20 April 2009

Πότε θα γίνει η «β' παρουσία»;

...
Είναι γνωστό ότι ουδείς από τους πιστούς στο χριστιανισμό γνωρίζει, πότε θα γίνει η «β' παρουσία», φαίνεται όμως ότι ούτε ο ίδιος ο Ιησούς το γνώριζε, αν και ως μέτοχος της αγίας τριάδας, είναι ομοούσιος θεός, άρα πάνσοφος και παντοδύναμος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευαγγέλια, εκφράζει ο Ιησούς τη βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα (τότε) θα επανερχόταν ο ίδιος (β' παρουσία):
  • Ματθαίος: Πραγματικά, σας λέω, υπάρχουν μερικοί απ' αυτούς που βρίσκονται εδώ, οι οποίοι δε θα γευτούν θάνατο ωσότου δουν τον υιό του ανθρώπου να έρχεται στη βασιλεία του (16,28), Πραγματικά, σας λέω, όλ' αυτά θα πέσουν πάνω στη γενιά ετούτη (23,36), Σας βεβαιώνω πως δε θα εκλείψει η γενιά αυτή, που θα τα δει αυτά, ώσπου όλα αυτά να πραγματοποιηθούν (24,34).
  • Μάρκος: Tους έλεγε ακόμα: "Πραγματικά, σας λέω, υπάρχουν μερικοί απ' αυτούς που στέκονται εδώ, οι οποίοι δε θα γευτούν θάνατο, ώσπου να δουν τη βασιλεία του Θεού να έχει έρθει με δύναμη" (9,1), Πραγματικά, σας λέω, δε θα εκλείψει η γενιά αυτή, που θα τα δει αυτά, ώσπου όλα αυτά να πραγματοποιηθούν (13,30).
  • Λουκάς: Kαι σας βεβαιώνω, πως πραγματικά υπάρχουν μερικοί απ' αυτούς που στέκονται εδώ, οι οποίοι δε θα γευτούν θάνατο ώσπου να δουν τη βασιλεία του Θεού (9,27), Σας βεβαιώνω πως η γενιά αυτή, σίγουρα δε θα εκλείψει, ωσότου όλα αυτά πραγματοποιηθούν (21,32).
Όχι μόνο σύντομα, λοιπόν, αλλά πριν η (τότε) τρέχουσα γενιά πεθάνει ή, έστω, μερικοί από τους ακροατές του, ας πούμε τα βρέφη. Αυτό αφήνει μια χρονική προοπτική μέχρι το 100-150 μ.Χ., δεχόμενοι ότι κάποιο βρέφος μεταξύ των ακροατών του Ιησού έζησε περί τα 100 χρόνια.

Βρισκόμαστε, βέβαια, τώρα σχεδόν 2000 χρόνια μετά και δεν έχουν επαληθευτεί οι προβλέψεις. Αν ήξερε ή πίστευε ο Ιησούς -αν υπήρξε ποτέ- ότι ήταν υιός θεού και θεός, γιατί παραπλανούσε τους ακροατές του; Μήπως δεν πίστευε καν ο ίδιος αυτά που έλεγε -αν τα έλεγε όπως περιγράφονται στα ευαγγέλια- και πέταγε κουβέντες στον αέρα για να βγάλει τον επιούσιο; Μήπως κάποιος από τους τότε ακροατές του ζει ακόμα, χωρίς να το ξέρουμε, κι έτσι έχουμε περιθώριο να περιμένουμε; Υπάρχει κάποια αληθοφανής ερμηνεία για όλα αυτά; (πέρα από το πίστευε και μη ερεύνα, εννοείται!)


(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)