02 April 2009

Βιβλία, βιβλία

Γράμμα από τη Νέα Υόρκη



(της Κωνσταντίνας Γιαννούτσου, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 27/03/2009)

Ο David Ewing Duncan, βραβευμένος δημοσιογράφος για τα άρθρα του στα περιοδικά National Geographic και Wired, αποφάσισε να βάλει τον εαυτό του κάτω από το μικροσκόπιο και να υποβληθεί σε εκατοντάδες αναλύσεις και ιατρικά τεστ. Αποστολή του, να ανακαλύψει ό,τι είναι δυνατόν να μάθει κανείς για τη μελλοντική κατάσταση της υγείας του χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην Ιατρική.

Ο Duncan υποβλήθηκε σε εκατοντάδες αναλύσεις αίματος, σκανάρισε το σώμα και τον εγκέφαλό του, ανέλυσε το DNA του, καθώς και το DNA της οικογένειάς του για γενετικές ασθένειες, και πέρασε από κόσκινο τα γονίδια που επηρεάζουν την προσωπικότητα, την ευφυΐα, καθώς και τις φυσικές και διανοητικές ικανότητες.

Κι όλα τα αποτελέσματα, μαζί με τις ερωτήσεις που γεννά μια προσωποποιημένη ιατρική, τα δημοσίευσε στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Experimental Man: What One Man's Body Reveals about his Future, your Health, and Our Toxic World» (εκδόσεις Willey, John & Sons, Inc.).

Εξετάζοντας ένα ένα τα όργανά του σε μηχανήματα ηλεκτρονικής ανίχνευσης θα ανακαλύψει σε βάθος πώς λειτουργεί κάθε κομμάτι του σώματός του, καθώς και τα αίτια κάποιων προβλημάτων υγείας.

Για πρώτη φορά θα αντιληφθεί την επίδραση που είχαν στο σώμα του οι εκατοντάδες χημικές ουσίες από τον σκουπιδότοπο τοξικών αποβλήτων που υπήρχε κοντά στο σπίτι του στο Κάνσας, την εποχή που ήταν παιδί. Μια σειρά απεικονίσεις του εγκεφάλου του δίνουν ενδείξεις για τις συγκινήσεις και τη διάθεσή του και πιθανώς να εξηγούν γιατί έγινε συγγραφέας, γιατί είναι άθεος και γιατί προτιμά τη χιπ-χοπ μουσική και τον Μπετόβεν. Ο Duncan δείχνει εντυπωσιασμένος με ένα software, το οποίο προβλέπει ότι εάν δεν αλλάξει τη διατροφή του, θα πάθει καρδιακή προσβολή μέχρι το 2017 και αναζητεί να μάθει πόσο θα ζήσει βασιζόμενος στο ιατρικό του προφίλ και στο υποτιθέμενο γονίδιο μακροβιότητας.

Η ημέρα που τέτοιου είδους τεστ θα είναι στη διάθεση εκατομμυρίων ανθρώπων δεν βρίσκεται μακριά, και η ιδέα μιας όλο και πιο προσωποποιημένης ιατρικής κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Πάντως, ο Duncan αναρωτιέται εάν τελικά, γνωρίζοντας στη λεπτομέρεια τη φυσική μας κατάσταση, καταντήσουμε παρανοϊκοί ή εάν τέτοιου είδους πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας, όχι μόνο στη δουλειά μας, αλλά και στον έρωτα.

Ο Duncan προεκτείνει το βιβλίο του στο Διαδίκτυο, δημιουργώντας μια ιστοσελίδα σε συνεργασία με το Center for Life Science Policy του Πανεπιστημίου του Berkeley (www.experimentalman.com), όπου μπορεί κανείς να βρει, εκτός από τη φύση και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, άρθρα και πληροφορίες για την τελευταία τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα ιατρικά τεστ κι ένα μπλογκ όπου μπορεί να θέσει σχετικές ερωτήσεις και να λάβει απαντήσεις.