14 October 2009

Ο Nίκος Χρυσόγελος μιλάει στον Flash 96

για τη φάρσα στην εκπομπή του Θανάση Λάλα


Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για τη «φάρσα της χρονιάς» που σκάρωσε ο Θανάσης Λάλας δια του συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στους Οικολόγους Πράσινους.

Η πρόταση, που έγινε από την εκπομπή του Flash 96, να αναλάβουν οι ΟΠ το υφυπουργείο Περιβάλλοντος σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Ορισμένοι έσπευσαν να καταλογίσουν εμπάθεια στο ραδιοφωνικό δίδυμο και να προβλέψουν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των ΟΠ.

Σήμερα τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων, κος Νίκος Χρυσόγελος, βρέθηκε στο στούντιο του σταθμού και συνομίλησε ζωντανά με τους Θανάση Λάλα και Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Η εκπομπή διευκρίνισε ότι καμία κακόβουλη πρόθεση δεν υπήρξε από πλευράς της και ο κος Χρυσόγελος τόνισε ότι το χιούμορ είναι απαραίτητο κομμάτι της ζωής, αν και προτιμά να διαλέγεται επί συγκεκριμένων και πραγματικών προτάσεων, ώστε να μπορεί να αναπτύσσει τις σταθερές πολιτικές θέσεις των ΟΠ.

Η ραδιοφωνική συνάντηση έγινε σε εγκάρδιο κλίμα. Μάλιστα, η εκπομπή επεφύλαξε ακόμα ένα «πείραγμα» στον κο Χρυσόγελο, καθώς χθες ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος ως στυλίστας τηλεφώνησε εκ νέου στον επικεφαλής του ψηφοδελτίου των ΟΠ προτείνοντάς του νέο λουκ ώστε να αυξηθεί η απήχηση του κόμματος.

Ο Νίκος Χρυσόγελος μιλά αναλυτικά στον Flash 96 και τον Αργύρη Κωστάκη αυτήν την Κυριακή στις 15.00 στην εκπομπή «Συνάντηση».

Θ.ΛΑΛΑΣ : Έχουμε τον κ. Χρυσόγελο, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας τιμάτε με την παρουσία σας σ’ αυτή την εκπομπή. Χίλια συγγνώμη γι’ αυτό που κάναμε, εντάξει; Το λέω και δημόσια. Εμείς αστεία κάνουμε, το καταλαβαίνετε, έτσι;

Ν.ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Το θέμα είναι ότι έπεσε σε μια συγκεκριμένη στιγμή που γινόντουσαν σοβαρές συζητήσεις.

Θ.ΛΑΛΑΣ : Αλλιώς πώς θα είχε ενδιαφέρον; Το αστείο άμα το κάνεις εκτός χρόνου και τόπου και τη σάτιρα γενικότερα, φαντάζεστε το Λαζόπουλο να σατιρίζει τον Παπανδρέου και τον Βενιζέλο όταν πια δεν έχουν λόγο να διεκδικούν την εξουσία; Τότε που τους σατίριζε, τους σατίριζε γιατί ακριβώς ήταν το κόλπο.

Ν.ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Εντάξει, σίγουρα η πολιτική έχει και το στοιχείο της σάτιρας αλλά μερικές φορές όταν συγχέονται λίγο τα όρια μεταξύ σάτιρας και μιας παρέμβασης που είναι πιο πολιτική, θέλει προσοχή. Γιατί υπήρχε σοβαρή πρόταση από τον Γιώργο τον Παπανδρέου στη Μαρία τη Βασιλάκου, που βέβαια εμείς θα απαντούσαμε το ίδιο όπως απαντήσαμε και στη φάρσα.

Θ.ΛΑΛΑΣ : Συνεπέστατοι ήσασταν στη φάρσα.

