06 November 2009

Δύσκολοι καιροί...

Ενώ στην Ελλάδα ο διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας μοιάζει για τους κυβερνώντες δρόμος γεμάτος με αγκάθια, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει την Ιταλία για την παρουσία του σταυρού στις σχολικές αίθουσες!

Με την αιτιολογία ότι κάτι τέτοιο εναντιώνεται στο θεσμοθετημένο δικαίωμα των γονιών να ανατρέφουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους. Άνθιμος (Θεσσαλονίκης, βεβαίως) που τους χρειάζεται!

Τη «ζημιά» την έκανε Ιταλίδα ονόματι Σόλιε Λάουτσι, η οποία έκρινε ότι ο σταυρός που κρεμόταν στις σχολικές τάξεις των τέκνων της ήταν αντίθετος με τον λαϊκό χαρακτήρα του σχολείου, του κράτους γενικότερα. Το κράτος υποστήριξε ότι ο σταυρός είναι σύμβολο της Ιταλίας. Οι δικαστές στο Στρασβούργο διαφώνησαν. Και επιδίκασαν στην «αμαρτωλή» το ποσό των 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη. Λίγα τα χρήματα, μεγάλο το πλήγμα για την Καθολική Εκκλησία. Η Ορθόδοξη Ελλαδική Εκκλησία δεν ανησυχεί σε περίπτωση που κάποια Ελληνίδα Λάουτσι αποφασίσει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίδας πασιονάριας;

Για τι να πρωτοανησυχήσει, εδώ που τα λέμε; Δεν φτάνει το καυτό θέμα με την εκκλησιαστική περιουσία, ήρθε και ο ΣΥΡΙΖΑ και επανέφερε το (ξεχασμένο) θέμα της καύσης των νεκρών. Υπενθυμίζοντας ότι έχουν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια από την ψήφιση του νόμου που την επιτρέπει, ωστόσο ως σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί αποτεφρωτήριο.

Δύσκολοι καιροί για το ιερατείο της χώρας...
(ΒΗΜΑ, 4/11/2009)