07 April 2010

Εντάσεις στα Ιεροσόλυμα

Όταν έληξαν οι καυγάδες, έκανε ο θεούλης το θαύμα

(του Νικου Παπαχρηστου, Καθημερινή, 7/4/2010)

Σε «στρατοκρατούμενη» περιοχή μετατράπηκε για άλλη μια χρονιά το συγκρότημα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κατά την τελετή της αφής του Αγίου Φωτός, που διεξήχθη το Μεγάλο Σάββατο στον Ναό της Αναστάσεως. Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας εμπόδισαν τους προσκυνητές να προσεγγίσουν ακόμα και την αυλή του.

Την ίδια στιγμή η βίαιη απομάκρυνση πιστών από αστυνομικούς από χώρους του Πατριαρχείου, όπως μέσα από τον Ναό των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες αγιοταφιτών κληρικών. «Δεν έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο. Είναι πρωτοφανές! Μας κορόιδεψαν και εξέθεσαν το Πατριαρχείο. Καθώς είχαμε λάβει τη διαβεβαίωση της αστυνομίας ότι θα επιτραπεί η είσοδος σε πιστούς και κληρικούς, τους είχαμε καλέσει να έρθουν.

Οι ίδιοι προσκυνητές πλέον εγκαλούν το Πατριαρχείο. Ο κάθε πιστός που προσεβλήθη από τη στάση της αστυνομίας πρέπει να κάνει καταγγελία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επικρατήσουν ξανά αυτές οι τραγικές συνθήκες», δηλώνει στην «Κ» ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος Ησύχιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί έσπρωξαν και έριξαν κάτω τον αρχιμανδρίτη Ιωαννίκιο, ενώ εμπόδισαν αγιοταφίτες να μεταβούν στον Ναό της Αναστάσεως για την άσκηση προσκυνηματικού δικαιώματος στον Πανάγιο Τάφο, παρά το γεγονός ότι ήταν εφοδιασμένοι με τη σχετική κάρτα διαβάσεως.


Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι αστυνομικοί δεν επέτρεπαν την πρόσβαση των προσκυνητών ούτε καν στις δημόσιες τουαλέτες που υπάρχουν στον αυλόγυρο του Πατριαρχείου, ενώ αφαίρεσαν από τον πορτάρη της κεντρικής εισόδου τα κλειδιά της εισόδου που οδηγεί στον Ναό του Αγ. Ιακώβου, στον οποίο εξυπηρετείται το αραβόφωνο ποίμνιο του Πατριαρχείου.
Δεν γίνεται μόνο συγκεκριμένη ημέρα και σε συγκεκριμένο τόπο το "θαύμα", γίνεται και τη στιγμή που αποφασίζει η Αστυνομία ότι τελείωσαν οι καυγάδες... Θα μπορούσε, βέβαια, ο θεούλης να δώσει στους (όποιους) δράστες μια κατραπακιά και να αποτελεί αυτό το πιο σημαντικό θαύμα του αιώνα... Έλα όμως που δεν ασχολείται ο υποθετικός με τους πιστούς του! Γι' αυτό βρίσκουν και ασχημονούν αυτοί, αφού ούτε οι ίδιοι τον πιστεύουν!