02 October 2008

Wall Βατοπέδι Street

(του Νίκου Δήμου, Lifo, 25/9/2008)

Έχω μία πρόταση που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την Ελλάδα. Να πάρουμε το οικονομικό επιτελείο της Μονής Βατοπαιδίου και να το στείλουμε στη Wall Street. Σύμβουλο της FED και όλων των μεγάλων τραπεζών.

Τα πλεονεκτήματα μίας τέτοιας κίνησης είναι πολλαπλά. Οι ρασοφόροι οικονομικοί μάγοι (financial wizards) θα λύσουν, ως διά μαγείας, όλα τα προβλήματα της αμερικανικής -άρα και της παγκόσμιας- οικονομίας. Πάνε χαμένοι να μένουν εδώ και να ασχολούνται με ψωροεκατομμύρια ευρώ. Εκεί-εκεί στην πρώτη Εθνική, θα παίζουν με τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Lehman Brothers και η Bears Sterns θα αναστηθούν την τρίτη ημέρα (κατά τας γραφάς), το πετρέλαιο θα πάει στα 20 δολάρια το βαρέλι και τα subprime κανόνια θα πάψουν να βάλλουν. Οι πέντε άρτοι θα γίνουν πέντε δις. καρβέλια να χορτάσει ο Τρίτος Κόσμος.

Οι ΗΠΑ (αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα) θα μας ευγνωμονούν και θα μας έχουν στα όπα-όπα. Τι θέλουμε; Το Σκοπιανό; Αυτόματα η Φυρομία θα ονομαστεί Δαρδανία με απόφαση της ολομέλειας του ΟΗΕ. Το Κυπριακό; Με σχέδιο Αντι-Ανάν θα γίνει όλη η Κύπρος ελληνική. Τι άλλο θέλουμε; Την Ολυμπιακή θα την αγοράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα την κάνει επίσημο μεταφορέα της. Όσο για τον ΟΣΕ θα τον πάρει η Deutsche Bundesbahn (γερμανικοί σιδηρόδρομοι - η πιο επικερδής εταιρεία της Γερμανίας).

Διεθνή δάνεια θέλουμε - πάρε κόσμε και ξέχνα τα επιτόκια. Πίστωση απεριόριστη και ανάσες πολλές. Και όταν επιστρέψουν (με παλλαϊκή υποδοχή στο Παναθηναϊκό Στάδιο), τι πιο λογικό από το να αναλάβει ο Εφραίμ τη θέση του Αλογοσκούφη. Να δούμε κι εμείς οι υπόλοιποι, οι μη μοναχοί αλλά ολομόναχοι, άσπρη μέρα.

(Εδώ και μέρες θέλω να γράψω για το Βατοπαίδι και δεν μου έβγαινε. Αυτός ο συνδυασμός υψηλής business με το ράσο του ασκητή με τρελαίνει. Και μετά σκέφθηκα: γιατί αυτό το ταλέντο να πηγαίνει χαμένο; Αν είχαν αυτούς τους καλόγερους στη Wall Street...)