18 March 2009

Απόσυρση θρησκευτικών κ.ά. συμβόλων

...
Στην Ε.Ε. εξελίσσονται διαδικασίες, στόχος των οποίων είναι να αποσυρθούν από όλους τους δημόσιους χώρους θρησκευτικά σύμβολα, εφόσον αυτά δεν σχετίζονται άμεσα με ναούς. Ταυτόχρονα θα απαγορευτούν όμως διαφημιστικά ή προπαγανδιστικά μηνύματα, τα οποία στρέφονται εναντίον νόμιμων θρησκειών και δοξασιών – τι ακριβώς είναι νόμιμο, δεν έχει καθοριστεί ακόμα, βέβαια!

Αυτές οι ρυθμίσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, θρησκευτικά σύμβολα σε σχολεία, δικαστήρια, όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και χώρους ιδιωτικών υπηρεσιών με κίνηση πελατών, π.χ. νοσοκομεία, τράπεζες, ξενοδοχεία, φυλακές, ταξιδιωτικά γραφεία κ.ο.κ. Εφόσον η πίστη καθενός είναι ιδιωτική υπόθεση, πρέπει και οι σχετικές ομολογίες να παραμείνουν στους 4 τοίχους του σπιτιού τους.

Έτσι δεν θα επιτρέπεται κάθε βουλευτής και υπουργός ή δ/ντής υπουργείου, τράπεζας και εμπορικής εταιρίας να παρουσιάζεται δημόσια (τηλεόραση, εφημερίδες κτλ.) μπροστά σε συστοιχία από εικόνες, σταυρούς και άλλα θαυματουργά εξαρτήματα. Αυτό που συζητάνε από ετών να καθιερωθεί στην Ελλάδα, θα επιβληθεί τελικά (για άλλη μια φορά) από την Ε.Ε.

Μέλη της αγγλικανικής εκκλησίας και του «Christian Institute» δήλωσαν σοβαρά προβληματισμένοι, αφού θα ανοίξει έτσι το κουτί της Πανδώρας με απρόβλεπτες δικαστικές προσφυγές και αντιδικίες, όπως περίπου έγινε με την απαγόρευση του καπνίσματος, λένε! Επίσης προβληματισμένοι είναι εκπρόσωποι των μουσουλμανικών παροικιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αν και δικά τους σύμβολα δεν είναι εμφανή σε δημόσιους χώρους – δεν διαθέτουν εικονίτσες, σταυρουδάκια και άλλα ανάλογα αυτοί. Αντίθετα, σύλλογοι άθρησκων, αθεϊστών, αγνωστικιστών κ.ά. συμφωνούν ασμένως με το μέτρο, αλλιώς θα έπρεπε να επινοήσουν κι αυτοί κάποια σύμβολα, με τα οποία θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη δημόσια ζωή.

Η Ε.Ε. θα γνωστοποιήσει την τελική πρότασή της μέσα στο 2009, η οποία δεν θα αφορά μόνο τα θρησκευτικά σύμβολα, αλλά κάθε μειωτική αντιμετώπιση ανθρώπων λόγω ηλικίας, σωματικής ή ψυχικής μειονεκτικότητας, νόμιμων σεξουαλικών επιλογών, θρησκευτικής πίστης, νόμιμης πολιτικής δραστηριότητας, εθνικής καταγωγής, χρώματος επιδερμίδας κ.ά. Διάφοροι αντίπαλοι αυτών των προθέσεων της Ε.Ε. βλέπουν ένα περιορισμό στην ελεύθερη έκφραση και στη δημόσια ομολογία θρησκευτικών, πολιτικών, ποδοσφαιρικών κ.ά. φρονημάτων!

Θα έχουμε θέματα τα επόμενα χρόνια, καλά να είμαστε!

(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)