28 June 2009

Ταχύρρυθμη βιολογική εξέλιξη

(Απογευματινή, 26/6/2009)

Πόσο γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί ένα είδος; Μη φανταστείτε πως θα πρέπει να περάσουν πολλές χιλιάδες χρόνια για να υπάρξει εξέλιξη. Για ορισμένα είδη, όπως το τροπικό ψαράκι του γλυκού νερού γκάπι (guppy, Poecilia reticulata), η απάντηση ίσως να εντυπωσίαζε ακόμη και τον Δαρβίνο: Στα ψάρια αυτά παρατηρήθηκε βιολογική εξέλιξη σε διάστημα μόλις 8 ετών, που ισοδυναμούν με λιγότερες από 30 γενιές του συγκεκριμένου είδους.


Την ανακάλυψη που θα δημοσιευθεί στο τεύχος Ιουλίου της επιθεώρησης «The American Naturalist» έκανε η βιολόγος Swanne Gordon, η οποία μαζί με συναδέλφους της πραγματοποίησε σχετικό πείραμα στον ποταμό Ντάμιερ του Τρινιντάντ απομονώνοντας μια ομάδα γκάπι από όλους τους φυσικούς τους εχθρούς, τοποθετώντας τα σε ένα σημείο όπου ένας καταρράκτης λειτούργησε ως φυσικός φράχτης.

Η ομάδα αυτή σε διάστημα 8 ετών προσαρμόστηκε στο νέο περιβάλλον -όπου δεν υπήρχαν αρπακτικά- γεννώντας λιγότερους μεν αλλά μεγαλύτερους σε μέγεθος απογόνους σε κάθε αναπαραγωγικό κύκλο, κάτι που δεν συνέβη με άλλη ομάδα γκάπι που ζούσαν στον ίδιο ποταμό, αλλά αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο των αρπακτικών…