22 July 2010

«Θανάσιμη αμαρτία» η χειροτόνηση γυναικών

(Καθημερινή, 17/7/2010)


«Θανάσιμη αμαρτία» είναι, σύμφωνα με το Βατικανό, η χειροτόνηση γυναικών, η οποία συγκαταλέγεται έτσι στην κατηγορία των χειρότερων «εγκλημάτων κατά της πίστεως» μαζί με την παιδεραστία και τη σεξουαλική κακοποίηση. Στο σχέδιο των νέων, αναθεωρημένων πειθαρχικών κανόνων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, το οποίο δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «περιπτώσεις χειροτονίας γυναικών» συνιστούν ένα από τα «σοβαρότερα εγκλήματα», γι' αυτό και θα υποβάλλεται προς κρίση στη Σύνοδο για το Δόγμα τη Πίστεως.

Η ενέργεια αυτή του Βατικανού προκάλεσε τη δικαιολογημένη οργή των φιλελεύθερων καθολικών πιστών, αλλά και των γυναικείων οργανώσεων, οι οποίες την κατήγγειλαν ως μεσαιωνική και αναχρονιστική.
Εννοείται ότι τα περί αμαρτιών είναι μπαρούφες των παπάδων για να τρομοκρατούν ανασφαλείς και αμόρφωτους, αλλά έστω με τη δική τους λογική: Δεν είναι «θανάσιμη αμαρτία» η τοκογλυφία, στην οποία συμμετέχουν πολλοί εκκλησιαστικοί παράγοντες -διαχρονικά-, δεν είναι η υποστήριξη δικτατόρων, δεν είναι η ανοχή και συμμετοχή σε εγκλήματα κατά του ανθρωπισμού κ.ο.κ., η χειροτόνηση γυναικών τους απασχολεί; Και από τα χειρότερα «εγκλήματα κατά της πίστεως» λέει ο πάπας, και το συσχετίζει με την κακοποίηση παιδιών από παπάδες για να ισοπεδώσει τις εντυπώσεις.
Πουθενά στις χριστιανικές γραφές δεν απαγορεύεται η χειροτόνηση γυναικών, εκτός από την προτροπή του Παύλου «οι γυναίκες να κάθονται σπίτι και να υπακούν στους άντρες». Απ' την άλλη μεριά ισχυρίζονται οι θεόπληκτοι δεξιά κι αριστερά ότι η χριστιανική εκκλησία εξίσωσε τη γυναίκα με τον άντρα. Όποια αυθαίρετη γελοιότητα επινοήσουν, την πετάνε με τη βεβαιότητα ότι θα πείσουν τους «φτιαγμένους» οπαδούς τους...
Προφανέστατα έρχονται πιέσεις από πολλές ομάδες γυναικών με στόχο να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο εμπόδιο και να συμμετάσχουν κι αυτές στην εκκλησιαστική εξουσία - και στο ταμείο, οπότε σκαρφίζονται οι γεροντοκράτες επικεφαλής ό,τι τους καπνίσει για να αποτρέψουν τον κίνδυνο...