Ν.ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Βεβαίως. Νομίζω ότι απέδειξα ότι έχουμε μια συγκροτημένη πολιτική. Όταν σου κάνει κάποιος μία πρόταση ότι μέσα σε τρεις ώρες θα συνεργαστούν δύο κόμματα, αυτό πρέπει να γίνει, αν μπορεί να γίνει, στη βάση μιας προγραμματικής συζήτησης. Δεν μπορεί να γίνει ούτε σε ατομικό επίπεδο ούτε άρπα-κόλλα γιατί με το δίκιο τους μετά θα μας βρίζανε πολλοί πολίτες ότι άλλα μας λέγατε, ότι εσείς θέλετε να αλλάξουν πολιτικές.

Θ.ΛΑΛΑΣ : Έχετε δίκιο. Πρώτα-πρώτα να προειδοποιήσουμε γιατί αιφνιδιάσαμε τους ακροατές, σας ευχαριστώ πολύ γιατί αλλού πηγαίνατε και αλλού βρεθήκατε. Έχετε έρθει εδώ πέρα για να δώσετε μια συνέντευξη στο σταθμό, περνούσατε από το διάδρομο. Χαίρομαι πάρα πολύ που μπήκατε στην εκπομπή.

Ν.ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Είπαμε να κάνουμε κι εμείς μια φάρσα.

Θ.ΛΑΛΑΣ : Είπαμε άλλωστε σήμερα, έτυχε να λέμε ότι είναι ανοιχτά τα μικρόφωνα, ό,τι γίνεται θα το ακούτε, οπότε μπήκατε μέσα και ήταν πάρα πολύ φυσικό. Θέλω να σας πω ότι εμείς είχαμε λάβει τα μέτρα μας τότε, είχαμε πει ότι θα σας ξαναπάρουμε αργότερα, ας το κρατήσουμε μεταξύ μας, βιαστήκατε λιγάκι αλλά δεν πειράζει.

Ν.ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Πήραμε κι εμείς τηλέφωνα, γι’ αυτό λέω ότι έπεσε σε μια περίεργη συγκυρία γιατί προσπαθώντας να διερευνήσουμε αν ήταν φάρσα ή αν ήταν σοβαρή πρόταση μιλήσαμε με διάφορους ανθρώπους και από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, οι μεν μας είπαν ότι εμείς δεν πήραμε αλλά μπορεί να πήραν κάποιοι άλλοι.

Θ.ΛΑΛΑΣ : Αυτό είναι είδηση.

Ν.ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Πήραμε τον κύριο Γερουλάνο και μας είπε «εμείς δεν έχουμε πάρει τηλέφωνο», γιατί χρησιμοποιήσατε το όνομα…

Κ.ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ : Ναι, είπαμε ότι είμαστε γραφείο Γερουλάνου.

Ν.ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Μας είπαν ότι εμείς δεν πήραμε όμως αλλά μπορεί να πήραν κάποιοι άλλοι και προσπαθώντας να διασταυρώσουμε ρωτήσαμε και βάλαμε και ανθρώπους να ρωτήσουν στο περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου και είπε ότι βεβαίως θα πάρει τηλέφωνο και το Νίκο το Χρυσόγελο γι’ αυτά τα θέματα, η πρόταση δεν αφορούσε μόνο τη Μαρία τη Βασιλάκου. Αλλά στις 6-6.30 η ώρα η απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τότε, τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Ελενόπουλο, ήταν ότι ήταν μια πρόταση η οποία απευθυνόταν μόνο σε συγκεκριμένα άτομα. Επομένως υπήρχε μια γενικότερη σύγχυση γιατί θα μπορούσαμε να έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ήταν φάρσα. Γι’ αυτό στις 7 όταν δώσαμε και τη συνέντευξη είπαμε ότι δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν ήταν φάρσα, υπάρχουν όμως στοιχεία τα οποία λένε ότι αφορά μια πρόταση αλλά μια τέτοια πρόταση για να είναι σοβαρή σε μια ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να συζητηθεί, να έχουμε το χρόνο να μιλήσουμε μεταξύ δύο κομμάτων, να δούμε πού συμφωνούμε, πού διαφωνούμε, για να μπορέσουμε να απαντήσουμε αν αναλαμβάνουμε τέτοια ευθύνη ή όχι.

