29 August 2008

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα

...
Συχνά υποστηρίζεται (κι εγώ προσωπικά το έχω κάνει πολλές φορές) ότι η μόρφωση ανεβάζει πνευματικά τον άνθρωπο, τον εξημερώνει. Βέβαια, από την Ιστορία έχουμε πάμπολλα παραδείγματα που δείχνουν το ακριβώς αντίθετο: Πολλοί εγκληματίες ηγεμόνες και εκκλησιαστικοί πατέρες στην παγκόσμια ιστορία είχαν υψηλή μόρφωση, τουλάχιστον στο τυπικό επίπεδο, μέχρι τους Ναζιστές πριν από 60-70 χρόνια, οι οποίοι το πρωί βασάνιζαν και εκτελούσαν ανθρώπους και το βράδυ άκουγαν σε ήρεμο περιβάλλον Μότσαρτ και Μπραμς.

Τώρα παρουσιάστηκε μια μελέτη βρετανικού πανεπιστημίου, σύμφωνα με την οποία ένας στους τρεις μουσουλμάνους φοιτητές θεωρεί αποδεκτό το φόνο για την επιτυχία των στόχων του ισλάμ. Ένα 40% επιθυμεί να καθιερωθεί ο ισλαμικός νόμος της Σαρία και στη Μεγ. Βρετανία. Το 33% αποβλέπει στη δημιουργία μιας ισλαμικής παγκόσμιας κυβέρνησης και σχεδόν οι μισοί εξ αυτών πιστεύουν ότι είναι μεγάλη αμαρτία που κυκλοφορούν στους δρόμους, στα μαγαζιά στα λεωφορεία κ.ο.κ. μαζί άνδρες και γυναίκες.

Στην έρευνα πήραν μέρος 600 φοιτητές από διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Βρετανίας. Το εντυπωσιακό σ' αυτή την υπόθεση είναι ότι οι ερωτηθέντες δεν είναι παιδιά των σλαμς αλλά παιδιά της ανώτερης ή μεσαίας κοινωνικής τάξης, κατά τεκμήριο, η κοινωνική ελίτ των μουσουλμανικών χωρών.