28 May 2010

Απο-βάπτιση - Διαγραφή


Περισσότεροι από 100.000 Βρετανοί έχουν πρόσφατα κατεβάσει “πιστοποιητικά απο-βαπτίσεως” από το Διαδίκτυο για να αποκηρύξουν την χριστιανική πίστη, στην οποία τους ενέταξαν εν αγνοία τους και σε μικρή ηλικία. Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από μια ομάδα που ονομάζεται Εθνική Άθρησκη Κοινότητα (NSS), ακολουθεί εκστρατείες εδώ και αλλού, συμπεριλαμβανομένης μιας αφίσας λεωφορείου του Λονδίνου που πυροδότησε διαμαρτυρίες, κηρύσσοντας πως “Πιθανώς δεν υπάρχει Θεός”.

“Τώρα παράγουμε πιστοποιητικά σε περγαμηνή και έχουμε πουλήσει 1.500 μονάδες για τρεις λίρες (4,35 δολάρια, 3,20 ευρώ) το καθένα”, δήλωσε ο πρόεδρος της NSS Terry Sanderson, 58 χρονών, νοσοκόμος στο επάγγελμα. Ο John Hunt, ένας 58χρονος από το Λονδίνο και ένας από τους πρώτους που προσπάθησε να «απο-βαπτιστεί», θεωρεί ότι ήταν πολύ μικρός όταν τον βάφτισαν σε ηλικία πέντε μηνών.

Ο νοσοκόμος είπε ότι απευθύνθηκε στην Αγγλικανική Εκκλησία για να της ζητήσει να αφαιρέσει το όνομά του. “Είπαν ότι είχαν ζητήσει νομική συμβουλή και ότι θα πρέπει να βάλω μια ανακοίνωση στο London Gazette”, δήλωσε ο Hunt, αναφερόμενος σε μία από τις επίσημες εφημερίδες της βρετανικής κυβέρνησης. Αυτό έκανε λοιπόν – η ανακοίνωση της αποκήρυξής του δημοσιεύθηκε στο Gazette τον Μάιο του 2008, με αποτέλεσμα να τη διαβάσουν πολλοί ακόμα Βρετανοί και να ακολουθήσουν τον Hunt.

Ο Michael Evans, 66 χρονών, καυτηρίασε τη βάφτιση των παιδιών ως “μια μορφή παιδικής κακοποίησης” και είπε ότι, όταν παραπονέθηκε στην εκκλησία όπου βαφτίστηκε, του είπαν να καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δηλαδή περίπου, τώρα σε παγιδεύσαμε, κάνε εσύ δικαστικές ενέργειες για να μας ξεφορτωθείς! Η Εκκλησία της Αγγλίας είπε ότι η επίσημη θέση της είναι να μην τροποποιεί τα αρχεία της.  “Η αποκήρυξη του βαπτίσματος είναι ένα ζήτημα μεταξύ του ατόμου και του Θεού”, είπε εκπρόσωπος της Εκκλησία στο AFP, ενώ ο νηπιοβαπτισμός φαίνεται να είναι ένα ζήτημα μεταξύ "πιστού" και των παπάδων, οι οποίοι θα τον αρμέγουν για όλη του τη ζωή.

Οργανωτές “απο-βαπτίσεως” λένε πως η πρωτοβουλία είναι μια απάντηση σε αυτό που βλέπουν ως αυξανόμενη τραχυφωνία από εκκλησίες – το αργότερο την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ ανακίνησε παγκόσμια διένεξη σε ένα ταξίδι στην ρημαγμένη από το AIDS Αφρική, λέγοντας ότι η χρήση προφυλακτικού θα μπορούσε να συντελέσει στην περαιτέρω εξάπλωση της νόσου! (μόνο παπάδες θα μπορούσαν να διαστρεβλώσουν τόσο πολύ την πραγματικότητα!) “Η Καθολική Εκκλησία είναι τόσο πολιτικά ενεργή αυτή τη στιγμή, που νομίζω ότι από εκεί προέρχεται η εχθρότητα”, δήλωσε ο Sanderson. “Στις καθολικές χώρες υπάρχει μια πολύ έντονη αίσθηση του να θέλουν να τιμωρήσουνν την εκκλησία με το να την αφήνουν.”

Στη Βρετανία, όπου τα στοιχεία της κυβέρνησης αναφέρουν ότι σχεδόν το 72 τοις εκατό του πληθυσμού προσδιορίζουν τους εαυτούς τους ως Χριστιανούς, ο Sanderson αισθάνεται ότι αυτή η “εχθρότητα” τροφοδοτεί το κίνημα της “απο-βαπτίσεως”. Ο θεολόγος Paul Murray στο Durham University διαφωνεί. “Δεν είναι αυτό η εμπειρία μου”, είπε, αλλά αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια αλλαγή στον αέρα.

