20 May 2009

Κακοποίηση παιδιών από χριστιανούς ιερείς

Πρωτοφανές, ε;


Μια έκθεση για την κακοποίηση παιδιών σε καθολικά σχολεία της Ιρλανδίας αποκάλυψε σοκαριστικά στοιχεία για ξυλοδαρμούς, βιασμούς και άλλες μεθόδους κακομεταχείρισης. Σύμφωνα με την έκθεση, θρησκευτικοί ηγέτες γνώριζαν ότι η σεξουαλική κακοποίηση ήταν συστηματική σε ιδρύματα που σπούδαζαν αγόρια.


«Η κατάσταση στα ιδρύματα για τα κορίτσια ήταν διαφορετική. Ακόμη και αν τα κορίτσια έπεφταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, αυτή δεν ήταν συστηματική. Οι θρησκευτικές αρχές γνώριζαν ότι η σεξουαλική κακοποίηση ήταν ένα σημαντικό πρόβλημα στα ιδρύματα», τονίζουν οι ερευνητές. Η έρευνα διήρκεσε εννέα χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα την έκθεση, η οποία καλύπτει διάστημα περισσότερων από 60 ετών.

Σύμφωνα με την μακροσκελή έκθεση -περίπου 2.600 σελίδες-, η σωματική και ψυχολογική κακομεταχείριση, καθώς και η παραμέληση αποτελούσαν συχνό φαινόμενο σε αυτά τα σχολεία. Τα ιδρύματα αυτά διοικούνταν «με αυστηρό, πειθαρχημένο τρόπο που επέβαλε παράλογη και καταπιεστική πειθαρχία στα παιδιά, ακόμα και στο προσωπικό», αναφέρει η έκθεση.

Περίπου 35.000 παιδιά σπούδαζαν σε αναμορφωτήρια και σχολεία της καθολικής εκκλησίας μέχρι τη δεκαετία του 1980. Περισσότερα από 2.000 παιδιά δήλωσαν στην Επιτροπή που ασχολήθηκε με την Έρευνα για την Παιδική Κακοποίηση ότι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμών και σεξουαλικής κακοποίησης όσο βρίσκονταν σε αυτά τα ιδρύματα. «Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι είναι αποτρόπαιο το πρόσωπο αυτού του παρελθόντος, το οποίο ευτυχώς έχει πλέον περάσει» δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν.

Εκτός από την έρευνα, η ιρλανδική κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει ένα σχέδιο για την αποζημίωση θυμάτων τέτοιας κακοποίησης. Ήδη περίπου 12.500 άτομα έχουν λάβει αποζημιώσεις. Τη βαθύτατη λύπη του εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος της Ιρλανδίας, Σον Μπρέιντι, μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας.


«Είμαι βαθύτατα λυπημένος και γεμάτος ντροπή που βλέπω αυτά τα παιδιά να έχουν υποφέρει τόσο άσχημα σε αυτά τα ιδρύματα», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος της Ιρλανδίας σε ανακοίνωση του, τονίζοντας ότι ελπίζει η μελέτη της επιτροπής να βοηθήσει να επουλωθούν οι πληγές των θυμάτων και να αποκατασταθούν οι βλάβες του παρελθόντος. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την Εκκλησία ένα μέρος με ασφάλεια, ζωή και χαρά για τα παιδιά», πρόσθεσε ο αρχιεπίσκοπος.
(Newsroom ΔΟΛ, 20/5/2009)
Μα, κάνουν τέτοια πράγματα χριστιανοί ιερείς; Είναι δυνατόν να κακοποιούν οι υπηρέτες του κυρίου (τους) αγόρια σεξουαλικά; Δεν το πιστεύω! Αλλά κι αν έγινε (την πάτησαν όσοι την πάτησαν!), στο μέλλον «θα κάνουμε την Εκκλησία ένα μέρος με ασφάλεια, ζωή και χαρά για τα παιδιά» που λέει και ο αρχιεπίσκοπος. Στο μέλλον θα γίνονται τα ίδια με τη θέληση των παιδιών, αφού δεν θα μπορούν να κάνουν διαφορετικά...