ΕΡ : Εσείς πιστεύετε ότι το γέλιο είναι οικολογικό;

Ν.ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Βεβαίως, το γέλιο… Το λέει και το επίθετό μου εξάλλου.

Θ.ΛΑΛΑΣ : Εσείς είσαστε χρυσό γέλιο.

Ν.ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Το γέλιο είναι σίγουρα και είμαστε υπέρ και του αστείου και της… Αλλά μερικές φορές στην πολιτική πρέπει να υπάρχουν σοβαρές προτάσεις και αυτό το έχουμε πει από την αρχή. Δε θέλουμε να κάνουμε της πλάκας συνεργασίες, δε θέλουμε να απαντάμε σε προσκλήσεις για συμμετοχή σε μια κυβέρνηση με ελαφριά τη συνείδηση. Δηλαδή δεν μπορούμε σε τρεις ώρες να πούμε «ναι, συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση» στην οποία δεν έχουμε συζητήσει τι θα κάνει αυτή η κυβέρνηση. Δηλαδή δεν μπήκαμε στην πολιτική για να πάρουμε κάποιες καρέκλες και το έχουμε πει από την αρχή ότι αν θέλαμε να το κάνουμε αυτό θα το είχαμε κάνει πριν από πολλά χρόνια. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε σε αλλαγές και στην κουλτούρα της κοινωνίας και στην πολιτική λειτουργία να υπάρχει ήθος, να υπάρχει μια πολιτική συζήτηση. Και σαν Οικολόγοι-Πράσινοι λέμε ότι παρότι δεν είμαστε στη Βουλή, παρότι δεν είμαστε στην κυβέρνηση, θα στηρίξουμε προτάσεις της κυβέρνησης που κρίνουμε ότι είναι θετικές. Γιατί αυτά τα θέματα δεν μπορεί να περιμένουμε πότε θα είμαστε εμείς στη Βουλή, πότε θα περάσουν 10-20 χρόνια να έχουμε ισχυρή επιρροή. Το να είναι καλύτερη η πόλη, να αναπνέουμε καθαρό αέρα ή το να γίνει ανακύκλωση είναι πράγματα τα οποία πρέπει να τα λύσουμε τώρα. Το να έχουμε καινούργιες θέσεις εργασίας που να είναι πράσινες πρέπει να το λύσουμε τώρα. Και με αυτή την έννοια εμείς είμαστε ανοιχτοί, σας το λέω και σαν είδηση, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες αφού γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις.

Θ.ΛΑΛΑΣ : Άμα είναι να αναλάβετε πρωτοβουλίες να τις αναλάβουμε εμείς, να πάρουμε εμείς τον Παπανδρέου να πούμε ότι θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί σου;

Ν.ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Εμείς θέλουμε και ο πολίτης και η κοινωνία των πολιτών νομίζω ότι πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες, όλοι μας, στο να προωθήσουμε τις αλλαγές που είναι απαραίτητες και απαιτούν μεγαλύτερες πλειοψηφίες και στην κοινωνία και στην πολιτική. Είναι ώριμες αρκετές από αυτές τις αλλαγές μέσα στην κοινωνία και νομίζω ότι θα πρέπει να το δούμε σοβαρά. Η χώρα μας έχει μείνει πολύ πίσω σε θεσμικό επίπεδο, σε περιβαλλοντικό επίπεδο, σε επίπεδο πράσινης οικονομίας. Αυτά που λέμε για παράδειγμα για το νομό Ηλείας, εμείς τα λέγαμε το 2007 ως Οικολόγοι-Πράσινοι, είπαμε ότι αυτός ο νομός που πέρασε μέσα από μία καταστροφή θα μπορούσε να αποτελέσει κι ένα παράδειγμα ελπίδας, βλέπετε τα χρησιμοποιεί και η καινούργια κυβέρνηση. Αυτά που λέμε όμως πράσινη οικονομία είναι τα στοιχειώδη, δεν είναι κάτι παραπάνω, αυτά που είπε και η κυβέρνηση. Δηλαδή το να λύσουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών, το πρόβλημα των λυμάτων, η διαχείριση των λυμάτων…

