10 June 2009

Η εκτέλεση της μητέρας

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα


Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Τουρκία εξετάσεις για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών από τα δημοτικά σχολεία στα Γυμνάσια της χώρας - περίπου 1 εκατομμύριο άτομα (παλιά γινόταν και στην Ελλάδα τέτοια εξέταση, δεν πέρναγαν όλοι και όλες!). Μία από τις μαθήτριες, η Rabia, περιστοιχιζόταν στην αίθουσα από 4 αστυφύλακες και μία ψυχολόγο. Πριν από τέσσερις ώρες είχε σκοτώσει τη μητέρα της.

Οι γονείς της Rabia, ευσεβείς μουσουλμάνοι που ρύθμιζαν τη ζωή τους σύμφωνα με το κοράνι, δεν ήθελαν να συνεχίσει η κόρη τους να μαθαίνει «γράμματα», αλλά να μείνει σπίτι να γίνει καλή νοικοκυρά. Ήδη τον Απρίλιο της απαγόρευσαν να ξαναπάει σχολείο, αλλά η Rabia συνέχισε να διαβάζει και να κάνει ασκήσεις, όπως τα άλλα παιδιά.

Οι τούρκικες εφημερίδες δημοσίευσαν αποσπάσματα από την ανάκριση: «Ξύπναγα νωρίς», είπε η Rabia, «και διάβαζα τα μαθήματα. Η μητέρα μου με έβριζε άσχημα και έλεγε ότι δεν πρόκειται να συνεχίσω στο σχολείο, δεν χρειάζομαι τα γράμματα. Δεν άντεξα άλλο, πήγα στη ντουλάπα που έκρυβε ο πατέρας μου το περίστροφο, το πήρα και πυροβόλησα τη μητέρα μου»! Η μητέρα, Söngül, 39 ετών, πέθανε αμέσως.

Ο πατέρας της Rabia κατείχε νόμιμα το όπλο, «για να πρστατεύσω την τιμή της οικογένειάς μου, όποτε χρειαζόταν», δήλωσε στην Αστυνομία. Στη νοτιοανατολική Τουρκία όλοι ενδιαφέρονται για όπλα, απαραίτητο εξάρτημα του σύγχρονου οικογενειάρχη για να ελέγχει την οικογένειά του στους «δύσκολους καιρούς», όπως λένε οι ιμάμηδες!

Η πρώτη κόρη της οικογένειας, τώρα 15 ετών, είχε σταματήσει επίσης πριν από 3-4 χρόνια το σχολείο και έμενε στο σπίτι, μέχρι να παντρευτεί. Οι γονείς αναζητούσαν γαμπρό για τη μεγάλη κόρη τους και δεν νοιάζονταν ακόμα για τη μικρή. Αυτή η μικρή πιθανόν να είχε και κάποιο φλερτ στο σχολείο, γι’ αυτό ο πατέρας έστειλε μια μέρα το γιο και μεγάλο αδελφό των κοριτσιών στο σχολείο, για να ελέγξει την κατάσταση, οπλισμένος! Από εκεί έμαθε η Rabia ότι υπάρχει όπλο στο σπίτι.

Μετά την πράξη της ανακρίθηκε η Rabia από την Αστυνομία και αποφασίστηκε ότι πρέπει να πάει στις εξετάσεις που ήθελε τόσο πολύ. Η εξεταζόμενη απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και πέρασε πανηγυρικά. Τώρα βρίσκεται έγκλειστη σε αναμορφωτήριο, αφού λόγω της ηλικίας της, δεν είναι δυνατόν να δικαστεί.

Τελικά, η μικρή έδειξε όμως μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από έναν ενήλικα: έπεσε με το κεφάλι στον τοίχο και τον τρύπησε. Στην Τουρκία άρχισε πάλι η συζήτηση, αν πρέπει τα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και σε τι τους χρησιμεύει αυτό, αφού, όπως λένε οι ιμάμηδες, «προορισμός της γυναίκας είναι να κάνει παιδιά και να υπηρετεί τον άντρα».

Η επανάσταση στις μουσουλμανικές χώρες θα έρθει από την καταπιεσμένη τάξη των γυναικών!

(Stelios Frangopoulos, Στέλιος Φραγκόπουλος)