29 September 2008

Εκκλησία της κερδοσκοπίας

(The Times/ΒΗΜΑ, 27/9/2008)

Η Εκκλησία της Αγγλίας κατηγορήθηκε πως προέβη σε ανοικτές πωλήσεις (short selling) στο χρηματιστήριο του Λονδίνου προκειμένου να μεγιστοποιήσει το κέρδος της πάνω σε μια επένδυση 6,3 δισ. ευρώ, λίγες ώρες αφότου αρχιερείς της επέκριναν -και μάλιστα από ηθικής και χριστιανικής σκοπιάς- τις πρακτικές των τραπεζών. Οι Αρχιεπίσκοποι του Καντέρμπουρι και του Γιορκ είχαν ήδη ζητήσει αυστηρότερους ελέγχους των αγορών όταν η -φιλελεύθερων τάσεων- δεξαμενή σκέψης (think-tank) Εkklesia αποκάλυπτε την ανάμειξη ρασοφόρων σε κερδοσκοπικές συναλλαγές.

Συγκεκριμένα το 2006 οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι που διαχειρίζονταν τις επενδύσεις της Εκκλησίας της Αγγλίας έθεσαν σε λειτουργία ένα πρόγραμμα «ανοικτών πωλήσεων» (short selling), λόγω της πτώσης της αξίας της στερλίνας. Δηλαδή πωλούσαν στερλίνες προκαταβολικά προκειμένου να διασφαλίσουν τις επενδύσεις τους από μελλοντική άνοδο άλλων νομισμάτων.

Η Εκκλησία επικρίνεται επίσης διότι στα χαρτοφυλάκιά της κατέχει μετοχές πετρελαϊκών και μεταλλευτικών εταιρειών οι οποίες επιβαρύνουν το περιβάλλον και εκμεταλλεύονται εργαζομένους στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Την περασμένη Τετάρτη ο Αρχιεπίσκοπος του Γιορκ Τζον Σεντάμου χαρακτήρισε «ληστές τραπεζών» και «ανθρώπους που αφαιρούν περιουσιακά στοιχεία» όσους έβγαλαν κέρδος από την πτώση των τιμών των μετοχών.

«Ο κόσμος έχει γίνει δούλος του θεού του χρήματος και το να αφήνεται η αγορά να αυτορυθμιστεί είναι σαν να αφήνεις ένα κοπάδι ύαινες να φυλάξουν μια αγέλη βοοειδών» είπε σε συνέντευξή του στους «Τimes» o Αρχιεπίσκοπος Σεντάμου.

Ο Τζόναθαν Μπάρτλι, εκ των διευθυντών του Εkklesia, είπε: «Μεταξύ των δισεκατομμυρίων ευρώ που η Εκκλησία έχει επενδύσει σε ακίνητα και μετοχέςυπάρχουν και εκατοντάδες εκατομμύρια που έχουν επενδυθεί σε πετρελαϊκές και μεταλλευτικές εταιρείες». Η ετήσια έκθεση των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων αποκάλυψε πέρυσι πως κατά μέσο όρο το ποσοστό κέρδους της Εκκλησίας την προηγούμενη δεκαετία ήταν 9,5% ανά έτος.

Εννοείται ότι οι Εγγλέζοι "πατέρες" είναι πανάσχετοι από επενδύσεις. Δεν έχουν ακούσει για ακίνητα, ακίνητα και μόνον ακίνητα; Έτσι είναι, δυστυχώς, άμα δεν έχεις δίπλα σου μια "κιβωτό της ορθοδοξίας" και έναν Εφραίμ †ευλόγησον†, πώς να μάθεις αυτά τα απλά;