11 March 2009

Επανέρχεται ο Παντελεήμων Αττικής;

...
Η υπόθεση του μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα απασχόλησε τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία συνεδρίασε υπό τον Αρχιεπίσκοπο. Η ΔΙΣ απεφάνθη ότι δεν προκύπτουν από τον φάκελο επαρκείς ενδείξεις ενοχής κατά του μητροπολίτη και έθεσε την υπόθεση στο αρχείο.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογράμμισε την ακράδαντη πίστη του ότι «η υπόθεση θα έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη, διότι έτσι μόνον θα δινόταν η ευκαιρία, η αλήθεια να αποκαλυφθεί μέσα από δικαστικές διαδικασίες με μαρτυρικές καταθέσεις».

Καταλήγοντας, πρότεινε να ζητηθεί άμεσα και εν όψει της αμετάκλητης απόφασης του Αρείου Πάγου, η συνδρομή ειδημόνων και εμπείρων επιστημόνων για την ταχεία αντιμετώπιση του θέματος, που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τη μαρτυρία της Εκκλησίας στην κοινωνία.

(www.in.gr, 10/3/2009)
Τί γίνεται τώρα, αν βγει κάποια στιγμή ελεύθερος ο κ. Παντελεήμων και πάει να συνεχίσει το "ποιμαντικό έργο" του; Θα του φιλάνε οι πιστοί το χέρι, όταν ξέρουν ότι με αυτό (λέει το δικαστήριο) έπαιρνε το χρήμα από το ταμείο; Και ας φαντασούμε μια στιγμή να πάει επίσκεψη ο "άγιος" στο μοναστήρι, απ' όπου έπαιρνε το χρήμα (λέει το δικαστήριο), τι θα πει στις μοναχές που κατέθεσαν εναντίον του στο δικαστήριο; Αφήστε δε την προοπτική να του βάλουν να ακούγονται οι μαγνητοταινίες που συζητάει με τον διάκο για "προσωπικά" θέματα. Θα έχουμε εξελίξεις και γεγονότα...

Από τον Κορυδαλλό θα διοικεί τη Μητρόπολη

(Καθημερινή, 11/3/2009)

Οι σιδερένιες πόρτες των φυλακών Κορυδαλλού «κρατούν» -ακόμα- τον έκπτωτο μητροπολίτη Παντελεήμονα Μπεζενίτη, ο οποίος εκτίει ποινή εξαετούς κάθειρξης για την υπεξαίρεση περίπου 160.000 ευρώ από τη Μονή Οσίου Εφραίμ. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, όμως, αποφάσισε να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή του στον μητροπολιτικό θρόνο της Αττικής.

Η κατά πλειοψηφία απόφαση των δώδεκα συνοδικών μητροπολιτών-μελών του εκκλησιαστικού δικαστηρίου να θέσουν την υπόθεση «πρώην Αττικής» στο αρχείο, επειδή «δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής κατά του εγκαλουμένου αρχιερέως», προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στο εσωτερικό της Ιεραρχίας και κυρίως έκπληξη ακόμα και στο περιβάλλον του ιεράρχη. Υπό τις νέες συνθήκες, όπως επισημαίνουν πολλοί μητροπολίτες, ο κύριος Παντελεήμων θα πρέπει να επανέλθει άμεσα στην τάξη των εν ενεργεία ιεραρχών της ελλαδικής Εκκλησίας και έτσι δεν αποκλείεται να γίνει ο πρώτος μητροπολίτης που θα διοικεί την εκκλησιαστική επαρχία του από τις φυλακές Κορυδαλλού. (πλήρες κείμενο >>>)