Κ.ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ : Άρα θα μπορούσε να υπάρχει μια ευρύτερη συνεργασία, έτσι δεν είναι;

Ν.ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Βεβαίως, εμείς είμαστε ανοιχτοί και είπαμε ότι σε πράγματα στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε και να συμφωνήσουμε θα υποστηρίζουμε και θα παίρνουμε πρωτοβουλίες. Στα πράγματα τα οποία βλέπουμε ότι πάνε σε λάθος δρόμο εμείς θα ασκούμε κριτική. Είναι μια καινούργια πολιτική συμπεριφορά ότι ένα κόμμα βοηθάει στο να αλλάξει η κοινωνία και οι πολιτικές. Δεν λέει συνέχεια όχι.

Θ.ΛΑΛΑΣ : Θέλετε να σας βοηθήσουμε όταν θα ασκείτε κριτική; Να σας βοηθήσουμε εμείς σαν εκπομπή. Όταν θα είστε έτοιμοι να μας το λέτε και αφήστε το σε ‘μας. Να σας πω, όταν μάθατε την επόμενη μέρα ότι αυτό ήταν φάρσα και την είχαμε κάνει εμείς, γελάσατε τουλάχιστον ή πανικοβληθήκατε; Γελάσατε ή κλάψατε;

Ν.ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Από τη μία γελάσαμε αλλά μας ενόχλησε κιόλας, το λέω γιατί ήρθε σε μια στιγμή που γινόντουσαν και προτάσεις οι οποίες είχαν πολιτικό στίγμα περί συνεργασίας. Δεν ήταν όμως σε σοβαρή βάση, τουλάχιστον εγώ το ερμηνεύω έτσι, δε γίνεται συζήτηση για συνεργασία μέσα σε 2-3 ώρες.

Θ.ΛΑΛΑΣ : Αυτό όμως δεν είναι σημαντικό; Ξέρετε πού; Έτσι, ένα αστείο, γιατί αυτή η εκπομπή τι κάνει; Δεν πιστεύω ούτε όταν κάναμε τα κακά παιδιά, ούτε τώρα που κάνουμε αυτό το πράγμα, όταν με το Λάμπη κάναμε τα κακά παιδιά, ότι εμείς κάναμε απλώς φάρσες. Εμείς κάνουμε ένα είδος ρεπορτάζ που κάτι θέλουμε να πούμε μέσα από αυτό το πράγμα και γι’ αυτό κιόλας πάτα απευθυνόμαστε, τις περισσότερες φορές, στην εξουσία. Δεν έχει ενδιαφέρον αυτό το πράγμα να το κάνεις με τον ανώνυμο άνθρωπο, παρόλο που οι συμμετέχοντες στις φάρσες είναι άνθρωποι απλοί. Αλλά είσαστε μέσα σ’ αυτό το χώρο, μέσα στο πολιτικό γίγνεσθαι. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι κατά βάση τι φάνηκε από αυτό το πράγμα; Ότι το ΠΑΣΟΚ, εσείς είχατε μια καθαρή θέση ότι δεν συνεργάζεστε με το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη φάση, κάτω από συνθήκες τόσο σύντομες…

Ν.ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Ότι δε θα συνεργαστούμε κάτω από αυτές τις συγκεκριμένες συνθήκες όπου μία πρόταση πρέπει να απαντηθεί μέσα σε ελάχιστες ώρες χωρίς προγραμματική συζήτηση, χωρίς να διευκρινίσουμε πού θα συμφωνούμε και πού θα διαφωνούμε.

