26 September 2008

Επιστολές στο ΒΗΜΑ, 25/9/2008

...
«Μόνη λύση ο διαχωρισμός Πολιτείας και Εκκλησίας»


Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με τη Μονή Βατοπαιδίου διαδέχονται η μία την άλλη. Μάλιστα ο αντίκτυπος αυτών των σκανδάλων είναι τέτοιος που αποτέλεσε τη βασικότερη αιτία για την παραίτηση κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης της ΝΔ, του κ. Βουλγαράκη. Το ιδιότυπο οικονομικό καθεστώς της Εκκλησίας της Ελλάδος με τις φοροαπαλλαγές και τις «διευκολύνσεις» στις συναλλαγές του με το Δημόσιο μετατρέπει την Εκκλησία σε ένα ιδανικό περιβάλλον για να στηθούν κάθε λογής κομπίνες.

Ουσιαστικά η Εκκλησία λειτουργεί σαν μια off-shore εταιρεία με το επιπλέον «πλεονέκτημα» να έχει έδρα μέσα στην ίδια την Ελλάδα! Αν θέλουμε λοιπόν να δούμε από πλευράς πολιτικής τι μέτρα μπορούν να ληφθούν για να μην ξαναδούμε αύριο - μεθαύριο τέτοια σκάνδαλα, η λύση είναι μία και αποτελεί κεκτημένο των περισσότερων ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου: ο πλήρης διαχωρισμός Εκκλησίας- Κράτους. Και φυσικά με τον τρόπο αυτόν το ελληνικό Δημόσιο θα απαλλαχθεί και από μια σειρά άλλα «βαρίδια» για τον προϋπολογισμό, όπως η καταβολή μισθών για τις χιλιάδες ιερωμένων.

Επιπλέον, σε αντίθεση με το αντιδραστικό ιερατείο που ονειρεύεται μεγαλεία, οι ειλικρινείς ορθόδοξοι δεν έχουν κανέναν λόγο να είναι δυσαρεστημένοι από μια τέτοια εξέλιξη, ενώ κάποιοι δικαίως το αποζητούν: «Δώσε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Δ. ΒΑΡΣΟΣ
Μαθηματικός, Αθήνα

«Καμία εργασία δεν προσφέρει το ιερατείο στο κράτος»

Στην Ελλάδα υπάρχει μια τάξις ανθρώπων, συγκεκριμένα το ιερατείο της Εκκλησίας, από Αρχιεπίσκοπο μέχρι και τον τελευταίο υπηρέτη αυτής, που πληρώνεται από το κράτος στο οποίο ουδεμίαν εργασίαν προσφέρει. Πώς δικαιολογείται αυτή η ανώμαλη κατάσταση;

Το ιερατείο ανήκει στον Θεό και στην Εκκλησία της Ελλάδος και σε αυτούς προσφέρει τις υπηρεσίες του. Τι φυσικότερο η αμοιβή τους να καταβάλλεται από αυτούς. Δόξα τω Θεώ και αυτός είναι παντοκράτωρ και η Εκκλησία του έχει τόσα πλούτη (Εκκλησία και μοναστήρια έχουν τσιφλίκι τους τη μισή Ελλάδα) και καθημερινά συσσωρεύει από τη συνδρομή των πιστών και το εμπόριο της (κεριά, λιβάνια, δίσκοι, αγιασμοί, τελετουργίες, προσκυνήματα, θαυματουργές εικόνες, τίμια ξύλα, κόκαλα, κάρες, άγια λείψανα, ρούχα, μανδήλια, ζώνες και λοιπά ων ουκ έστιν αριθμός, όλα περιφερόμενα από εκκλησία σε εκκλησία για τη σύναξη χρημάτων).

Ακόμη και την τέλεση των μυστηρίων που σου προσφέρουν απαιτούν ξεχωριστή αμοιβή για την εκκλησία, τον παπά, τον ψάλτη και τον νεωκόρο, ανεξάρτητα από τον μισθό που παίρνουν. Μπορεί λοιπόν η Εκκλησία άνετα να πληρώσει τους εργαζόμενους σε αυτήν και μάλιστα με αμοιβές πολλαπλάσιες των άλλων εργαζομένων. Αλλο πράγμα, βέβαια, τι δίδαξε ο Χριστός και τι απαιτούσε από τους οπαδούς του! Αυτά ισχύουν για το ποίμνιο όχι για το ιερατείο. Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμη στον κόσμο άλλη χώρα που να πληρώνει το ιερατείο της θρησκείας που λειτουργεί στη χώρα αυτή από τον δημόσιο κορβανά. Ακόμη και στην ισλαμική Τουρκία ισχύει ο πλήρης διαχωρισμός.

Είμαι βέβαιος ότι κανένας πολιτικός, ούτε σαν άτομο ούτε σαν παράταξη, θα τολμήσει να θίξει αυτό το θέμα. Η Εκκλησία ήταν και εξακολουθεί να είναι ακόμη ισχυρή και ασκεί επιρροή όχι μόνο στον λαό αλλά κυρίως στην πολιτική εξουσία. Ας γίνει όμως έστω μια προσπάθεια διαχωρισμού Πολιτείας- Εκκλησίας, αυτό θα ανεβάσει το κύρος της δεύτερης.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Κηφισιά, Αθήνα