16 March 2010

Φορολόγηση της εκκλησίας;

Σοκ προκαλούν στα στελέχη της Εκκλησίας τα σχέδια της Κυβέρνησης για την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συγκάλεσε ήδη, έκτακτη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη με την συμμετοχή ειδικών προκειμένου να αξιολογήσουν τα μέτρα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα βασικά σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου που κατέθεσε σήμερα η Κυβέρνηση στην αρμόδια διαρκή Επιτροπή της Βουλής προς διαβούλευση η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας θα φορολογείται πλέον όπως και των άλλων ΝΠΔΔ κοινωφελούς σκοπού. Συγκεκριμένα θα φορολογούνται με συντελεστή 20% τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας και των Ιερών Μονών ενώ θα φορολογούνται με συντελεστή 5% οι δωρεές ακινήτων και με 10% οι δωρεές μετρητών.


«Με έκπληξη και πικρία πληροφορήθηκε κλήρος και λαός της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος ότι στις κατατεθειμένες προτάσεις επί του φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπεται φορολογία εις βάρος των εσόδων της Εκκλησίας της Ελλάδος ύψους 20% . Είναι πρωτοφανές και άδικο το μέτρο αυτό. Επιπλέον προβλέπεται φορολογία 10% επί των δωρεών στα εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα. Προς τι όλη αυτή η αντεκκλησιαστική στάση εναντίον της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία σε πλείστες περιπτώσεις από την απελευθέρωση μέχρι και σήμερα διέθεσε ότι μπορούσε παραπάνω για την ενίσχυση του λαού και του Κράτους μας;» διερωτάται, μιλώντας στο Amen.gr, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.


«Σημειώνουμε ότι κατά την παρούσα περίοδο και ενώ όλα αυτά παρατηρούνται στην ορθόδοξη Ελλάδα εις βάρος της Εκκλησίας, στις ορθόδοξες Εκκλησίες των χωρών του τέως υπαρκτού Σοσιαλισμού, οι Κυβερνήσεις λαμβάνουν ευεργετικές αποφάσεις προς στήριξη των Εκκλησιών αυτών κάτι που είναι προς τιμήν τους διότι οι κρατούντες εκεί ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους για τους λαούς τους και τις πατρίδες τους» πρόσθεσε ο κ. Άνθιμος.


«Να συμφωνήσουμε για φόρο στα μισθώματα. Αλλά έχετε ακούσει φυσικό ή νομικό πρόσωπο να πληρώνει φόρο επί των ακαθαρίστων; Θα πρέπει να πληρώσει (σ.σ. εννοεί η Εκκλησία) έσοδα μείον έξοδα και επί του καθαρού υπολοίπου εάν υπάρχει να μπει φόρος. Εδώ όμως γίνεται μια μεταχείριση της Εκκλησίας χειρότερη και από ανώνυμη εταιρεία» υποστήριξε, πριν ακόμα ανακοινωθούν τα παραπάνω σημεία του νομοσχεδίου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Αντώνης Ζαμπέλης, Γενικός Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος.


«Εάν επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες πληροφορίες και οι προτάσεις γίνουν νόμος του Κράτους, τότε τα νέα μέτρα θα αποβούν εξοντωτικά για τις φτωχές και μικρές επαρχιακές μητροπόλεις» δηλώνει στο Αmen.gr ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί μητροπολίτες προσανατολίζονται να ζητήσουν την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να αποφασίσουν ποια στάση θα υιοθετήσει η Εκκλησία της Ελλάδος έναντι της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. «Αρκετά συναινετικοί εμφανιστήκαμε. Τι κερδίσαμε λέγοντας σε όλα ΝΑΙ; Να χάσουμε σε όλα τα ανοικτά μέτωπα με την Κυβέρνηση. Σε λίγο θα μας πάρουν μέχρι και τα παγκάρια των Ναών» είπε στο Amen.gr, φανερά ενοχλημένος, μητροπολίτης της Πελοποννήσου.


(από το εκκλησιαστικό site amen.gr)
Τίποτα δεν θα τους πάρουν! Θα αποδειχθεί ένα δίχτυ με τεράστιες τρύπες, από το οποίο θα το σκάσουν όλοι, οι περισσότεροι νόμιμα... Μα χρειάζονται λεφτά για το "φιλανθρωπικό έργον" τέκνον μου!