα πειραματόζωα είχαν ανακτήσει τη φυσιολογική τους κίνηση. Το πείραμα περιγράφεται στο περιοδικό The Lancet. Ενα ακόμα σημαντικό επίτευγμα είναι ότι η νέα κλείδωση δημιουργήθηκε από τα βλαστοκύτταρα του ζώου χωρίς να καταστεί αναγκαία η συλλογή τους και η καλλιέργειά τους έξω από το σώμα του ζώου.