“Βρισκόμαστε σε ένα ενδιαφέρον κλίμα όπου ο καθολικισμός και άλλα συστήματα πεποιθήσεων έχουν μεταφερθεί στη δημόσια, πλουραλιστική αρένα, παράλληλα με τους αθρηκευτιστές”, είπε. Κινήματα “απο-βαπτίσεως” έχουν ήδη παρουσιαστεί και σε άλλες χώρες.

Στην Ισπανία, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ ενός άνδρα από την Βαλένθια, του Manuel Blat, λέγοντας ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων θα μπορούσε να σβήσει το αρχείο της βαπτίσεώς του, σύμφωνα με μια αναφορά της International Herald Tribune. Ομοίως, η ιταλική Ένωση των Ορθολογιστών και Αγνωστικιστών (UAAR) κέρδισε μια νομική μάχη για το δικαίωμα αίτησης “απο-βαπτίσεως” το 2002, σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ. Η ιστοσελίδα της ομάδας φέρει μια φόρμα”απο-βαπτίσεως” για να διευκολύνει τα πράγματα.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του UAAR Raffaele Carcano, περισσότερα από 60.000 από αυτές τις φόρμες έχουν κατεβαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και συνεχίζουν να κατεβάζονται με ρυθμό περίπου 2.000 τον μήνα. Άλλα 1000 έντυπα κατεβάστηκαν μέσα σε μια μέρα, όταν η ομάδα πραγματοποίησε την πρώτη της εθνική ημέρα “απο-βαπτίσεως” την περασμένη 25 Οκτωβρίου.

Αλλού, ένα αθρησκευτικιστικό κίνημα της Αργεντινής ξεκινάει μια εκστρατεία “συλλογικής αποστασίας”, χρησιμοποιώντας το σύνθημα “Όχι στο όνομά μου” (No en mi nombre). Ο Sanderson ελπίζει ότι αποφάσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ανοίξουν τον δρόμο για νομική δράση στην Βρετανία, εφόσον οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν ένα επίπεδο ισότητας μεταξύ των νομοθεσιών των κρατών-μελών. “Αυτό θα ήταν ένα καλό προηγούμενο για να πούμε εμείς στον βρετανικό Information Commissioner: Άντε τώρα, ποια είναι η δικαιολογία σου;”, δήλωσε ο Sanderson. 
Οι αφίσεις στο πλάι των λεωφορείων που χτύπησαν το Λονδίνο τον Ιανουάριο πλασάραν το μήνυμα: “Πιθανώς δεν υπάρχει Θεός. Τώρα, λοιπόν, σταματήστε να ανησυχείτε, και απολαύστε την ζωή σας.“ Η κίνηση αυτή έγινε ως απάντηση σε διαφημίσεις υπέρ του Χριστιανισμού (στην πραγματικότητα διαφημίσεις κάποιας προτεσταντικής ομάδας) σε λεωφορεία, κατευθύνοντας τους περαστικούς σε μια ιστοσελίδα που προειδοποιούσε εκείνους που δεν δέχονταν τον Ιησού ότι θα υπέφεραν αιώνια στην κόλαση.

Η κωμωδιογράφος Ariane Sherine, ιθύνων νους της βρετανικής εκστρατείας λεωφορείου που είδε απομιμήσεις στη Βαρκελώνη και σε άλλες πόλεις, είπε ότι υποστηρίζει το κίνημα της “απο-βάπτισης”, αλλά δήλωσε πως οι δύο πρωτοβουλίες ήταν ξεχωριστές. Ο Sanderson παραμένει αποφασισμένος. “Το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για τις περγαμηνές δείχνει πόσο στα σοβαρά τις παίρνουν ,” είπε.
Παρ' ημίν θα γίνει στις 18 Ιουνίου, στις 10 π.μ. συγκέντρωση ενδιαφερομένων στα ληξιαρχεία και θα υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση με αίτημα της διαγραφή του θρησκεύματος από τις μερίδες. Απαραίτητη η αστυνομική ταυτότητα, δεν χρειάζονται χρήματα! Όχι στα δημοτικά γραφεία, αλλά στα ληξιαρχεία, εκεί που γεννήθηκε καθένας. Η εγγραφή του ληξιαρχείου δεν μεταφέρεται με κάθε μεταδημότευση, παραμένει όπου έγινε η αρχική δήλωση νεογέννητου.