08 February 2009

Εκδήλωση


ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΚΟΙΝΟΝ ΕΥΒΟΕΩΝ»

ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΔΕΙΠΝΟ

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ»

Οδός Α. Μηνά, Δροσιά Χαλκίδας, και ΩΡΑ 20:30 (πληροφορίες 69740 57517)

όπου θα αναπτυχθεί το Θέμα


«Η Ελληνική καταγωγή του καρναβαλιού»


με ομιλητή τον Μάριο Βερέττα


Xρόνια τώρα, πολλοί και διάφοροι προσπαθούν να μας πείσουν ότι δήθεν το Kαρναβάλι δεν έχει καμία σχέση με την Eλλάδα κι ότι πρόκειται μάλλον για κάποια... ρωμαϊκή γιορτή (!) η οποία διαμέσου της ημερολογιακής και μόνον σύνδεσής της με την χριστιανική Aπόκρεω διατηρήθηκε έως τις ημέρες μας ως ένα βαρβαρικό έθιμο που σκανδαλίζει με τον έντονο ερωτισμό του στην αρχή κάθε άνοιξης τους ολούθε σταυροκοπούμενους θρησκόληπτους. Ωστόσο δεν είναι έτσι τα πράγματα.


Διότι αυτός ο υπέροχος τόπος κι ετούτος ο εξαίσιος λαός διαθέτουν μιαν υπέρλαμπρη ιστορία κι έναν πανάρχαιο πολιτισμό, και αρκεί μια στοιχειώδης αναγωγή στις ρίζες των πολυθεϊστικών παραδόσεων των προγόνων μας προκειμένου να φέρει στο φως τόσο την ελληνικότατη προέλευση του Kαρναβαλιού όσο και την ουσία της φύσης του, η οποία διαμέσου της αναγνώρισης όλων των αυθεντικών ιστορικών και προϊστορικών στοιχείων το αναδεικνύει, πέρα από κάθε αμφιβολία, ως μια σύγχρονη επιβίωση της απολλώνιας και προαπολλώνιας γονιμοποιητικής λατρείας.

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Μ. Βερέττα «
Καρναβάλι, η αρχαιότερη ελληνική γιορτή»)


Ο Μάριος Βερέττας έχει πλούσιο συγγραφικό έργο που ξεκινάει το 1978 με τα «Χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας» Εκδόσεις Δίβρης. Μερικά από τα έργα του: «Ιστιοπλοΐα και η Τέχνη της», «Μαρά-Σεν-Ζιστ-Ροβεσπιέρος», «Μέγα Ονομαστικόν», «Μέγα Εταιρικόν» και πολλά άλλα. Εκδίδει το περιοδικό «Ο κήπος του Επίκουρου» με θέμα την Επικούρεια Φιλοσοφία. Επίσης, ο Μάριος Βερέττας έχει μεταφράσει από τα αγγλικά και τα γαλλικά κάπου τριακόσια βιβλία, τα οποία έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Δίβρης, Κάκτος, Ωρόρα, Ψυχογιός, Μαλιάρης, Ντουντούμης, Χριστάκης, Χρυσή τομή, Αλεβιζόπουλος, Άπειρον, Πήγασος, Χελώνα, Δεληθανάσης, Άγκυρα, Πατάκης, Δελφίνι, Άλιεν, και άλλα.

Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου κι έχει σκηνοθετήσει παιδικές παραστάσεις σε δημοτικές και σχολικές ομάδες. Εργάστηκε ακόμη στο Γ’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Το 1996 άνοιξε δικό του βιβλιοπωλείο όπου φιλοξενούσε διαλέξεις, θεατρικά δρώμενα και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Κάποιοι τραμπούκοι το έκαψαν με δύο βόμβες μολότωφ, ο ένας εξ αυτών που συνελήφθη, καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση.

Έκτοτε, ο Μάριος Βερέττας γράφει, εκδίδει και αγωνίζεται για τον εξανθρωπισμό της νεοελληνικής κοινωνίας διά μέσου της επαφής με τον πλούτο της αρχαίας Ελληνικής κληρονομιάς.