Θ.ΛΑΛΑΣ : Από την άλλη όμως μεριά θέλω να σας πω ότι ήταν σαν να το περιμένατε ότι θα σας κάνανε την πρόταση.

Ν.ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Ναι, βεβαίως το περιμέναμε. Δηλαδή, όταν έχει προηγηθεί η πρόταση του πρωθυπουργού στη Μαρία τη Βασιλάκου, όταν λαμβάνουμε πληροφορίες ότι όντως θα γίνει σοβαρή πρόταση, όταν ξέρουμε ότι υπάρχει ένα πολιτικό παιχνίδι και επικοινωνιακό, το περίεργο είναι ότι δε βγήκε η κυβέρνηση να πει ξεκάθαρα «ναι, κάναμε πρόταση συνεργασίας στους Οικολόγους-Πράσινους» ανεξαρτήτως της φάρσας, γιατί η φάρσα απλώς ήρθε σφήνα μέσα σε μια σειρά εξελίξεων που υπήρχαν εκείνη τη στιγμή, δεν είπε ότι κάναμε πρόταση στους Οικολόγους-Πράσινους κα θέλουμε συνεργασία που θα συζητήσουμε έστω μετά το σχηματισμό κυβέρνησης. Ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου είπε στη Μαρία τη Βασιλάκου «ναι, αφορά και τους Οικολόγους η συνεργασία», τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διέρρευσαν την πληροφορία, φαντάζομαι ότι διαρρεύσατε εσείς την πληροφορία στους δημοσιογράφους περί συνεργασίας…

Θ.ΛΑΛΑΣ : Εμείς όχι.

Ν.ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Όμως 5 η ώρα ήταν όλοι οι δημοσιογράφοι ενημερωμένοι ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε πρόταση συνεργασίας στους Οικολόγους-Πράσινους πριν καν προλάβουμε να απαντήσουμε.

Θ.ΛΑΛΑΣ : Εμείς όχι γιατί εγώ έλειπα στο εξωτερικό έτσι κι αλλιώς.

Ν.ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Δηλαδή διαρρέει ότι έγινε πρόταση συνεργασίας στους Οικολόγους-Πράσινους και όχι σε ένα μεμονωμένο άτομο, παίζει η ΝΕΤ ότι γίνεται πρόταση συνεργασίας και μάλιστα κρατάει ο πρωθυπουργός κενές δύο θέσεις υφυπουργών, που δεν έχει γίνει όμως επίσημα κάτι τέτοιο πέρα από την επαφή με τη Μαρία τη Βασιλάκου και αμέσως μετά δηλώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου πρώτος και ο κ. Ελενόπουλος αργότερα ότι η πρόταση δεν έγινε στους Οικολόγους-Πράσινους, έγινε σε μεμονωμένα άτομα. Εμείς είπαμε ότι περίοδος μεταγραφών για το ποδόσφαιρο δεν είναι τώρα ή τουλάχιστον δεν αφορά εμάς. Εάν είναι σοβαρή η πρόταση περί συνεργασίας πρέπει τα κόμματα να κάτσουν να συζητήσουν πολιτικά όπως γίνεται στην Ευρώπη, μιλάνε Χριστιανοδημοκράτες-Φιλελεύθεροι.

Κ.ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ : Πάντως ήταν μια διαβολική συγκυρία, δηλαδή το πώς μας ήρθε εκείνη η ιδέα χωρίς να έχουμε υπόψη μας όλο το ντεσού, πώς εκτελέσαμε τη φάρσα κι έπεσε πάνω στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κατηγορηθήκαμε μετά ότι είχαμε σκοπιμότητα, ότι σας είχαμε βάλει στόχο…

Θ.ΛΑΛΑΣ : Δεν είχαμε τίποτα, σας το λέμε, με μεγάλη συμπάθεια βλέπουμε όλο αυτό το πράγμα.

