09 July 2008

Σατανά, δεύρο έξω μπρε!

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα



Ο Πολωνός καθολικός εξορκιστής (egzorcysta), Slawomir Plusa, ξέρει να αντιμετωπίζει τον σατανά: «Παραμένεις ψύχραιμος, ακόμα κι αν ο σατανάς σε προσβάλλει. Αρχίζεις να ψιθυρίζεις απόρρητες προσευχές, τις οποίες όμως ο σατανάς καταλαβαίνει. Αν είσαι επίμονος, αναγκάζεται να βγει έξω και να εγκαταλείψει το θύμα του!»

Όλα αυτά ακούγονται σαν μεσαιωνικό παραμύθι για μικρά παιδιά, αποτελούν όμως καθημερινή πρακτική σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή και χριστιανική χώρα: ο σατανάς που εισήχθη από τη Μέση Ανατολή, ταλαιπωρεί τους «πιστούς» και αποδίδει τα δέοντα στους κληρικούς της «αληθινής θρησκείας»!

Ο καθολικός κληρικός Plusa, 44 ετών σήμερα, δεν ήταν πάντα εξορκιστής. Πέθανε όμως ο ηλικιωμένος εξορκιστής της περιοχής και ο επίσκοπος τον κάλεσε στη σύναξη των Πολωνών εξορκιστών στο Niepokolanow. «Εκεί αγόρασα αυτό το βιβλιαράκι», λέει και δείχνει ένα τεύχος μικρού σχήματος με κάπου 80 σελίδες, «και άρχισα να το μελετάω».

Δεν άργησαν, βέβαια, να παρουσιαστούν οι προκλήσεις. Οι γονείς μιας νεαρής τον κάλεσαν να διώξει το σατανά από την κόρη τους. Η μαθήτρια στο Γυμνάσιο ξύπναγε στις 3 το πρωί, «την ώρα του σατανά», λέει ο Plusa με ύφος γνώστη, και φοβόταν να ξανακοιμηθεί. Μια φορά ονειρεύτηκε τον πεθαμένο παππού της, «σαφές μήνυμα για σατανική παρουσία», μια άλλη φορά πάλι ονειρεύτηκε ένα φίδι, «γνωστή μορφή του σατανά».

Ο Plusa πήγε να αντιμετωπίσει τον εχθρό, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι επρόκειτο για κάτι διαφορετικό: «Μια γειτόνισσα είχε κάνει μάγια στη μαθήτρια και αυτό την αναστάτωνε. Ράντισα με αγιασμό το δωμάτιό της και έκτοτε εξομαλύνθηκαν όλα». Από τις 20 περίπου κλήσεις του για εξορκισμό μόνο οι τρεις «αποδείχθηκε» ότι είχαν σχέση με τον σατανά.

Και ποια είναι λέτε τα εργαλεία ενός εξορκιστή; Καμιά σχέση με τις μεσαιωνικές τελετουργίες και τα μαγικά. «Η προσευχή και μόνο η προσευχή διώχνει τον σατανά. Την τελευταία φορά χρειάστηκαν 15 λεπτά για να διαβάσω τις σωστές προσευχές από το βιβλιαράκι. Στα λατινικά! Μόλις φώναξα "σατανά δεύρο έξω!", εξαφανίστηκε».

Ήδη από την εφηβεία του σκεφτόταν ο Plusa να ασχοληθεί με τον εξορκισμό, αλλά μόλις μετά από 20 χρόνια του δόθηκε αυτή η δυνατότητα. «Στη δυτική Ευρώπη δεν θα έκανα εξορκισμό! Στην Ελβετία, για παράδειγμα, ζητάνε εδώ και χρόνια έναν εξορκιστή, αλλά δεν ενδιαφέρεται κανείς. Εκεί ούτε οι παπάδες δεν πιστεύουν στη δύναμη του σατανά. Με τέτοιες συνθήκες δεν θα δεχόμουν να εργαστώ!» Το προφανές ότι ο σατανάς παρουσιάζεται μόνο σ' εκείνους που πιστεύουν στην ύπαρξη και τις δραστηριότητές του, δεν περνάει από το μυαλό του Plusa.


Και να μην νομιστεί ότι η Πολωνία είναι πολύ μακριά μας. Σ’ ένα μοναστήρι στη Φυλή, στη δυτική πλευρά της Πάρνηθας, γίνονται εξορκισμοί κάθε Τετάρτη. Γεμίζει η εκκλησία με γριές που σέρνουν ταλαίπωρους ψυχοπαθείς, συζύγους, γιους, ανιψιούς, γείτονες... για να τους βγάλει ο παπάς τον σατανά. Όταν έχουν επιδράσει τα ηρεμιστικά του γιατρού και ο ασθενής παραμένει απαθής, διαπιστώνουν όλοι (ποιοι όλοι, 10-15 γριές είναι) το θαύμα και σταυροκοπιούνται. Όποτε ξεχάσει ο φουκαράς ψυχοπαθής να πάρει τα φάρμακά του, τον ξαναπάνε για εξορκισμό – σχεδόν τσάμπα!

(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)