05 September 2008

Συγκρούσεις «αληθινών» θρησκειών I

...
Οι εκατέρωθεν προσπάθειες θεόπληκτων να κατασκευαστούν ή να μην κατασκευαστούν μουσουλμανικά τεμένη σε ελληνικές πόλεις που έχει πάρει σε μερικές περιοχές τη μορφή πολιτισμικών συγκρούσεων, βρίσκεται σε ευρωπαϊκά κράτη, σε μερικές περιπτώσεις, ήδη σε ακραίο συγκρουσιακό σημείο.

Για παράδειγμα, στην Κολωνία της Γερμανίας έχει αποφασιστεί η κατασκευή μεγάλου τεμένους για όλους τους μουσουλμάνους της περιοχής, μόνο που οι πολεοδομικές υπηρεσίες προδιέγραψαν χαμηλό ύψος, για να μην υπερβαίνουν οι μιναρέδες τα γοτθικά καμπαναριά. Οι μουσουλμάνου απαιτούν όμως το ύψος που προβλέπει η μουσουλμανική παράδοση (γιατί υπάρχουν οι παραδόσεις, ντε;) και προδιαγράφουν οι ιμάμηδες. Την ίδια στιγμή, μια (ακροδεξιά) κίνηση πολιτών «Pro Köln» αντιστρατεύεται ολοκληρωτικά την κατασκευή τζαμιών, ενώ ο πρόεδρος του Ιράν, Αχμαντινεζάτ, έχει περάσει στην αντεπίθεση και ζητάει από τη γερμανική κυβέρνηση να απαγορέψει την κίνηση «Pro Köln» και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιεί αυτή στον ευρωπαϊκό χώρο, μαζί με άλλους ακροδεξιούς και χριστόπληκτους.

Αυτή την εποχή συμβαίνουν ανάλογα στην Ελβετία, όπου οι μουσουλμάνοι ζητούσαν από ετών την κατασκευή τζαμιού, αλλά η πολεοδομία άλλοτε έλεγε ναι, άλλοτε όχι κι άλλοτε δεν έλεγε τίποτα. Έτσι ανέλαβαν διάφοροι καλλιτέχνες να προωθήσουν το θέμα, οπτικά και ακουστικά. Ο Gianni Motti έφτιαξε στη Ζυρίχη έναν υποτυπώδη μιναρέ, δίπλα σε παλιό καμπαναριό, για να γνωρίσουν οι κάτοικοι το θέμα. Οι μουσουλμάνοι τον κατηγορούν, βέβαια, ότι υποτιμά (με το μέγεθος του μιναρέ) τη σημασία του ισλάμ, οι Ζυριχιώτες που δεν είχαν ξαναδεί μιναρέ, έφριξαν για τη βεβήλωση.

Πολύ χειρότερα: ο Motti έβαλε στο καμπαναριό ένα μεγάφωνο και άφησε να ακούγεται σε τακτά χρονικά διαστήματα η φωνή του ιμάμη που καλεί σε προσευχή. Οι αμήχανοι κάτοικοι έδειχναν αρχικά ευγενικοί, «δεν με πειράζει, αν έχουν άδεια, εντάξει...», παράλληλα μάζεψαν όμως σε λίγες μέρες αρκετές χιλιάδες υπογραφές και όλα θα αποφασιστούν σε επικείμενο δημοψήφισμα. Και είναι γνωστό σε ποια κατεύθυνση βγαίνουν οι αποφάσεις στα ελβετικά δημοψηφίσματα.

Στο βίντεο που ακολουθεί, έχουν καταγραφεί οι αντιδράσεις στις επικλήσεις του ιμάμη για προσευχή «αλαχού ακμπάρ…» Μερικοί ισχυρίζονται ότι ο Motti το έκανε για να ξεσηκώσει τον κόσμο, άλλοι πάλι ότι ο Motti είν
αι γνωστός «προβοκάτορας» (agent provocateur) και το έκανε για να υποχρεώσει τους συμπατριώτες του να αντιμετωπίσουν το γεγονός των χιλιάδων μουσουλμάνων που ζουν στην Ελβετία.



(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)