Κ.ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ : Και σήμερα που σας έχουμε κάνει πάλι μια φάρσα, με μεγάλη συμπάθεια, δηλαδή με το πουκάμισο που σας κάναμε χθες…

Θ.ΛΑΛΑΣ : Πάλι εμείς ήμασταν.

Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Πάλι η ίδια απάντηση θα ήταν.

Θ.ΛΑΛΑΣ : Χθες λέω από μια φάρσα, θα την ακούσουν, αν μας δίνετε… τώρα μπορεί να πάρουμε και το οκέι σας, θα το ακούσουν οι ακροατές αλλά και πάλι αντιδράστε πάρα πολύ σωστά. Δηλαδή λέτε ότι «αν θέλετε να συζητήσουμε πολιτικά συζητάμε, τώρα για το τι πουκάμισο φοράω και τι χρώμα είναι το πουκάμισό μου δεν μπορώ να συζητήσω». Αν θέλετε μην έρθετε. Θέλω να πω όμως ότι μέσα από αυτό το πράγμα το αιφνιδιαστικό φαίνεται του κάθε ανθρώπου η σκέψη. Είχαμε κάνει προεκλογικά, δεν ξέρω αν το έχετε ακούσει, είχαμε κάνει ένα είδος προσεγγίσεων που ήταν σαν φάρσες, παίρναμε στα πολιτικά γραφεία, εγώ έκανα ένα παιδί που ήταν στη μοναξιά του…

Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Έχω ακούσει πολλές από αυτές.

Θ.ΛΑΛΑΣ : Αυτό το πράγμα κάτι δείχνει. Έπαιρνες σε ένα πολιτικό γραφείο ενός νυν υπουργού, τότε ήταν υπουργός ακόμα και τον βλέπεις ότι έχει μια οργάνωση να βοηθήσει έναν άνθρωπο… κάποιος άλλος το κλείνει. Δεν είναι η κοπέλα που το κάνει εκείνη τη στιγμή, δείχνει όμως το πόσο οργανωμένο είναι ένα γραφείο να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα του πολίτη, του οποίου διεκδικεί την ψήφο και του λέει ότι εγώ θα ικανοποιήσω το πρόβλημά σου, ή θα προσπαθήσω τουλάχιστον να το λύσω το πρόβλημά σου. Θέλω να πω ότι πίσω από τη φάρσα κάτι υπάρχει πάντα, δεν είναι απλώς και μόνο… Θα ακούσουν σήμερα οι ακροατές και θα δουν ότι υπάρχει ένας άνθρωπος συγκροτημένος που ενώ περπατάει στο δρόμο, γιατί χθες σας πιάσαμε στο δρόμο να περπατάτε, έχετε την εγρήγορση να πείτε ότι «εγώ γι’ αυτά τα πράγματα δεν συζητώ. Συζητώ πολιτικά» και αυτό κάτι δείχνει. Εντάξει, χαμογελάει ο κόσμος, το διασκεδάζει που γίνεται αυτό το πράγμα και γιατί όχι; Αλλά όμως από πίσω θέλω και πάλι να σας πω ότι ο άνθρωπος που δεν πρέπει να εκτεθεί δεν εκτίθεται, ο άνθρωπος που είναι συγκροτημένος δεν εκτίθεται.

Κ.ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ : Φαίνεστε άνθρωπος πολύ ζεν-μάστερ, φαίνεστε πάρα πολύ ήρεμος, νηφάλιος και συγκεντρωμένος.

Θ.ΛΑΛΑΣ : Και από τους λίγους πολιτικούς που σας έχω δει να περπατάτε στην Αθήνα, οι υπόλοιποι δεν περπατάνε.

