19 August 2009

Συστατικό της ζωής ανιχνεύεται σε κομήτη

(ΒΗΜΑ, 18/8/2009)

Ένα από τα 20 αμινοξέα που χρησιμοποιούν ως δομικά συστατικά οι ζωντανοί οργανισμοί της Γης ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε κομήτη, δίνοντας ώθηση στη θεωρία της πανσπερμίας, σύμφωνα με την οποία οι πρώτες ύλες της ζωής έφτασαν στον πλανήτη από το Διάστημα.

Το απλό αμινοξύ γλυκίνη ανιχνεύθηκε σε απειροελάχιστες ποσότητες σε δείγματα από την ουρά του κομήτη Βιλντ-2, τον οποίο πλησίασε το σκάφος Stardust της NASA τον Ιανουάριο του 2004. Τα δείγματα έπεσαν με αλεξίπτωτο στην έρημο της Γιούτα το 2006.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε ένα αμινοξύ σε κομήτη» δήλωσε η αστροβιολόγος Τζέιμι Ελίσα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA στο Μέριλαντ. «Η ανακάλυψή μας συνηγορεί στη θεωρία ότι ορισμένα από τα συστατικά της ζωής σχηματίστηκαν στο Διάστημα και έφτασαν στη Γη πριν από πολύ καιρό με τις προσκρούσεις μετεωριτών και κομητών» εκτιμά.

Όπως αναφέρει το Reuters, η έρευνα έχει γίνει δεκτή προς δημοσίευση στην επιθεώρηση Meteoritics and Planetary Science.

Οι ερευνητές ανίχνευσαν τη γλυκίνη στις πρώτες, προκαταρκτικές αναλύσεις, έπρεπε όμως να βεβαιωθούν ότι δεν επρόκειτο για μόλυνση των δειγμάτων από γήινους οργανισμούς. Η εξωγήινη προέλευση του αμινοξέος επιβεβαιώθηκε αργότερα από την παρουσία ασυνήθιστα υψηλών συγκεντρώσεων άνθρακα-13.

Γλυκίνη και άλλα αμινοξέα δεν είχαν εντοπιστεί μέχρι σήμερα σε κομήτες, είχαν όμως ανακαλυφθεί σε αρκετούς μετεωρίτες που έχουν πέσει στη Γη.

Τα 20 βασικά αμινοξέα που απαντώνται σε όλους τους οργανισμούς της Γης ενώνονται μεταξύ τους στη σειρά και σχηματίζουν όλες τις πρωτεΐνες.