02 November 2009

Οι Γκαγκαούζοι

Οι Γκαγκαούζοι είναι ένας βαλκανικός λαός που βρίσκεται διασκορπισμένος σε πολλές χώρες, με μεγαλύτερη πυκνότητα στις νότιες περιοχές της Μολδαβίας και κυρίως στο Κομράτ, όπου ζουν περίπου 170.000 άτομα. Αφενός μιλάνε μια παραλλαγή της τούρκικης γλώσσας με διάφορες προσμίξεις από άλλες βαλκανικές γλώσσες, αφετέρου είναι στο θρήσκευμα χριστιανοί ορθόδοξοι.

Χώρα

Πληθυσμός

Μολδαβία

148.000

Ουκρανία

31.900

Ελλάδα

30.000

Τουρκία

15.000

Ρωσία

12.200

Ρουμανία

3.000

Καζακστάν

700

Βουλγαρία

540

Διατυπώνονται 4 θεωρίες για την προέλευση και την Ιστορία των Γκαγκαούζων, ανάλογα ποια πλευρά τους διεκδικεί ως «αλύτρωτα αδέλφια». Στο σημερινό κυριότερο τόπο συγκέντρωσης στη νότια Μολδαβία, η οποία έχει αποσχισθεί από τη Ρουμανία, έφτασαν οι Γκαγκαούζοι μετά τους ρωσο-τουρκικούς πολέμους, όταν οι Ρώσοι τους μάζεψαν εκεί για την προστασία τους από τους Οθωμανούς. Σήμερα οι Τούρκοι καλοπιάνουν τους Γκαγκαούζους και έχουν προσφέρει σχολεία, αφού τα τούρκικα αποτελούν τη βασική γλώσσα τους.

Κοπέλες από την Γκαγκαουζία

Γεγονός είναι ότι οι ίδιοι οι Γκαγκαούζοι πολύ θα ήθελαν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, επειδή από τις χώρες που τους διεκδικούν, η Ελλάδα φαίνεται να είναι η ευπορότερη. Εννοείται, ούτε που φαντάζονται, τί τους περιμένει εδώ από πλευράς κοινωνικής και εθνικής αναγνώρισης και εργασιακών δυνατοτήτων και πώς περνάνε όλοι οι άλλοι «αλύτρωτοι».που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και εγκαταστάθηκαν στα διάφορα γκέτο (Πόντιοι, Καυκάσιοι κτλ.)