Κ.ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ : Τσαντιστήκατε ποτέ; Βγαίνετε ποτέ εκτός εαυτού;

Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Περπατάω και είναι λογικό, εγώ είμαι νομίζω ένας πολίτης συνηθισμένος. Δηλαδή δεν είναι κάτι διαφορετικό και πολλές φορές εκπλήσσονται οι πολίτες γιατί έχουν σχηματίσει στο μυαλό τους μια εικόνα ότι αυτός που ήταν στο πάνελ είναι κάτι διαφορετικό. Δεν θα τον δουν ποτέ στο μετρό, στον ηλεκτρικό, στο δρόμο, στο πεζοδρόμιο. Εγώ όμως είμαι από αυτούς τους ανθρώπους που περπατάω, που κινούμαι με το ποδήλατο στην καθημερινή μου ζωή, δεν ήταν επικοινωνιακό τρυκ, μπαίνω στον ηλεκτρικό…

Θ.ΛΑΛΑΣ : Θυμώνετε ποτέ;

Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Εντάξει, πάντα οι άνθρωποι, υπάρχουν και…

Θ.ΛΑΛΑΣ : Παιδιά έχετε;

Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Έχω βεβαίως, ένα, είναι 16,5.

Θ.ΛΑΛΑΣ : Έχει κάνει την επανάστασή του, ζει την εφηβεία του;

Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Προφανώς. Αμφισβητεί και τον μπαμπά.

Κ.ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ : Ψηφίζει Νέα Δημοκρατία.

Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Δεν έχει δικαίωμα ψήφου. Εμείς ως Οικολόγοι-Πράσινοι είμαστε υπέρ του οι νέοι άνθρωποι να έχουν περισσότερο λόγο στη διαμόρφωση των πολιτικών. Γιατί κοιτάξτε, θα ζήσουν όλες τις συνέπειες οικονομικής κρίσης, κοινωνικής κρίσης, του ασφαλιστικού, της περιβαλλοντικής κλιματικής κρίσης. Κι εμείς δε ρωτάμε τα παιδιά αυτά τι θα κάνουν, πώς θέλουν να είναι ο κόσμος που θα ζήσουν. Αποφασίζουμε εμείς, τους μεταφέρουμε όλα τα βάρη και τα χρέη, μία πόλη που είναι πάρα πολύ άσχημη, τους μεταφέρουμε το χρέος του δανεισμού, των ελλειμμάτων, ενός ασφαλιστικού συστήματος που δεν ξέρουμε αν θα είναι βιώσιμο αύριο, τους λέμε «θα δουλέψετε εσείς με χειρότερες συνθήκες απ’ ότι οι γονείς σας». Και δεν έχουν και δικαίωμα να σχολιάσουν, να πούνε την άποψή τους. Γι’ αυτό βλέπετε να υπάρχει και αυτή η αγανάκτηση των νέων ανθρώπων, δηλαδή πρέπει να βρούμε τρόπο να είναι συνδιαμορφωτές του μέλλοντός τους.

Θ.ΛΑΛΑΣ : Κάνουμε σήμερα τον ιστορικό συμβιβασμό μεταξύ μας. Εντάξει, σας ζητάμε συγγνώμη καταρχάς δημόσια, πλάκα κάναμε, αστειευόμασταν. Και αντ’ αυτού βλέπετε, ο Σαμαράς με τη Ντόρα δεν τον κάνουν το συμβιβασμό, εμείς τον κάνουμε το συμβιβασμό και αντ’ αυτού σας λέμε ότι όχι αυτό το Σάββατο, το επόμενο Σάββατο θα σας δώσουμε όλη την εκπομπή να πείτε ό,τι θέλετε, γιατί κάνουμε και την εκπομπή…

Κ.ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ : Και την Κυριακή 3 η ώρα στη «Συνάντηση» με τον Αργύρη Κωστάκη πιο ολοκληρωμένος ο λόγος του κ. Χρυσόγελου.

Θ.ΛΑΛΑΣ : Ευχαριστούμε το συνάδελφο που μας έδωσε τη δυνατότητα να μιλήσουμε μαζί σας δημόσια και ‘σας πάνω από όλα που δεχθήκατε και είσαστε τόσο ανοιχτός.

Ν.ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Εγώ ευχαριστώ.