20 March 2009

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αναίρεση του Παντελεήμονα

Δέκα ημέρες μετά την "απαλλαγή" Παντελεήμονος, πρέπει τώρα να ακολουθήσει η καθαίρεσή του!


(ΒΗΜΑ, 20/3/2009)

Σεισμικές δονήσεις πολλών ρίχτερ προκαλεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος η απόφαση του Αρείου Πάγου να μη δεχθεί την αίτηση αναίρεσης του Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονος, καθώς θα πρέπει πλέον να προχωρήσει στην καθαίρεσή του, δέκα μόλις ημέρες μετά την απόφαση απαλλαγής του από τη 12μελή Ιερά Σύνοδο.

Μητροπολίτες και κληρικοί επικοινωνούσαν με τις υπηρεσίες της Μονής Πετράκη, όπου βρίσκεται η Ιερά Σύνοδος, προκειμένου να ενημερωθούν για την απόφαση του Αρείου Πάγου και τα όσα προβλέπει ακριβώς το άρθρο 160 του νόμου περί εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί για πρώτη φορά από το 1932 οπότε και ψηφίστηκε. Σύμφωνα με το άρθρο: «Ο αρμόδιος εισαγγελεύς, καταστάσης αμετακλήτου της αποφάσεως του Κοινού Ποινικού Δικαστηρίου, ανακοινοί ταύτην εν αντιγράφω προς τον πρόεδρον της Ιεράς Συνόδου, προκαλεί την υπό του αρμοδίου εκκλησιαστικού δικαστηρίου καθαίρεσιν του καταδικασθέντος άνευ ετέρας τινός διαδικασίας και ανακοινοί πάραυτα την γενομένην καθαίρεσιν εις τον ανακοινώσαντα την ποινικήν απόφασιν εισαγγελέα».

Στους κόλπους της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος επικρατούν διαφορετικές απόψεις. Μια μικρή ομάδα συμπαρατάσσεται με την αθωωτική απόφαση που έλαβαν οι επτά ιεράρχες που απάλλαξαν τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί η απόφαση του Αρείου Πάγου να είναι δεσμευτική για την Εκκλησία αφού, όπως λένε, «οι Ιεροί Κανόνες υπερισχύουν των νόμων του κράτους». (Ναι, ναι, εκεί έχουν φτάσει, είναι υπεράνω νόμων και κοινωνίας, είναι μικροί θεοί, κάτι σαν μάγοι ή αερικά...)

Oι απόψεις αυτές προκάλεσαν την οργή άλλων ιεραρχών, οι οποίοι δήλωσαν ότι «ο νόμος είναι δεδομένος και πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα». Ακόμη προσέθεσαν ότι κινδυνεύει με αυτές τις αντιλήψεις η Ιεραρχία να αποδοκιμαστεί από την κοινωνία και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για τον χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους. Μάλιστα στηλίτευσαν τη στάση των συνοδικών ιεραρχών, οι οποίοι, όπως έλεγαν, οδήγησαν σε αδιέξοδο και την Ιεραρχία, αλλά και σε καθαίρεση τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής. (Έχει ήδη αποδοκιμαστεί από την κοινωνία, ο διαχωρισμός είναι αναπότρεπτος για να ισιώσει η κατάσταση!)
[...] (πλήρες κείμενο >>>)