13 April 2010

Θρησκευτικά παραμύθια και κυνικές ομολογίες

Στη συνέχεια των πολλαπλών αμφισβητήσεων, αν υπήρξε ποτέ ο Ιησούς ως άτομο και όλα τα συναφή που παρουσιάστηκαν πρόσφατα εδώ κι εδώ και παλαιότερα εδώ, παραθέτουμε και μερικές από τις πιο γνωστές κυνικές ομολογίες, ντόπιες και ξένες, περί του χριστιανικού παραμυθιού: 

Γνωστός επιφυλλιδογράφος, φιλόσοφος-θεολόγος και πανεπιστημιακός καθηγητής έγραψε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ότι, ένας μεγαλόσχημος Έλληνας «ποιμενάρχης» (πιστεύω ότι εννοεί τον αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ) είπε λίγο πριν πεθάνει σε στενό συνεργάτη του, επίσης κληρικό: «Εγώ δεν είχα μυαλό για να σπουδάσω, δεν είχα γνωριμίες και χρήματα για επιχειρήσεις, μπήκα στην Εκκλησία και με τις ιστορίες του Χριστούλη, έζησα σαν πρίγκιπας. Κοίτα να βρεις κι εσύ το δρόμο σου...».

Διασημότερος από τους ειλικρινείς (κυνικούς) εκμεταλλευτές της μυθολογίας του Χριστούλη πρέπει να ήταν ο πάπας
Λέων Χ (1513-1521). Η Barbara Walker αναφέρει στη «Woman's Encyclopedia of Myths and Secrets», σελ. 471, ότι είπε ο συγκεκριμένος πάπας: «Πόσο κέρδος δεν μας έχει φέρει ο μύθος του Χριστού;».

Ο αιδ. Taylor γράφει στο σύγγραμμά του «Διήγησις» (σελ. 35) για την ακριβή έκφραση και αντίληψη του πάπα Λέοντα: «
Όλοι ξέρουμε πόσο ωφέλιμος ήταν αυτός ο μύθος του Χριστού για μας!».

Τέλος, η επίσημη «Καθολική Εγκυκλοπαίδεια» (The Catholic Encyclopedia) αναφέρει το απόφθεγμα του συγκεκριμένου πάπα ως εξής: «
Πόσο δεν έχουμε ωφεληθεί εμείς και οι οικογένειές μας από το μύθο του Χριστού; Είναι φανερό αυτό σε όλες τις γενεές», με σκοπό να το διαψεύσει, χωρίς να παραθέτει κάποια στοιχεία!

Συνολικά: Ο ιδρυτής δεν υπήρξε ποτέ, ο εμπνευστής του χριστιανισμού (Παύλος) διέδιδε ιστορίες από το μυαλό του, τα "ιερά βιβλία" γράφτηκαν στο πόδι και με συναρμολόγηση δανείων από άλλες θρησκείες, οι "πατέρες" συμπλήρωσαν τις γραφές με εξωχριστιανικές σκέψεις, κλεμμένες κυρίως από την ελληνική φιλοσοφία και προσαρμοσμένες στις εκάστοτε ανάγκες αιτιολόγησης, ενώ παράλληλα έστησαν ένα μηχανισμό για να προσφέρουν στήριξη στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και να έχουν και οι ίδιοι όφελος από την εξουσία και τον πλούτο. Έκτοτε επιδόθηκαν σε κάθε είδους εγκλήματα για να σταθεροποιήσουν την εξουσία και να βελτιώσουν την καλοπέρασή τους - και συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο μέχρι σήμερα...

Όπως έγραψα και με άλλη αφορμή, όσοι συνεχίζουν με αυτά τα συντριπτικά στοιχεία να πιστεύουν στις ιστορίες από τη Μέση Ανατολή, είναι είτε ευήθεις είτε ιδιοτελείς.